Maia Sandu, după demisia judecătoarei Manole: „Coaliția Plahotniuc-Dodon funcționează ca ceasul elvețian”
În timp ce se simulează un mare război pe filiera geopolitică – declarația Parlamentului de retragere a trupelor rusești, expulzarea parlamentarilor și a artiștilor ruși-, pe plan intern coaliția Plahotniuc-Dodon funcționează ca ceasul elvețian, spune lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu, cu referire la decretul semnat de şeful statului prin care a fost demisă judecătoarea Domnica Manole.
„După ce a numit în funcție un șir de judecători dubioși propuși de Plahotniuc, iată că azi Dodon a aprobat demiterea Domnicăi Manole – judecător care a decis organizarea referendumului inițiat de peste 400 de mii de cetățeni. Mai trist este că astăzi oricine poate deveni victimă a alianței Plahotniuc-Dodon dacă contravine intereselor acestora”, apreciază Sandu.
Acesta mai declară că, între timp, presa lui Plahotniuc nu mai este deranjată de aberațiile lui Dodon, ci, continuându-și murdara luptă împotriva forțelor europene, a început, în mod obraznic, să folosească în analize știri false.
„Dacă până acum o făceau doar trollii, acum o fac analiștii “serioși”: Bogatu a ajuns să folosească o știre falsă cu Băsescu, Tabără utilizează în știri imagini false de pe site-uri anonime de satiră. Și oamenii ăștia vor să lupte cu propaganda rusă”, spune Maia Sandu.
Amintim că, preşedintele Igor Dodon a semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătoarei Domnica Manole, decizia intrând în vigoare vineri dimineaţă, după publicarea pe site-ul Monitorului Oficial.
„Decret privind eliberarea doamnei Domnica MANOLE din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău (nr. 289-VIII, 21 iulie 2017)” se arată în decizia publicată pe site-ul Monitorului Oficial.
Decizia lui Dodon vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât, la 4 iulie, să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare.
Judecătoarea a calificat decizia CSM drept o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, dar și pentru că ar fi criticat în repetate rânduri justiția din Republica Moldova, acuzaţii respinse de CSM.
Hotărârea Consiliului a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie, iar prima şedinţă va avea loc pe 4 august.
Hotărârea a fost criticată dur de mai multe organizații ale societății civile, care și-au exprimat profunda îngrijorare față de eliberarea din funcție a judecătoarei Manole. Potrivit lor, Hotărârea CSM contravine practicii anterioare în care membrii CSM au stabilit că SIS nu poate să aprecieze activitatea judecătorilor în examinarea dosarelor concrete, mai ales în partea ce ține de legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate.
ONG-urile i-au cerut președintelui Igor Dodon să nu promulge decretul de eliberare din funcție a judecătoarei, iar CSM – să respecte legislația în vigoare şi să devină cu adevărat garantul independenței judecătorilor.
Sursa:independent.md