Memorie scurtă: Filat, Lupu și Ghimpu despre comuniști

Imagine implicită

Mihai-Ghimpu-PL-Marian-Lupu-PDM-Vlad-Filat-PLDMMai rău decât pe vremea sovieticilor, într-o dictatură, cu o societate dezbinată, aflată în criză economică și politică. În felul acesta caracterizau guvernarea comunistă cei trei lideri ai partidelor pro-europene – Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, în 2009, după evenimentele tragice care au condus la alegerile anticipate și la înlăturarea PCRM de la putere.

,Ceea ce s-a întâmplat în ultimii opt ani şi jumătate în Republica Moldova au fost uneori lucruri chiar mai grave decât cele întâmplate în perioada sovietică. Şi despre această perioadă discuţiile abia urmează să înceapă. Urmează să dăm şi aprecieri, urmează să dăm şi sancţiuni în sensul în care să nu se mai repete asemenea perioade triste pentru Republica Moldova„, declara președintele PLDM în august 2009. Liderul liberal-democrat era de părere că după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009 urma o perioadă în care clasa politică din Republica Moldova să se schimbe, dar şi modul în care se face politică, cu responsabilitate, nu cu ,,jocuri politice”.

Marian Lupu considera că rigiditatea comuniștilor a generat o ,,catastrofă socio-economică” și că PCRM nu se moderniza, ceea ce a condus la ,,scindări periculoase pentru societate”. Lupu anunța după plecarea din formațiunea comuniștilor că nu putea lua parte la campanii în care erau formulate numai acuzații, injurii, amenințări și ,,limbaj emotiv”.

,,Anul 2009 încheie o întreagă epocă în istoria Republicii Moldova – epoca dictaturii comuniste. Anul 2009 este anul de hotar al destinului nostru. Lăsăm în urmă un trecut întunecat și să ne îndreptăm împreună către viitorul nostru european. Anul acesta am reușit să realizăm marea schimbare și să aducem la putere Alianța pentru Integrare Europeană”, transmitea liberalul Mihai Ghimpu în calitatea de președinte interimar al Republicii Moldova, în noaptea dintre anii 2009 și 2010.
Nici Vladimir Voronin, președintele PCRM, nu avea o impresie mai bună despre formațiunile democrate care câștigaseră alegerile în iulie 2009. Tot pe 31 decembrie 2009, la televiziunile aservite comuniștilor, acesta preciza că ,,forțele reacțiunii au reușit să treacă peste alegerea poporului și să îndrepte necruțător dezvoltarea țării spre prăpastie și catastrofă”.

În prezent au loc negocieri pentru formarea coaliției de guvernare. Atât PLDM, cât și PDM s-au arătat deschise spre o colaborare cu PCRM. Formațiunile pro-europene au anunțat că până la mijlocul lunii ianuarie vor anunța componența alianței care va conduce Republica Moldova în următorii patru ani.

Sursa: infoprut.ro