europarlamentar polonezCampania de manipulare lansată de PD în favoarea schimbării sistemului electoral trece de hotarele Republicii Moldova. După ce a trunchiat şi a scos din context declaraţiile mai multor personalităţi din ţară, de această dată victimă a trustului media controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc a devenit europarlamentarul polonez Michał Boni.

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, Michał Boni, membru al Grupului Partidului Popular European, a criticat intenţiile puterii de la Chişinău de a schimba sistemul electoral în lipsa unui consens politic. Mai mult, europarlamentarul a vorbit despre importanţa luptei împotriva corupţiei şi oligarhilor, dar şi despre independenţa mass-media.

Iată discursul susţinut de Michał Boni în plenul Parlamentului European: „Da, mulţi ani de zile Moldova s-a arătat foarte deschisă la reforme şi a părut să fie un lider în vecinătatea estică a Europei. Orice tânără democraţie are dificultăţi şi face şi greşeli, dar important este ca politica din Moldova să susţină democraţia. Însă, vedem aici foarte multe pericole, din păcate, precum libertatea de exprimare şi independenţa mass-media. Acestea sunt foarte importante pentru a putea pune în aplicare reformele. Lupta împotriva corupţiei, împotriva oligarhilor de asemenea sunt obiective foarte importante. Păstrarea legii electorale în actuala formă sau modificarea ei este un proces care trebuie monitorizat cu mare atenţie. Moldova trebuie să revină la valorile europene. Mi se pare că e problematică schimbarea legii electorale, pentru că valorile europene ar trebui să se regăsească în Codul Electoral. Sper că va fi auzită vocea Comisiei de la Veneţia şi că va exista un nou consens politic înainte de a schimba legea electorală”.

Publika, Prime şi Canal 3 au prezentat însă reportaje trase la indigo în care mutilează declaraţiile europarlamentarului şi îl prezintă drept un susţinător al guvernării de la Chişinău.

„Moldova s-a arătat foarte deschisă la reforme, a părut să fie un lider în vecinătatea estică a Europei” – este singura declaraţie a lui Michał Boni prezentată în reportaje. Deputatul european s-a referit însă la progresele înregistrate anterior de către Republica Moldova şi nicidecum la situaţia în care este ţara noastră de când guvernarea a fost preluată de PD.

Despre manipularea holdingului media controlat de Plahotniuc s-a aflat şi la Strasbourg. Serviciul de Presă al Parlamentului European acuză Publika de manipulare şi un fals. Totodată, într-un mesaj expediat în adresa redacţiei, europarlamentarul Michał Boni a solicitat dezminţire.

„Se pare că intervenţia lui Boni în plen despre Moldova a fost manipulată de televiziunea locală, iar materialul fals circulă în limba română”, se spune în mesajul Serviciul de Presă al Parlamentului European.

„În Parlamentul European de la Strasburg a avut loc dezbaterea privind situaţia politică din Moldova. Am participat la dezbatere printr-un discurs de un minut în care am criticat schimbările electorale, corupţia şi ameninţările la adresa libertăţii de funcţionare a organizaţiilor neguvernamentale şi mass-media şi cu speranţa de a readuce Moldova pe drumul valorilor europene. În materialele de la Publika am fost citat: „Moldova este deschisă reformelor. În această direcţie, ea este prima dintre vecinii estici ai Europei”. Nu este adevărat, aşa că aş dori să solicit respectuos o redare corectă a discursului meu, în caz contrar vor apela la căi juridice”, este mesajul europarlamentarului Michał Boni.

Sursa:jurnal.md

document 1

http://video.jurnaltv.md/gallery_video/10284253.mp4

(42 accesari)