Manifestații în toată țara împotriva politicienilor și în memoria victimelor de la clubul Colectiv

Imagine implicită

proteste bucuresti 4 noiembriePeste 20.000 de manifestanți au participat, miercuri seară, la proteste de stradă în Piața Universității, la Palatul Parlamentului și la clubul Colectiv din București, ei scandând împotriva politicienilor și în memoria victimelor care au murit în urma incendiului.

După ora 18,00, manifestanții au ocupat mijlocul bulevardului Nicolae Bălcescu, circulația rutieră în zonă fiind întreruptă.

Protestatarii au afișat pancarte pe care se putea citi: „Pentru crimă și hoție, noi vă vrem la pușcărie”, „Jos labele de pe justiție”, „Iohannis nu uita, țara nu este a ta”. Au scandat lozinci împotriva clasei politice — „Jos sistemul mafiot”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Nicăieri justiție, peste tot corupție”, „Jos Parlamentul”, „Parlament penal, marș la tribunal”.

* Cei mai mulți s-au deplasat apoi către Piața Constituției, unde a fost afișat un banner cu mesajele „De 26 de ani, furați prin rotație”, „Groparii României”. Ei au scandat „Parlament penal”, „Dizolvare”, „Plecați cu toții”, „Demisia”, „Hoții, hoții”.
Manifestanților le-au fost împărțiți fluturași prin care oamenii sunt îndemnați să aplice pe o platformă online, să facă nominalizări și să voteze persoane în diferite funcții de conducere și administrare.

„Degeaba îi dăm jos pe ăștia de acum dacă nu găsim pe alții mai buni care să le ia locul. Nu trebuie lăsați oameni incompetenți să ajungă la putere pe spinarea noastră. Împreună putem găsi și susține oameni corecți, care merită acele funcții. Oamenii care își asumă responsabilități în fața poporului, nu a partidelor politice”, scria pe fluturași.

* Ulterior, protestatarii s-au reunit în Piața Universității. Circulația în centru a fost blocată în perimetrul dintre Calea Victoriei și Piața Rosetti iar Pasajul Unirii a fost închis circulației. Unii au aprins candele și adus flori la statuia lui Gheorghe Lazăr din fața Universității din București.

Majoritatea celor din stradă erau tineri care discutau despre locuri de muncă, situația economică, unii dintre ei spunând că ar fi necesar un guvern tehnocrat, mesaj pe care l-au scris pe mai multe pancarte. Mai mulți participanți au fluturat steaguri tricolore. Alții purtau mesaje pe pancarte: „Schimbarea e în noi”, „România, trezește-te!”, „Nu stați la balcoane, că muriți de foame!”.

* După ora 23,00, manifestanții au început să se disperseze. Au afișat în continuare mesaje împotriva politicienilor „Nu schimbăm un nume, ci un sistem”, „Suntem un mare Colectiv contra unui Guvern abuziv”, „Nu plecăm acasă, îngerii nu ne lasă”, „Luați șpăgi de milioane și românii mor de foame”, „Vrem democrație, nu doar pe hârtie”, „Integritatea începe cu noi”, „Ne-am săturat, de-aia ne-am adunat”.

Apoi, a fost ținut un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv și s-a rostit „Tatăl nostru”.
Aproape de miezul nopții, circulația rutieră a fost reluată la rondul de la Universitate, astfel că jandarmii nu au mai permis protestatarilor să intre în intersecție.

* Câteva sute de persoane au ajuns la miezul nopții la clubul Colectiv, unde au păstrat mai multe momente de reculegere și au spus „Tatăl nostru”.

Au citit traducerea melodiei semnate de cei de la Goodbye for Gravity care cuprinde versul „Ziua în care vom ceda e ziua în care vom muri”.

Au strigat „Colectiv, Colectiv”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, „Cinste lor, cinste lor eroilor”, „Piedone, venim”, „Vrem schimbare”, „Ce vrem noi e și pentru voi”, „Păcat, păcat de sângele vărsat”, „Libertate, libertate”, „Nu vrem să ne răzbunăm, vrem doar dreptate”, „De mâine seară suntem hotărâți să campăm în Piața Universității”, „Nu plecăm până nu se face dreptate”.
Reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției au asigurat măsurile de ordine din zonă.

La fața locului au fost și reprezentanți ai presei străine.

În noaptea de luni spre marți, peste 15.000 de persoane au participat la un protest în care pe parcursul a mai mult de șase ore manifestanții s-au deplasat la sediile unor instituții publice, între care Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Parlament, Primăria sectorului 4.

După manifestația de marți seară, premierul Victor Ponta a demisionat din funcție, la fel și primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

* Mii de oameni au protestat, miercuri seară, în mai multe orașe din țară.

—Timișoara: La miting au participat circa 5.000 de persoane, potrivit mai multor estimări neoficiale, iar tinerii au spus că vor mai veni și în serile următoare.

—Iași: Aproximativ 5.000 de persoane au ieșit în stradă la Iași pentru a protesta în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv din București;

—Cluj-Napoca: Circa 3.000 de persoane au participat la un marș de protest împotriva clasei politice, desfășurat în zona centrală.
—Bacău: Aproximativ 2.200 de băcăuani au protestat în Piața Tricolorul, cerând demisiile tuturor parlamentarilor, ale persoanelor cu funcții de conducere din administrația locală și județeană și organizarea de alegeri anticipate.

—Alba Iulia: Peste o mie de persoane au participat la un miting și marș de protest, la finalul acțiunii o parte dintre cei prezenți deplasându-se spre locuința primarului Mircea Hava, unde au scandat „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.
—Buzău: Cei peste o mie de tineri care au manifestat s-au retras în liniște în jurul orei 22,00, după un marș de peste cinci kilometri pe traseul Piața Dacia — Prefectură — Spitalul județean — Piața Dacia.

—Brăila: Peste 1.000 de persoane au protestat în Piața Independenței, scandând mesaje cum ar fi ‘Libertate’ și ‘Salvarea României’.
—Oradea: Aproape o mie de persoane, majoritatea tineri, au ieșit pe stradă în semn de solidaritate cu victimele incendiului de la Colectiv și pentru a protesta împotriva guvernanților.

—Târgoviște: Aproximativ 500 de persoane au ieșit în Piața Tricolorului, scandând ”Uniți salvăm toată România!”, ”Colectiv”, ”Ieșiți din casă dacă vă pasă!”.

—Râmnicu Vâlcea: Peste 500 de vâlceni au cerut în Piața Revoluției alegeri anticipate și dizolvarea Parlamentului, aceștia susținând că nu este suficientă doar demisia guvernului.

—Baia Mare: Peste 300 de persoane au manifestat în zona centrală, arătându-se solidari cu alte proteste din țară.
—Tulcea: Aproape 100 de persoane au participat pe străzile orașului Tulcea la un marș de solidaritate cu familiile victimelor incendiului

—Suceava: Aproximativ o sută de persoane, majoritatea tineri, au participat la un marș de doliu în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv din București.

Sursa:agerpres.ro