Maia Sandu și Andrei Năstase refuză să fie audiați în ședință închisă: „Nu răspundem în fața unor penali”; Reacția comisiei

Imagine implicită

Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat să fie audiați astăzi în ședința cu ușile închise a comisiei parlamentare de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”.

Dacă avem de răspuns, răspundem în fața cetățenilor, nu în fața unor oameni cu grave probleme de integritate”, a spus președinta PAS, în fața presei. „S-a creat o comisie în afara tuturor competențelor, din care fac parte niște penali, deputați din haremul lui Plahotniuc. Am insistat ca la aceste audieri să asiste presa ca oamenii să știe despre ce este vorba”, a explicat liderul Platformei Demnitate și Adevăr. „Vom întocmi raportul reieșind din informațiile de care dispunem”, a comentat șeful comisiei, PD-istul Igor Vremea.

Liderii opoziției au mers astăzi la Parlament, unde erau așteptați la audierile comisiei, însă au făcut declarații în fața presei fără să intre însă la audierile cu ușile închise. Maia Sandu a precizat încă o dată detaliile vizitei la evenimentul de la Bruxelles, organizat de Parlamentul European și fundația Open Dialog.

În primul rând, acest eveniment a fost organizat de către câțiva reprezentanți ai Parlamentului European, împreună cu fundația Open Dialog. Și invitația pe care am prezentat-o public și pot s-o mai prezint spune clar: invitația vine de la Anna Fotyga, care este preşedintele al subcomisiei securitate și apărare din cadrul Parlamentului European. De rând cu ea au semnat această invitație alți europarlamentari. Și se spunea că evenimentul este organizat împreună cu fundație Open Dialog, care a finanțat deplasarea la Bruxelles. Asemenea lucruri se practică în RM, vizite în afara țării, la care organizatorii contribuie financiar. La aceste vizite au participat și membri ai Partidului Democrat, și membri ai celorlalte partide politice. Niciodată acest lucru nu a fost văzut ca o încălcare”, a explicat Maia Sandu.

În al doilea rând, să fie foarte clar: Partidul nu a primit niciodată, niciun bănuț, de la această fundație sau de la oricare altă fundație internațională. Dacă avem de răspuns, avem de răspuns în fața cetățenilor, nu în fața unor oameni cu grave probleme de integritate, așa cum sunt toți membrii acestor comisii”, a adăugat lidera PAS.

La rândul său, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a precizat că este falsă afirmația că liderii opoziției nu vor să răspundă în fața comisiei de anchetă, tirajată în presa oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Ați fost cu toții martori la faptul că am cerut să mergem la această comisie, împreună sau separat nu conta, dar conta ca alături de noi să fie presa. De ce? Pentru ca oamenii din Republica Moldova, cei care plătesc salariile acestor imorali, acestor infami, acestor ingrați, acestor deputați din haremul lui Plahotniuc, să știe despre ce este vorba. Și vă spun acum despre ce este vorba: s-a creat o comisie în afara tuturor competențelor. Această comisie nu are competențe să examineze ceea ce examinează, nu este de competența Parlamentului acest lucru. Acești indivizi, în lipsa unor argumente împotriva partidelor noastre și a noastre ca și lideri de partide, au recurs la procese de intenție, la o farsă, la terorism intelectual, așa se cheamă ceea ce fac ei. Ce am avea noi de ascuns? Am făcut o scrisoare publică către Vremea ca și președinte, am făcut și transmisiuni live, le-am spus ceea ce vor să afle”, a declarat Andrei Năstase.

Este de competența CEC, iar dacă ei consideră că e de competența altei instituții, se adresează ei mai departe. Așa cum s-a întâmplat la prezidențiale, când noi am făcut o solicitare să fie verificate acuzațiile aduse de RISE Partidului Socialiștilor și candidatului de atunci, Igor Dodon, de finanțare ilegală a partidului, iar CEC ne-a trimis o scrisoare în care a spus că nu ține de competența ei și că acest lucru va fi verificat de SIS și ne-a asigurat că a transmis scrisoarea către SIS. Din păcate, SIS încă lucrează la acea problemă și până astăzi nu a venit cu un răspuns. Dar asta este logica acțiunilor”, a adăugat Maia Sandu.

Se urmăresc două lucruri: să ne discrediteze și să încerce să scape de noi în această campanie electorală. Neavând curaj să meargă în alegeri liber și corect, regimul încearcă să scape de noi până la alegeri. Îi asigurăm pe cetățeni că putem să demonstrăm proveniența legală a fiecărui bănuț din activitatea partidului, așa cum am făcut-o întotdeauna. Vedeți care sunt resursele cu care venim la dvs și cu ce bani vin oponenții noștri. Vedeți cum nu s-a găsit niciun personaj din cei care astăzi sunt tare interesați de această vizită la Bruxelles să analizeze finanțarea ilegală a Partidului Democrat, de exemplu atunci când PD a acumulat donații de 47 de milioane de lei, depășind limita permisă de lege pentru donații în cash. Am făcut nenumărate sesizări la instituțiile publice. Nici până astăzi PD nu a fost somat să transfere cele 47 de milioane de lei în bugetul de stat”, a mai spus lidera PAS.

Toți acești indivizi care astăzi se ocupă de persecuții se fac vinovați de crime grave împotriva RM. Mă refer la cetățenia pe care o vând unor criminali ca și ei, mă refer la amnistia fiscală pe care au adoptat-o plahotniucii și dodonii, pentru aceste crime și pentru finanțările lor ilegale din offshore și din miliardul furat trebuie să dea socoteală. Noi suntem niște oameni curați și onești și putem să stăm la dispoziția oricăror instituții de anchetă, de justiție, din întreaga lume, nu a unor instituții capturate de un dictator pitic”, a punctat președintele Platformei Demnitate și Adevăr.

De cealaltă parte, președintele comisiei de anchetă spune că motivul că nu participă la audieri pentru că sunt închise „nu este unul serios”.

Faptul că ședințele nu sunt publice nu este un capriciu al meu sau al colegilor mei. Este determinat de caracterul informațiilor prezentate. Avem unele informații furnizate de instituțiile de resort care nu ne permită să le dăm, cel puțin la această etapă, publicității. Noi am vrut să vedem opinia și viziunile respectivilor invitați. În pofida faptului că nu au dat curs obligației legale de a se prezenta în fața comisiei, vom întocmi raportul reieșind din informațiile de care dispunem”, a declarat deputatul PD.

Vremea a fost solicitat să spună dacă comisia dispune de informații că Open Dialog ar fi finanțat formațiunile de opoziție, în condițiile în care este vorba despre un eveniment organizat de europarlamentari și finanțat de această fundație.

La moment, ceea ce vă pot spune sunt informații care denotă implicații în viața politică din RM. De aceea am vrut să vedem dacă sunt sau nu în cunoștință de cauză referitor la anumite finanțări. Cu părere de rău, nu am fost onorați cu prezența”, a spus președintele comisiei.

Amintim că Parlamentul a constituit, la începutul lunii octombrie, o comisie de anchetă care investighează „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Sursa:jurnal.md