Guy VerhofstadtDisputa pe tema crizei din Grecia a născut reacții și contra-reacții peste tot în Europa. Din păcate, de prea puține ori s-a spus, explicit, ceea ce cer creditorii internaționali, dar și Uniunea Europeană, din partea Greciei.

Unul din liderii Parlamentului European, fost candidat la președinția acestui for, liberalul Guy Verhofstadt (ALDE), i-a spus lui Tsipras, clar și răspicat, ceea ce dorește de la Guvernul Greciei.

„Recunosc că poporul Greciei a făcut multe eforturi. Nu asta e problema. Dar problema este că nu același lucru a făcut și clasa politică. Vorbiți de reforme, dar nu văd nicio propunere concretă de reformă! Sunt furios! Sunt furios că mergem încet-încet spre grexit. De cinci ani.

Dacă vrem să evităm grexitul, există o singură soluție. Și o știți foarte bine. Trebuie să luați cinci măsuri și vi le spun care sunt. Sunt dispus să vin la Atena să le discut. Primul: reduceți sistemul clientelei politice. Dați legi pentru aceasta, acum nu există. Al doilea: Reduceri sectorul public. Aveți 800.000 de oameni de funcționari publici. Așa ceva nu funcționează. Apoi, trebuie să privatizați băncile de stat. Transferați-le în domeniul privat. Deschideți piețele. Și în final: reduceți privilegiile din țara dvs. Privilegiile proprietarilor de nave, ale armatei, ale Bisericii Ortodoxe, ale insulelor grecești și privilegiile partidelor politice. Puneți acestea într-un pachet și trimiteți-le. Sunt sigur că noi, partenerii europeni, vom găsi o soluție”, a spus Verhovstadt în aplauzele sălii.
Sursa: activenews.ro

(82 accesari)