646x404Fostul inamic numărul unu al lui Vladimir Putin Mihail Hodorkovski a condamnat duminică acţiunile Moscovei în criza ucraineană, într-un discurs emoţionant susţinut în faţa a mii de ucraineni în Piaţa Independenţei (Maidan), la Kiev.

Fostul magnat al petrolului, graţiat de către preşedintele rus în decembrie după zece ani de închisoare, care a sosit la Kiev sâmbătă seara, a petrecut o parte a nopţii discutând cu manifestanţi în piaţa situată în centrul capitalei, un simbol al mişcării de contestare care s-a transformat în februarie într-o baie de sânge, în cursul căreia au fost ucise zeci de persoane.

El era însoţit de către Iuri Luţenko, unul dintre liderii mişcării de contestare, un fost ministru ucrainean de Interne încarcerat şi apoi graţiat de către preşedintele Viktor Ianukovici, destituit în februarie.

Fostul oligarh, purtând o haină neagră, groasă, a luat cuvântul în faţa câtorva mii de ucraineni reuniţi în Piaţa Independenţei pentru a marca 200 de ani de la naşterea poetului naţional Taras Şevcenko, un simbol al luptei pentru independenţa Ucrainei împotriva opresiunii imperiului rus.

Prezenţa sa este simbolică, în contextul în care Peninsula ucraineană Crimeea este ocupată de la sfârşitul lui februarie de către forţe ruse şi ar putea să fie anexată la Rusia după un referendum prevăzut la 16 martie.

– „Rusia, ridică-te”

„Trăiască poporul unei noi Ucraine democratice!”, a strigat el. „Rusia, ridică-te!”, i-au răspuns manifestanţii.

Aproape izbucnind în lacrimi, Hodorkovski a povestit cum a venit cu câteva ore mai înainte în Piaţa Independenţei şi conversaţiile pe care le-a purtat cu cei care o ocupă în continuare, zi şi nopate, după reorientarea spre Rusia, la sfârşitul lui noiembrie, a regimului Ianukovici, în detrimentul unei apropieri de Europa.

„Mi-au povestit ceea ce au făcut autorităţile aici, ceea ce au făcut cu acordul puterii ruse. Peste 100 de persoane au fost ucise, 5.000 au fost rănite”, a spus el. „Ruşine! ruşine!”, au strigat manifestanţii.

„Am văzut scuturile din lemn (ale manifestanţilor) împotriva gloanţelor reale. Mi-a venit să plâng. Este oribil. (Puterea din Rusia) nu este puterea mea”, a spus el, foarte emoţionat. „Există o cu totul altă Rusie”, a subliniat Hodorkovski.

„Rusia, ridică-te!”, au scandat din nou manifestanţii.

Fostul oligarh a denunţat la Kiev „propaganda rusă care minte” atunci când afirmă despre autorităţile ucrainene rezultate din mişcarea de contestare că sunt „fasciste”. „Fasciştii şi naziştii nu sunt mai numeroşi aici decât pe străzile de la Moscova şi Sankt Petersburg (…). Aici sunt oameni minunaţi care şi-au apărat libertatea”, a subliniat el.

Hodorkovski a vrut să-i convingă pe ucraineni că în Rusia există oameni care nu-l susţin pe Vladimir Putin şi care participă la manifestaţii neautorizate împotriva crizei din Ucraina cu riscul de a fi arestaţi.

„Pentru aceste persoane, prietenia dintre popoarele rus şi ucrainean este mai importantă decât libertatea lor”, a spus el.

Mihail Hodorkovski şi-a încheiat discursul prin cunoscuta afirmaţie a lui Taras Şevcenko transformată în cuvânt de ordine de către contestatari în Ucraina, pe care a pronunţat-o în ucraineană, „Luptaţi şi veţi triumfa. Dumnezeu vă ajută”.

sursa: mediafax.ro

(153 accesari)