Marea împărţeală pe sub masă; „La negocierea coaliţiei trebuie să participe un oficial UE”

Imagine implicită

Vlad-Filat-PlahotniucPentru a se evita situaţia de la formarea Alianţei pentru Integrare Europeană, când toate instituţiile statului au fost partajate între partidele care au format majoritatea parlamentară, la actualele negocieri pentru formarea coaliţiei trebuie să participe un reprezentant al Uniunii Europene. Or, doar în asemenea caz ar putea fi evitată împărţirea fotoliilor între trei partide. 
„Pornind de la experienţa ucrainenilor, de ce n-ar invita un reprezentant al Uniunii Europene, de exemplu, pe comisarul european pentru vecinătate? De ce nu, dacă dorim să devenim parte a UE, dacă încolo mergem, de ce n-ar participa un oficial european la aceste negocieri, chiar şi acelaşi Tapiola? Eu cred că în prezenţa lor nu şi-ar permite să partajeze Procuratura Generală, CSJ şi alte instituţii”, a declarat analistul politic Anatol Ţăranu, în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră, la Jurnal TV.

În context, analistul a menţionat că la alegerile din 30 noiembrie RM a înregistrat o victorie, pentru că şi-a păstrat cursul european. Şi anume acest curs poate curma oligarhia şi corupţia din RM. „Mulţi şi din România se credeau invincibili şi acum stau pe la puşcării. Suntem cu toţii indignaţi, da, la noi reformele merg mai greu, însă odată şi odată va crăpa răbdarea proverbială a moldoveanului şi nu numai. Pe 30 noiembrie a avut loc o victorie – am păstrat cursul european. Ce înseamnă acest lucru? Un spaţiu în care aceştia se vor simţi tot mai incomod şi mai incomod. Dacă nu se vor adapta, vor fi striviţi”, crede Anatol Ţăranu.

„Ca să-i ajutăm să se adapteze, trebuie să-i întrebăm zi de zi: Cine a furat banca şi pe cine pedepsim? Cine a furat aeroportul şi pe cine pedepsim? Unde aţi dus banii din ţară şi când îi întoarceţi înapoi? De ce votaţi legi ca să vindem pământurile noastre cetăţenilor străini şi când o să încetaţi să faceţi acest lucru? De ce nu modificaţi codul electoral? Trebuie să-i întrebăm aceste lucruri în toată ziua. Noi, proeuropenii, trebuie să le cerem zilnic socoteală pentru a-i responsabiliza”, a continuat avocatul Ana Ursachi.

La rândul lui, jurnalistul Val Butnaru a menţionat că este foarte importantă masa critică: „Dacă toată mass-media ar pune tunurile pe ei, atunci da, s-ar simţi, însă în situaţia actuală e puţin”.

Moderatorul emisiunii a venit şi cu o soluţie privind demararea rapidă a reformelor în RM. „Eu am o variantă cum foarte rapid pot să demareze reformele şi lupta cu corupţia. Propun un pariu: va fi sau nu declanşată mult aşteptata reformă în RM? În limbaj simplu: Va renunţa Plahotniuc de bunăvoie la instituţiile de control din RM – CSM, CSJ, Curtea de Apel, CNI, CNA, Procuratura Generală, Curtea Constituţională etc.? Va renunţa să denatureze situaţia în mass-media, controlând CCA? Va renunţa să denatureze ratingurile politice prin măsurători cumpărate? Va renunţa la controlul pieţei financiare şi a economicului din RM? Va restitui de bunăvoie tot ce a furat până acum – companii de asigurări, bănci, insule, palate? Dacă toate acestea se vor întâmpla pe parcursul lunii ianuarie, atunci reformele vor demara foarte rapid. Mă tem însă că nimic din toate astea nu se va întâmpla, iar peste un an şi jumătate, când vom avea alegeri anticipate pentru că nu vom putea alege preşedintele, vom fi rugaţi din nou să salvăm cursul european şi să votăm pentru aceleaşi partide”, afirmă Val Butnaru.

De cealaltă parte, Anatol Ţăranu este de părere că, dacă nu se lasă de ilegalităţi şi minciuni, zilele la guvernare le sunt numărate.

„Această guvernare a ajuns la putere ca prin urechile acului şi o va mai întinde-o vreo 3-4 ani. Soluţia cea mai bună, dacă au inteligenţă, este să se lase de Satană şi să încerce să se integreze într-un business legal”, a punctat analistul politic.

Sursa: jurnal.md