cec-1Mai mulţi moldoveni stabiliţi peste hotare nu au reuşit să se înregistreze prealabil pentru alegerile prezidenţiale. Unii dintre ei spun că au întâmpinat dificultăţi la accesarea aplicaţiei alegător.md şi cer prelungirea termenului de înscriere. În replică, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale neagă faptul că ar fi existat nereguli şi spun că perioada de înregistrare s-a încheiat. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, 3.570 de moldoveni cu drept de vot aflaţi peste hotare s-au înregistrat prealabil online pentru scrutinul din 30 octombrie.

Asta în condiţiile în care datele oficiale arată că peste 800 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova se află în afara ţării.

Unii concetăţeni de-ai noştri s-au plâns pe reţelele de socializare că s-au confruntat cu mari dificultăţi în procesul de înregistrare, iar alţii spun că nu au reuşit să o facă.

În acest context, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr face apel către Comisia Electorală Centrală să prelungească termenul limită de înregistrare prealabilă pentru alegătorii aflaţi în afara ţării. Totodată, reprezentanţii PPDA cer suplimentarea numărului secţiilor de votare în străinătate, în funcţie de numărul cetăţenilor înscrişi. În replică, reprezentanţii CEC au declarat că procesul de înregistrare prealabilă s-a desfăşurat fără nereguli şi că termenul nu poate fi prelungit.

Perioada de înscriere pentru moldovenii din afara ţării s-a încheiat pe 19 septembrie. Conform procedurilor, CEC trebuie să transmită Guvernului informaţia privind numărul de cetăţeni stabiliţi peste hotare, care doresc să voteze la prezidenţiale.

În funcţie de aceste cifre, autorităţile vor decide câte secţii de votare urmează să fie deschise în străinătate.

Sursa:jurnal.md

(14 accesari)