Meyer: Politicienii din RM să nu joace teatru; Se vede cine-s corupți
Piedici birocratice, concurenţă neloială, sistem juridic subordonat. Sunt factorii care opresc investitorii germani să vină în Republica Moldova. Pentru a ajunge în Europa, Moldova trebuie să se debaraseze de politicienii și judecătorii corupți. Or, demnitarii corupți nu vor ajunge la pușcărie atât timp cât instituțiile de stat rămân la cheremul unor persoane.
Declarațiile aparțin fostului ambasadorului al Germaniei la Chișinău, Matthias Meyer.
„Trebuie să se ajungă la situaţia când statul are instituţii ce nu depind de o persoană anume, care sunt puternice şi autonome în luarea deciziilor. Nu poate să funcţioneze un sistem în care şeful hotărăşte totul. Instituţiile trebuie să fie construite în aşa mod încât la orice nivel să existe purtători de decizie şi doar cele mai importante hotărâri să fie luate de şef. Acest sistem trebuie să se democratizeze, să fie deschis, oamenii trebuie să aibă încredere că îşi pot rezolva problemele bazându-se pe lege, fără să fie nevoiţi să dea bani, să se simtă protejaţi de stat”, a declarat Matthias Meyer, în cadrul unui interviu pentru ziarulAdevărul.
Diplomatul german le-a sugerat politicienilor de la Chișinău să nu mai joace teatru, pentru că oamenii înțeleg care este situația reală din Republica Moldova.
„Politicienii nu trebuie să se ascundă după deget şi nu trebuie să joace teatru în faţa oamenilor. Oamenii nu sunt proşti. Mulţi politicieni cred că oamenii nu ştiu nimic, dar nu e aşa, oamenii înţeleg foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova, văd cum unii se îmbogăţesc, ştiu cine sunt corupţi. Trebuie să înţelegeţi că, dacă vreţi în Europa, aceste lucruri trebuie să se termine. Prietenia este un lucru, dar sinceritatea, deschiderea, transparenţa este cu totul altceva”, a declarat ambasadorul Matthias Meyer.
În context, diplomatul german a reiterat că majorarea salariilor judecătorilor nu va stopa fenomenul corupției.
„Este o utopie să credem că majorarea salariilor magistraţilor va stopa aceste fenomene. Ceea ce ajută, de fapt, este transparenţa, să există legi foarte stricte. Orice judecător trebuie să se teamă că, dacă ia mită, va fi descoperit, va fi prins, va fi pedepsit. Trebuie să se schimbe mentalitatea, nu salariul”, a spus Matthias Meyer.
Or, sistemul juridic din Republica Moldova reprezintă cea mai mare piedică în calea investitorilor germani.
„Este foarte complicat să le faci recomandări eventualilor investitori, pentru că şi sistemul juridic de aici este cum vrei, numai nu independent. Mai mult decât atât, există piedici birocratice, concurenţă neloială, sistemul bancar este slab. În general, climatul de afaceri nu este aşa cum ne-am dori. Şi ne întoarcem iar de unde am pornit – toate acestea depind de guvernare, care trebuie să fie curată”, a adugat Meyer.
Diplomatul german i-a sfătuit pe moldoveni, la scrutinul din toamnă, să-și dea votul pentru o guvernare care nu va fi acuzată niciodată de corupție.
„Dacă aş fi moldovean, m-aş gândi ce vreau să obţin la acest scrutin. Aş vrea să am o guvernare în care să am încredere, care nu va fi niciodată acuzată de corupţie, care este transparentă, spune ceea ce doreşte de fapt. Iar pe 30 noiembrie aş alege acea persoană care îndeplineşte aceste criterii”, a mai spus Matthias Meyer.
sursa: jurnal.md