„Marşul tăcerii” de pe 5 aprilie: Un semnal că în RM mai există oameni care vor să se opună

Imagine implicită

Conferinta PCDAVinovaţii de maltratarea tinerilor protestatari nu au fost traşi la răspundere nici după şase ani de la evenimentele din 2009, iar aşa-zisa guvernare pro-europeană a rămas doar cu promisiunile publice. Declaraţia a fost făcută de către membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr.

„Revolta tinerilor din 7 aprilie 2009 a reprezentat erupţia unei dorinţe a generaţiei tinere de a trăi în propria ţară cu demnitate, într-o ambianţă dominată de aspiraţiile tinerilor, agravând dramatic situaţia social-politică din Republica Moldova. Acest lucru se certifică cu precădere după fraudarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, prin nerespectarea voinţei propriului electorat, prin faptul că instituţiile de drept ale statului, precum şi cele de reglementare, fiind partajate politic, au devenit complice la distrugerea sistemului financiar-bancar, jefuit în mod criminal şi care va trebui să fie restabilit din resursele modeste ale cetăţenilor”, se arată într-un apel public, lansat astăzi de Platforma DA.

În aceste condiţii, Platforma va organiza un miting de protest pe 5 aprilie, în cadrul căruia vor fi condamnaţi toţi făptaşii crimelor din aprilie 2009. Se vor identifica şi judeca cei care se fac vinovaţi de distrugerea sistemului financiar-bancar şi sărăcia cetăţenilor. De asemenea, protestatarii vor cere reformarea reală a sistemului de drept şi combaterea reală a corupţiei.

„Noi nu putem fi indiferenţi faţă de această zi. Cel puţin pentru a comemora victimele care au fost maltratate în stradă, în comisariatele poliţiei. Acele coridoare ale morţii, care au fost organizate de foştii, dar actualii guvernanţi. Foarte grav este că cei care au încălcat flagrant legislaţia, adică acei judecători, care au venit şi au judecat în comisariate, astăzi, nu numai că se află în sistem, dar sunt promovaţi şi chiar decoraţi de către preşedintele statului Nicolae Timofti. Crima continuă, crima persistă”, a subliniat membrul Platformei, Valentin Dolganiuc.

Fostul vicepremier susţine că tăcerea societăţii a născut monştri pe parcursul a 25 de ani. Mai mult, cei care se află la guvernare au furat cu nemiluita miliarde şi acum îi folosesc pentru a cumpăra justiţia, procuratura, mass-media.

„Prin această acţiune de protest, urmat de un marş al tăcerii, din 5 aprilie, vrem să dăm un semnal societăţii, că în Republica Moldova mai există oameni care vor să se opună, care vor să schimbe ceva, că adevărul şi demnitatea nu sunt doar nişte noţiuni abstracte”, a adăugat jurnalistul Vasile Năstase.

Totodată, Platforma Civică invită la eveniment ONG-urile, Sindicatele şi Asociaţiile profesionale ale medicilor, pedagogilor, studenţilor şi fermierilor, intelectualitatea, Asociaţiile de creaţie, partidele politice extraparlamentare, cetăţenii şi întreaga societate civilă.

„A sosit ora deşteptării şi implicării fiecăruia dintre noi! A venit timpul să ne manifestăm solidar şi public!”, se mai arată în Apelul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr.

Sursa:jurnal.md