Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost aleși în baza relațiilor de rudenie

Imagine postare

start_1161329Scandalul , replicile tăioase și bătaia au fost la ordinea zilei în timpul dezbaterilor din Parlament privind numirea celor trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Comuniștii acuză că aceștia au fost propuși în funcție în baza relațiilor de cumătrism și nănășism.

Președintele Comisiei Juridice, Raisa Apolschi a anunțat numirea în funcție de membru al CSM pe următorii profesori de drept titulari: Cojocaru Violeta, Avornic Gheorghe, Cârnaț Teodor.

Reacția opoziției nu s-a lăsat așteptată. „Au venit acești trei feți frumoși cu legături de rudenie, cumetrism, nemurism, promovări pe scena politică. Ați selectat în funcție persoane loiale dvstră. Nu a fost un concurs, a fost doar o mimare. Acestea au fost partajate din start: Avornic vine de la PD, Cojocaru de la PLDM, iar pe Carnaț reformatorii l-au împins”, a remarcat comunistul Anatolie Zagorodnîi.

În apărare, Igor Corman a menționat că în țara asta toți sunt cumetri, fini, neamuri, tara e mică și este absurd să le fie interzis să acceadă în funcții.

„Sunt niște candidaturi controversate. Domnul Avornic a primit, zilele trecute, un premiu de 50 de mii de lei de la Plahotniuc. Aici merge o luptă foarte mare ca Plahotniuc să subordoneze CSM și CSP”, a declarat liberal – democratul, Ion Butmalai.

Precizăm că în cadrul ședinței Comisiei Juridice, Gheorghe Avornic a recunoscut că are mai multe rude în sistem şi că este naşul de cununie al noii sale colege din CSM, Violeta Cojocaru. Mai mult, Gheorghe Avornic a mărturisit că este verișor cu vicepreşedintele Parlamentului, PLDM, Liliana Palihovici. Avornic are mai multe afaceri, iar la un moment dat, deşi era avocat, a exercitat şi atribuții administrative, funcţie incompatibilă cu cea de avocat, conform legislaţiei.

În prezent, îi apără pe ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc şi fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari, în dosarul în care sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu, în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Avornic a fost şi conducătorul tezei de doctor a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, iar recent a primit din partea fundaţiei Edelweiss, care aparţine controversatului om de afaceri şi prim-vicepreşedinte PD, Vladimir Plahotniuc, trofeul „Roadele speranţei” şi un premiu în valoare de 50 de mii de lei