vasile nastaseMinistrul Sănătății, Andrei Usatîi, alergat astă primăvară de gonacii Păpuşarului, acum a prins la curaj. Dosarul sau dosarele sale penale sunt la adăpostul marelui troc oligarhic dintre Plahotniuc şi patronul lui Filat şi Leancă din corporaţia semisecretă ASCOM. Cel puţin până în noiembrie acesta va fi liber, nu şi liniştit.

Sistemul de sănătate al Republicii Moldova este la pământ. Reforma cosmetică nu a dat rezultate, însă Usatîi se laudă mereu şi pretutindeni că totul e cicea!

Demnitarul acesta mai bine ar fi  fost cu limba în ghips. Cum o scoate din “graurniţă”, cum spune lucruri ciudate. Aţi văzut cum a gestionat marea ruşine naţională de la spitalul de copii “V. Ignatenco”. Imediat a luat apărarea conducerii, de parcă ar fi un vizitator de lux al subsolului instituţiei. Fără să se documenteze, fără să execute ceea ce i-a prescris primul-ministru, acesta a şi dat verdictul, ca o instanţă mincinoasă de-a lui Plahotniuc. “Ne pravda!”

Sigur, ex-ministrul de externe Leancă nu are cum să nu aibă o anume sensibilitate faţă de presa străină. Şi l-a cam apostrofat pe ministrul neascultător şi părtinitor, care dă curs opiniilor justificative ale administratorilor, nu şi pe cele ale medicilor simpli!

Schimbarea de macaz a lui Usatâi chiar că este una anecdotică, ca în bancul despre crocodilul care, totuşi, zboară, dacă a spus superiorul. Şi aţi văzut cu câtă pasiune ne prostea limba ministrului despre cum va da el un verdict pe 7 august, după ce o planetă întreagă a văzut cum scrâşneau bughiile nepăsării în oasele micuţilor pacienţi, întinşi pe patul de operaţie ca nişte cobai. Potrivit lui Usatîi, scrie presa, raportul va conține concluziile care vor fi îndreptate spre înlăturarea neregulilor și neadmiterea utilizării echipamentelor neautorizate în spital. I-auzi! Şi mai ieri ce zicea moncher -ul!

Ceea ce nu vrea să înţeleagă ministrul şi întreaga monstruoasă coaliţie, e că aceste dălţi, cleşti şi burghie, aceste instrumente de găurit pereţii au nenorocit o sumedenie de copii, care au rămas invalizi pentru toată viaţa. Personal, cunosc două cazuri fără a mă ridica de pe scaun. În unul dintre ele, o scumpete de fetiţă a fost operată, recent, în asemenea condiţii şi acum se află în Italia, pentru ca medicii din Peninsulă să repare ceea ce a stricat şi mutilat “burghiul” lui Usatâi. Dacă vom avea permisiunea părinţilor, vom descrie acest caz cu lux de amănunte! În cel de-al doilea caz o altă scumpete de fată a ajuns la medicii din Hexagon, unde a fost operată în repetate rânduri pentru a face ordine după intervenţiile criminale moldoveneşti.

Ceea ce m-a şocat de-a binelea, a fost ultima “perlă” nesimţită a ministrului înmormântării sănătăţii.

„Știm cu toții ce am moștenit în anul 2009. Am moștenit un sistem absolut amorf, incapabil să se autodezvolte. Ne dăm bine seama că nu poate fi rezolvat totul într-un an. În sistemul sănătății există grave probleme, acumulate pe parcursul anilor. Asta pentru că reformele au întârziat sau nu au fost acceptate”, a declarat ministrul Sănătății.”

Într-un an, poate că nu reuşeşti să ridici instrumentele de sfredelit betonul de la spitale, dar în aproape patru ani de zile, era posibil, nu-i aşa domnule Dosărilă? Iar în ceea ce priveşte moştenirea cruntă de la comunişti, aici logica lui Usatâi e absolut indestructibilă şi de negăurit chiar şi cu sfredelul din dotare. Comuniştii n-au facut nimic în opt ani, iar actuala majoritate nu a făcut nimic în jumătate din acest termen. Mai mult, Usatâi ştie foarte bine că actualul administrator de la spital a fost instalat tocmai de Partidul Comuniştilor, omul a slujit secerii şi ciocanului. Cine v-a împiedicat, domnule ministru, să numiţi un administrator capabil să facă ordine într-o instituţie medicală destinată copiilor? Se vede că tot Partidul Comuniştilor e de vină! Sau poate cel Liberal, la care a aderat, se zice, cu toată convingerea sa comunistă, dirigintele de şantier de pe strada Grenobles.

Nu e primul caz în deja lunga şi ticăloşita guvernare a monstruoasei coaliţii, când oamenii comuniştilor, negri în cerul gurii, devin într-o clipită onorabili imediat ce-şi procură un nou carnet de partid, pe cel vechi păstrându-l pentru orice eventualitate, care iată-iată se apropie.

Vasile Năstase

P.S O sugestie nebrevetată pentru domnul prim – ministru Leancă. În acordurile tragice ale lui Chopin, care răsună zilnic în ministerul păstorit de domnul Usatâi, poate că ar fi oportună o rocadă ministerială, în spiritul actualei guvernări. Domnul Usatâi cu siguranţă s-ar descurca de minune în fotoliul de ministru al Construcţiilor. Doar să-şi ia cu sine întregul arsenal de instrumente de construcţii din instituţiile medicale…

(386 accesari)