Reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa, ambasadorul Israelului în Republica Moldova, Eliyahu Yerushalmi. La întâlnire au participat vicepreşedinţii Alexandru Slusari şi Inga Grigoriu, precum şi Chiril Moţpan, secretarul general al formaţiunii.

„Platforma DA este un partid tânăr, emergent, antioligarhic, proeuropean, cu oameni necompromişi, determinaţi să lupte pentru a scoate din captivitate ţara, a prelua puterea şi a redresa situaţia politică şi economico-socială în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul întâlnirii.

„Noi avem regulat întâlniri cu reprezentanţii misiunilor diplomatice din Republica Moldova, pentru a le oferi un punct de vedere alternativ faţă de poziţia oficială asupra realităţilor din ţară”, a adăugat Alexandru Slusari, menţionând că toate cazurile de intimidare şi cele de persecuţie ale activiştilor civici sunt documentate într-un memoriu, pus la dispoziţia celor interesaţi.

Discuţiile s-au axat şi pe subiecte precum pericolul iminent de instaurare a unui regim autoritar în Republica Moldova, schimbarea sistemului de vot în favoarea unei grupări oligarhice, „circul” geopolitic animat de binomul Plahotniuc-Dodon, tergiversarea investigaţiei furtului miliardului şi a publicării Raportului Kroll 2, necesitatea creării unui pol puternic antioligarhic şi acordul de colaborare încheiat între Platforma DA şi PAS.

„Climatul de încredere a cetăţenilor faţă de instituţiile statale este grav deteriorat, iar libertăţile fundamentale precum cea de expresie, de formare a opiniei, de liberă circulaţie etc., sunt încălcate grav”, a menţionat Chiril Moţpan.

Exodul populaţiei a fost o altă problemă abordată în cadrul întâlnirii.

„Nu există nicio familie în Republica Moldova, care nu ar fi fost afectată de despărţirea de cineva drag, nevoit să plece peste hotare pentru a asigura o viaţă decentă familiei sale”, a spus Inga Grigoriu, precizând că remitenţele continuă să fie una din principalele surse de supravieţuire a cetăţenilor moldoveni.

Membrii Platformei DA spun că oficialul a declarat că este interesat de o continuă colaborare cu Platforma DA, inclusiv în aspectul creării unor condiţii favorabile pentru cooperarea Republicii Moldova cu Israel în diverse domenii.

Sursa:jurnal.md

(17 accesari)