Maia Sandu, după anunţul lui Dodon: „Schimbarea regulilor de joc nu ne avantajează pe noi, cetăţenii; Trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm votul”

Imagine implicită

maiaSchimbarea sistemului electoral este preocuparea principală a lui Plahotniuc şi Dodon. Aceşti politicieni nu sunt preocupaţi de nivelul înalt al corupţiei, de standardele joase de viaţă ale oamenilor, de faptul că mulţi cetăţeni sunt nevoiţi să plece din ţară din cauza sărăciei. Aceşti politicieni au o agendă comună – să se menţină la putere cu orice preţ pentru a continua să fure bani publici, ocolind justiţia.”

Astfel a comentat preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, anunţul făcut astăzi de Igor Dodon, precum că va semna o iniţiativă legislativă privind implementarea sistemului electoral mixt în RM.

„Schimbarea regulilor de joc nu ne avantajează pe noi, cetăţenii, în situaţia în care instituţiile statului nu asigură respectarea acestor reguli. În aceste condiţii, schimbarea sistemului electoral înseamnă un risc mai mare de fraudare a alegerilor. Noi, toţi cei care credem în democraţie, trebuie să le vorbim oamenilor despre pericolele acestor iniţiative şi să fim pregătiţi să ne apărăm votul”, a declarat Maia Sandu.

Precizăm că aşa-zisa variantă de compromis – sitemul mixt, despre care se spune că ar fi varianta ideală pentru PD, a fost lansată astăzi în spaţiul public de Dodon, care a spus că va semna o iniţiativă legislativă privind implementarea sistemului electoral mixt în RM. Şeful statului propune ca 51 dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar restul – în circumscripţii uninominale. Dodon şi-a justificat propunerea de trecere la sistemul electoral mixt prin faptul că în această săptămână, potrivit unor „surse de încrere”, majoritatea parlamentară intenţionează să voteze uninominalul.

Anterior, proiectul privind implementarea sistemului electoral uninominal propus de oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost calificat drept o momeală aruncată cetăţenilor pentru a ascunde adevărata intenţie a şefului PD – sistemul mixt. Şi asta în condiţiile în care Plahotniuc nu are nicio şansă să treacă în Parlament doar în baza unui sistem uninominal. Liderul PPDA, Andrei Năstase, spunea încă acum o lună că „ţinta oligarhului Vladimir Plahotniuc nu este sistemul uninominal, dar cel mixt, care i-ar asigura un colac de salvare de puşcărie”.

Sursa:jurnal.md