Mica Unire, sărbătorită la Bruxelles prin artă, costume și dans popular românesc

Imagine postare

parlament_euRomâni din Republica Moldova, Serbia și Oltenia au dat, simbolic, „mână cu mână” la Bruxelles, în zilele premergătoare sărbătorii Unirii Principatelor Române, la invitația europarlamentarului PDL  Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European.

Organizat în Parlamentul European, evenimentul a inclus vernisajul expoziției de măști în lemn ale artistului popular Gheorghe Florea, o prezentare de costume tradiționale românești din Moldova, Valea Timocului (Serbia) și Oltenia, precum și lansarea cărții „Tradiții culinare românești la sud de Dunăre” a jurnalistului Romeo Crîșmaru, o colecție de rețete culinare culese din Valea Timocului. Ansamblul de cântece și dansuri „Plai de dor” din Șerbănești, Olt, a încheiat evenimentul cu o demonstrație a unuia dintre cele mai îndrăgite dansuri populare românești: călușul.

La eveniment au participat Ambasadorul Eugen Caras, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, precum și Adrian-Cristian Bratu, reprezentant permanent COPS, din partea Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, alături de eurodeputați și angajați ai Parlamentului European.16949

Deputatul european Marian-Jean Marinescu este cunoscut ca un susținător al integrării europene a Republicii Moldova. După ce a lucrat pe dosarul privind simplificarea procedurii de eliberare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, în prezent vicepreședintele Grupului PPE este raportor al Parlamentului European pe dosarul privind eliminarea vizelor pentru Republica Moldova. De asemenea, eurodeputatul PDL a susținut și promovat, prin mai multe acțiuni, respectarea drepturilor comunităților de români din Serbia.

sursa: eppgroup.eu