Construirea unei „democrații normale și plictisitoare” așa s-ar rezuma obiectivul Uniunii Europeane în Ucraina, potrivit europarlamentarului german Michael Gahler, autorul unui raport care analizează rezultatele aplicării Acordului de asociere cu UE în Ucraina. Deși documentul nu spune nimic despre North Stream 2, Gahler se declară împotriva proiectului care, deși ar putea aduce oarece profit, ar afecta relațiile UE cu Polonia, cu statele baltice și est-Europene, oferind Kremlinului „posibilități suplimentare de a folosi gazul ca armă politică”.
Cât privește Moldova, europarlamentarul german critică comportamentul dual al PD și al liderului său. „Nu poți flutura steagul european în timp ce te porți ca un stalinist”, spune Michael Gahler în interviul acordat în exclusivitate Europei Libere.
Europa Liberă: Domnule Gahler, nu o dată am auzit experți europeni plângându-se de instituțiile din fostele state sovietice. Cum se descurcă instituțiile ucrainiene în procesul de implementare a Acordului de Asociere.
Michael Gahler: „Cred că aceasta este marea problemă în toate Acordurile de Asociere ale UE cu statele din Vecinătatea Estică. Autoritățile sunt dornice, au voință politică, dar instituțiile nu au suficientă capacitate de implementare. UE are însă foarte mulți experți care pot ajuta la implementare acolo unde este nevoie. De pildă, la procesul de descentralizare care are loc în această perioadă contribuie peste 300 de experți germani, care se află în diferite regiuni din Ucraina, ajutând primari proaspăt aleși să își înceapă activitatea. Este o activitate nouă pe care ne-o dorim de succes”.
Europa Liberă: Doar 13% dintre ucrainieni au încredere în Parlament. Este această o problemă pentru UE?
Michael Gahler: „Înainte de toate este o provocare pentru Verhovna Rada. Această instituție ar trebui să fie îngrijorată pentru încrederea foarte scăzută acordată de cetățeni. Suntem dispuși să oferim asistență Verhovna Rada și în acest moment acolo se află fostul președinte al Parlamentului European, Pat Cox, care ajută la bunul mers al proceselor de schimbare și adaptare la standardul european. Însă cel mai important este profilul fiecărui membru al parlamentului în parte: cum se comportă, ce reputație are etc. Lucrăm la asta împreună cu colegii din Ucraina pentru că este important ca parlamentul să aibă susținerea populației, căci este organismul central al oricărei democrații, va trece prin alegeri, la anul, iar oamenii merită să aibă rezultate din partea guvernului, autorităților locale și regionale, din partea parlamentului, merită așadar rezultate. Aceasta este explicația acestei popularități scăzute, pentru că oamenilor li se spune că se fac multe reforme, ceea ce este adevărat, dar nu simt aceste schimbări în bine în viața de zi cu zi. Puterea de cumpărare nu doar că nu crește, dar scade, oamenii sunt îngrijorați de creșterea prețului energiei, și pentru toate acestea consideră responsabilă Verhovna Rada.”
Europa Liberă: Vestea bună este că UE are o credibilitate mare în Ucraina. Peste 70% dintre ucrainieni cred în UE, în destinul european al țării lor și direcția europeană în care s-a angajat țara. Situația este total diferită în R.Moldova, unde, popularitatea UE scade, în ciuda faptului că aici UE a investit cele mai multe fonduri din Vecinătatea Estică. Cum ne explicăm această situație?
Michael Gahler: „Oamenii sunt dezamăgiți de noi pentru că sunt dezamăgiți de partidul lui Plahotniuc. Este nedrept, pentru că noi am fost foarte activi în a presa acest guvern să rămână pe calea europeană. Eu însumi i-am spus de mai multe ori: „Nu poți flutura steagul european în timp ce te porți ca un stalinist”, și mă refer, mai ales, la felul în care își tratează oponenții politici, în special la țară. Această combinație, traiul greu al oamenilor din țară, pe de o parte, iar pe de alta steagul european fluturat de Plahotniuc în fața președintelui pro-rus Dodon, este toxică pentru țară. Din păcate, așa numiții ”pro-europeni” nu fac lumină în scandaluri ca furtul miliardului de dolari, de exemplu. Suspectul numărul unu în acest scandal vine și pleacă din țară când vrea, se mișcă liber. Iată situații care produc frustrare în rândul populației. ”
Europa Liberă: Domnule Gahler, UE și-a atins obiectivul comercial, și se află pe primul loc în ceea ce privește schimburile comerciale ale Ucrainei cu alte țări. Atât este ceea ce și-a dorit UE în Ucraina?
