Maia Sandu, reacție dură la adresa premierului României: „În timp ce noi protestam împotriva abuzurilor, el încuraja sfârșitul democrației în Moldova”

Imagine implicită

Într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook, lidera PAS, Maia Sandu, și-a exprimat recunoștința în ceea ce privește ajutorul acordat de România țării noastre, dar a criticat dur acțiunea premierului Mihai Tudose, anume faptul că a încurajat public adoptarea unui sistem electoral favorabil forțelor pro-Kremlin.

Sandu a atras atenția oficialilor români, avertizându-i ca pe viitor să nu se lase dezinformați și să nu mai susțină sisteme, idei și concepte care „au eșuat în România, Georgia și Ucraina”, fiindcă nu pot fi potrivite pentru Republica Moldova.

„Am aflat cu regret că, în timp ce noi protestam împotriva abuzurilor unei guvernări care vrea să ne ducă pe calea dictaturii, premierul Tudose a încurajat public adoptarea unui sistem electoral care va favoriza forțele pro-Kremlin la următoarele alegeri și care înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova. O lege criticată de instituțiile europene, care introduce un sistem electoral ce a eșuat în România, Georgia și Ucraina, nu poate fi potrivită pentru Republica Moldova.

De aceea, am aprecia ca pe viitor reprezentanţii guvernului României să fie mai atenţi la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, să nu se lase dezinformaţi de forţe care promovează valori total opuse celor promovate de România în regiune. Să nu uite că guvernanții actuali, care se prezintă ca prieteni ai României, l-au aburcat pe Igor Dodon, cel mai mare românofob, în funcția de președinte al Republicii Moldova”, a reacționat Maia Sandu.

În context, acesta a salutat ajutorul acordat de statul român prin cele 96 de autobuze donate şcolilor noastre și a declarat că pentru partidul pe care îl conduce „România rămâne un model de transformări profunde pe calea democraţiei, a construcţiei statului de drept şi un model de combatere a corupţiei”.

Amintim că, Mihai Tudose a declarat vineri într-o conferință de presă că „schimbarea acestui sistem e un drept al Parlamentului. E schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Nu e nimic ieșit din comun. Ceea ce e ieșit din comun este distorsionarea realității a celor care au dus mesajul la Bruxelles complet diferit. România și-a modificat și ea de câteva ori sistemul de vot. Guvernul de la Chișinău va trebui să fie mai atent să explice de ce se întâmplă unele lucruri”, a conchis Tudose.

Pe de altă parte, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că dacă „Mihai Tudose dorește ca Republica Moldova să aibă un viitor european, trebuie să ceară clar politicienilor de la Chișinău să retragă modificarea legislației electorale votată ieri”.

Sursa:independent.md