deportariMii de tătari din Crimeea au comemorat ieri, într-o atmosferă tensionată, 70 de ani de când au fost deportaţi de către Stalin, în pofida anulării adunării tradiţionale la Simferopol.

Străzile oraşului erau duminică patrulate de numeroşi poliţişti şi vehicule blindate, potrivit unui corespondent al AFP. În unele zone ale Simferopolului, în special, în apropierea gărilor, au avut loc ceremonii de comemorare a victimelor deportării.

Peste 20.000 de persoane au participat la o manifestaţie similară în satul Ak-Mecet, la aproximativ doi kilometri de oraş. Fluturând steaguri tătare şi pancarte pe care scria „Memorie eternă victimelor genocidului poporului tătar din Crimeea” sau „Dreptul la autodeterminare este un drept inalienabil al poporului nostru din Crimeea”, manifestanţii au intonat imnul tătarilor din această peninsulă.

După ce s-au rugat pentru morţi, ei au adoptat o rezoluţie prin care cer o „autonomie teritorială”, reprezentarea tătarilor la conducerea Crimeei, precum şi „încetarea imediată a discriminării şi represiunii tătarilor din Crimeea din motive politice, naţionale şi religioase”.

În timpul acestor ceremonii şi manifestaţii, teritoriul era survolat de două elicoptere militare, provocând un zgomot asurzitor, relatează corespondenţi AFP. Tătarii au reacţionat la acest fapt scandând: „Poporul, naţiunea, Crimeea”.

„Vrem ca drepturile noastre să fie respectate”, a declarat după manifestaţii liderul tătarilor, Refat Ciubarov.
Anterior, ONU a denunţat, într-un raport, „hărţuirea” şi „persecuţiile” cărora le sunt supuşi tătarii din Crimeea, notând că mai multe mii dintre ei au au „devenit persoane deplasate pe plan intern sau în alte părţi ale Ucrainei”. Moscova a criticat imediat acest raport subliniid „lipsa totală de obiectivitate” a acestuia.

sursa: realitatea.net

(135 accesari)