Michael Gahler: „Este desigur mult mai mult decât comerț. Cum am spus-o mereu în Ucraina: UE vrea să creeze o democrație normală și plictisitoare în Ucraina. Plictisitoare în sensul că autoritățile și statul își fac pur si simplu treaba și funcționează, că economia crește, sistemul de asigurări sociale funcționează. Este vorba de crearea unui stat european modern. Sigur, afacerile sunt importante, căci așa se creează locuri de muncă și în Ucraina, dar scopul general este crearea bazei unei dezvoltări pozitive într-un cadru juridic solid, cu o administrație publică eficientă. Pe Maidan oamenii au avut două revoluții: revoluția demnității lor și revoluția viitorului personal al fiecăruia, un viitor în care nu doar oligarhii se îmbogățesc în timp ce oamenilor nu le rămâne nimic. Oamenii au aceleași aspirații și dorințe ca peste tot. Acesta este ultima noastră frontieră și scop: să ajungem în Ucraina la o stare de lucruri normală. ”
Europa Liberă: North Strem 2. Bun sau rău pentru Ucraina?
Michael Gahler: „Raportul meu nu este despre North Stream 2, dar ce aș putea spune este că eu sunt foarte critic cu privire la acest proiect. Este evident că nu este un proiect de care să avem cu adevărat nevoie. Avem North Stream 1, care nu este folosit la întreaga sa capacitate, avem reteaua care traversează Ucraina, și cred că este evident pentru toată lumea că Kremlinul are intenția clară de a ocoli Ucraina si de a o slăbi economic prin pierderea taxelor de tranzit, și, astfel, să obțină încă o constrângere a acestei țări. Ce vă pot spune este că susțin acest punct de vedere și în Germania, la mine în țară, unde suntem destul de divizați cu privire la acest proiect. Chiar dacă, să spunem că ar fi un avantaj economic, trebuie să ne gândim la pagubele politice pe care le-ar putea aduce acest proiect în relațiile noastre cu Polonia, cu statele baltice și cu alte state. De aceea, eu nu aș recomanda continuarea acestui proiect. Nu aș dori ca Kremlinul, care și așa este un agresor în regiune, să profite de posibilități suplimentare de a folosi gazul ca armă politică.”
Europa Liberă: În timp ce noi facem acest interviu în Ucraina războiul continuă. În Luhansk și Donețk avem o altă Ucraină în care UE nu poate implementa Acordul de Asociere. Pare că există două Ucraine. Ce abordare aveți față de această problemă?
Michael Gahler: „Guvernul ucrainian nu controlează aceste zone ocupate de separatiști, nici Luhansk, nici Donețk, nici Crimea. Ca atare, acolo obligațiile care decurg din Acordul de Asociere cu UE nu se aplică. Nu putem da vina pe Ucraina pentru situația aceasta. Rusia este cea care trebuie blamată. Asta nu înseamnă că avem două Ucraine. Există un boicot împotriva investițiilor, suntem activi în ajutorul umanitar atât pentru persoanele dizlocate din regiunile controlate de guvern, cât și din restul tării, fie că e vorba de furnizarea de apă, gaz sau orice altă activitate de protecție a mediului, de îndepărtare a deșeurilor generate de război. Ceea ce mai încercăm este să le solicităm rusilor să discute cu separaștii să ne permită să avem aceste activități care imbunătățesc viața oamenilor care trăiesc în aceste regiuni. Mai mult nu putem face.”
Europa Liberă: Are Ucraina perspectiva unei aderări la UE?
Michael Gahler: „80% din ce este în Acordul de Asociere este, de fapt, legislație europeană. Ca atare, noi încurajăm Ucraina să implementeze această legislație și să intre astfel în substanța a ceea ce înseamnă UE. Acest acord oferă mijloace care vor permite țării să se apropie de-facto de noi. UE cu 28 si în curând 27 de membri nu este pregătită să atribuie Ucrainei statutul de țară candidată. Ucrainienii știu prin ce au trecut celelalte state care sunt acum candidate și care au devenit membre ale UE. Le spun în glumă uneori partenerilor ucrainieni: „Trebuie să fiți ca o mireasă care dorește să fie atractivă pentru mire”. Și Ucraina este deja atractivă pentru noi: este o țară cu peste 40 de milioane de locuitori, o piață atractivă cu un consum atractiv, este o țară care face eforturi pentru a deveni o democrație stabilă. Mi-aș dori ca Ucraina să devină atât de atractivă pentru noi încât noi să vrem să devină țară candidată cât mai rapid. Nu suntem încă acolo. Cred că aceasta ar trebui să fie ambiția liderilor ucrainieni. Să le ofere cetățenilor lor un viitor mai bun
în cadrul UE. Este exact ceea ce Rusia nu dorește să se intâmple, dar noi și cetățenii ucrainieni ne dorim foarte mult.”
Sursa:europalibera.org