val butnaruI-am rămas dator unui cetăţean cu o explicaţie şi acum, după ce au trecut alegerile, cred că e momentul potrivit să o prezint. Adică nu eu, personal, îi sunt dator cu ceva, dar fiindcă dânsul a atacat Jurnal TV, postul la care activez, mă simt obligat să fac lumină, mai multă lumină, nu-i aşa?!

Cu câteva zile înainte de turul doi de scrutin, Răul Cel Mic, care mai poartă şi numele Dorin Cirtoacă, a spus la o dezbatere de la Jurnal TV că Viorel Ţopa este finanţatorul JTV, că Viorel Ţopa a furat un milion de dolari, acordând un credit neperformant, şi că de acolo au pornit problemele cu BEM-ul, iar dacă o televiziune are aşa finanţator însemnă că e şi o problemă cu această televiziune.

Trec elegant peste faptul că pe Răul Cel Mic nu-l deranjează în niciun fel televiziunile lui Plahotniuc întreţinute pe bani criminali. Îl înţeleg. Pe el şi pe moş’su. Plahotniuc le oferă acum generos spaţiu de emisie. Dar să revenim la fondul chestiunii.

UNU. Creditul acordat în 1999 de BEM a fost performant. Dovada? Creditul a fost verificat de o revizie specială a BNM şi de PricewaterhouseCoopers, care au stabilit că nu a existat nicio încălcare la acordarea acestui credit. În acest sens există şi o ordonanţă irevocabilă a Procuraturii Generale din 2001 de NUP (neîncepere a urmăririi penale). Comunistul Voronin a încercat în 2001 să facă ceea ce azi continuă liberalii Ghimpu şi Răul Cel Mic. Mai mult decât atât, în 2001, ultimul an de aflare a lui Viorel Ţopa în funcţie, BEM a fost nominalizată de către Banca Mondială ca cea mai bună bancă din Europa de Est privind parametrii de prudenţă bancară, inclusiv calitatea portofoliului de credite.

DOI. Culmea este însă că nu Viorel Ţopa, personal, a acordat creditul, ci o filială a BEM. Şi nici acea filială nu putea face asta de capul ei, ci numai cu acordul unui Comitet de Creditare, care trebuia să semneze o decizie corespunzătoare.Dar ştiţi cine era pe atunci preşedintele acestul Comitet? N-o să vă vină să credeţi! Cornel Ghimpu! Nepotul lui Mihai Ghimpu şi vărul lui Dorin Chirtoacă! Şi atunci mă întreb dacă nu e o problemă cu această familie? Ei nu se întâlnesc între ei? Nu discută cine şi cui îi dă, de la cine ia? Nu cred. După cum moşu îşi promovează neamurile, nu cred. Data viitoare, când Răul Cel Mic va mai avea chef să vorbească despre BEM, s-o înceapă direct cu văru-său.

TREI. Executând comenzile lui Plahotniuc, Ghimpu şi Răul Cel Mic, ca şi toată liota de blogheri şi jurnalişti plătiţi, vorbesc mereu de fraţii Ţopa, finanţatorii JTV, ştiind fioarte bine că ei nu sunt fraţi, nici măcar rude îndepărtate. De ce se face asta? În mintea lor asta e calea cea mai simplă de a compromite pe cineva. De a induce ideea că e ceva necurat la mijloc. Ei înşişi fiind în această postură – naşi, fini, unchi, nepoţi, veri, colegi de clasă, – ei înşişi introducând în viaţa noastră încrengăturile mafiote de rudenie şi încercând să ni le prezinte ca ceva firesc, ei înţeleg că oamenii îi tratează cel puţin cu neîncredere. Şi atunci, hai să-i mânjească şi pe alţii, poate-poate li se vor diminua păcatele grele.

PATRU. Răul Cel Mic spune că e o problemă cu Jurnal TV. Da, e adevărat, există o problemă. Jurnal TV e singura televiziune care vorbeşte, seară de seară, despre fărădelegile actualei guvernări. Acest discurs este uneori necruţător, alteori deranjant şi enervant pentru cei care au ales să-şi sacrifice viaţa pentru binele nostru. Să ne întrebăm însă de ce se supără ei pe Jurnal TV? Le-a pus cineva pistolul la tâmplă şi i-a obligat să intre în Parlament? I-a ameninţat cineva că le pune ştreangul la gât dacă nu intră în Guvern? Nu. Ei singuri, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, au ales să se ocupe de treburile acestui stat. Adică să se ocupe cu furatul. 

Nu-i vedeţi cum sunt gata să-şi sfâşie beregatele unii la alţii numai ca să înhaţe bucata mai grasă? Nu-i vedeţi cum se mănâncă ca nişte câini, doar să înşface ciolanul cel mare? Tocmai din cauza asta se supără ei pe noi. Atunci când vorbim despre vânătoarea în stil mafiot din Pădurea Domnească sau despre miliardul furat, ei se prefac că nu ne aud. Doar se învineţesc de ciudă şi pun la cale scenarii de anihilare a JTV. Se învineţesc şi atunci când le vorbim despre un alt jaf – concesionarea ilegală a Aeroportului Internaţional Chişinău, votată de miniştrii PD, PLDM şi PL. Singurii care au votat împotrivă au fost miniştrii PLR. Aceste este adevărul!

Apropo, de Aeroport. Ghimpu se bate cu cărămida în piept că e onest şi european. În acest caz, de ce miniştrii PL au votat pentru concesionarea ilegală a Aeroportului? Ba şi mai mult, chestiunea a fost pusă pe ordinea de zi de fostul ministru liberal al Transporturilor – Şalaru! Şi dacă va veni un Procuror General din Uniunea Europeană, rugaţi-l să înceapă cu Aeroportul. Dar mai crede oare cineva în ceea ce promite Ghimpu?
Da, e o problemă cu această televiziune! Mare problemă.

 

(186 accesari)