Membrii Platformei, întâlnire cu ambasadorul României; Andrei Năstase: „Avem nevoie de o abordare unitară a realităților din RM din partea politicienilor români”
Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi membrii Biroului Politic al formaţiunii au avut o întâlnire cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă. Întâlnirea a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.
În cadrul discuţiilor, Andrei Năstase a mulţumit ambasadorului României pentru suportul acordat Republicii Moldova în vederea apropierii acesteia de Uniunea Europeană, totodată subliniind că relaţia dintre cele două state trebuie tratată prin prisma unor proiecte comune, mai ales economice şi sociale.
„Aş dori în calitate de lider al unui partid pro-european de opoziţie să-mi exprim profunda recunoştinţă României pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Suportul financiar acordat cetăţenilor Republicii Moldova din partea statului român în mai multe domenii, lărgirea accesului la piaţa românească, simplificarea redobândirii cetăţeniei române de care au beneficiat sute de mii de persoane, creşterea constantă a numărului de burse pentru studenţii moldoveni, dotarea şi echiparea mai multor instituţii publice din Moldova, oferirea expertizei româneşti în cadrul politicilor publice, susţinerea Republicii Moldova în soluţionarea conflictului transnistrean – sunt doar câteva dintre cele mai importante domenii, în cadrul cărora România şi-a manifestat plenar sprijinul”, a menţionat Andrei Năstase.
Totodată, preşedintele Platformei DA a vorbit şi despre un eventual viitor în prosperarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, pledând pentru o integrare cât mai avansată.
„Ar trebui să avem o autostradă comună, un tronson de cale ferată cu ecartament european, iar proximitatea noastră cu Uniunea Europeană trebuie explorată în comun cu România prin constituirea zonelor economice libere mixte şi crearea pe fundamentul vămilor actuale a unor puncte vamale mixte, după modelul UE. Un spaţiu informaţional comun, inclusiv audiovizual, ne-ar asigura mai multă libertate de exprimare, de formare a opiniei, de informare obiectivă. Evident, că ne dorim să beneficiem de cât mai multe investiţii româneşti. Ar trebui ca Moldova să fie conectată la reţelele electrice româneşti, astfel diminuându-se dependenţa noastră energetică de o singură sursă”, a afirmat Andrei Năstase.
De asemenea, preşedintele Platformei DA a vorbit şi despre necesitatea elaborării unei abordări unitare a politicienilor români a realităţilor din Republica Moldova.
Daniel Ioniţă a reafirmat obiectivele României în Republica Moldova, subliniind că România rămâne a fi cel mai ferm susţinător al parcursului European al statului nostru. „Avem o experienţă utilă în ceea ce ţine de integrarea europeană, proces, care necesită reforme autentice, asumate de factorul politic şi susţinute de populaţie.”- a spus Excelenţa sa. Daniel Ioniţă a ţinut să sublinieze că România este interesată în înţelegerea cât mai profundă a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova în aspect politic şi care ar fi evoluţia ei de perspectivă, iar întâlnirea în cauză poate fi considerată o adresare la prima sursă.
Referindu-se la situaţia actuală din Republica Moldova, Andrei Năstase a atenţionat că menţinerea vectorului European a fost pusă în pericol prin schimbarea sistemului electoral, care s-ar putea să-i ofere lui Igor Dodon majoritatea în legislativ după alegerile din 2018.
Vicepreşeditele Platformei DA, Alexandru Slusari, a menţionat că în ceea ce priveşte numărul circumscripţiilor, Diaspora moldovenească, atât cea din est, cât şi cea din vest, precum şi Transnistria, sunt nedreptăţite, căci în loc de cel puţin 13 circumscripţii, câte ar fi trebuit să le revină conform numărului de persoane, au fost create doar cinci.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a mai subliniat în mai multe rânduri că pe lângă susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, România va continua dezvoltarea proiectelor îndreptate spre beneficiul cetăţenilor.
„În momentul când vom ajunge la guvernare, relaţiile moldo-române nu vor avea de suferit în nici un fel. Lucrurile bune care există la momentul de faţă în relaţiile dintre cele două state vor rămâne neschimbate. Vom consolida relaţiile bilaterale şi vom aprofunda colaborarea noastră în mai multe domenii. În Programul politic al partidului, în ceea ce priveşte priorităţile de politică externă, am inclus România în calitate de partener strategic. Noi, cei din Platforma DA suntem prietenii României”, a punctat Andrei Năstase.
Sursa:jurnal.md