Milionarul de la cârma ştiinţei moldoveneşti Milionarul de la cârma ştiinţei moldoveneşti
În timp ce majoritatea savanţilor moldoveni se confruntă cu sărăcia, fiind puşi în situaţia de a supraveţui cu salarii de puţin peste cinci mii de lei pe lună, Gheorghe Duca, care se află de 12 ani la cârma Academiei de Ştiinţe a Moldovei, o duce boiereşte.
Duca deține o casă de lux într-un cartier select din centrul Capitalei, dar și mai multe proprietăţi atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare, care nu se limitează la un singur milion de lei. Iar o parte din averi şi venituri nu sunt incluse în Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi, fapt constatat şi de către CNI.
Deşi, atât mass-media, activiştii civici, cât şi unele instituţii ale statului, cum ar fi Curtea de Conturi şi CNA, au constatat mai multe abateri şi chiar încălcări grave ale legislaţiei, precum şi managementul defectuos al AŞM, Gheorghe Duca rămâne de neatins.
Nu punem la îndoială meritele lui Gheorghe Duca pe tărâmul ştiinţei moldoveneşti şi nici faptul că este remunerat generos de către stat, ceea ce este normal pentru un om de ştiinţă. Dar ridică semne de întrebare averile academicianului, care nicidecum, nu le putem încadra în limitele veniturilor obţinute de familia Duca.
Casele de lux ale lui Gheorghe Duca
Gheorghe Duca deţine două imobile de lux pe strada Valea Dicescu, un cartier select din Chişinău. Ambele imobile au curţi frumos amenajate, garduri înalte, sunt supravegheate video şi beneficiază de serviciile Pazei de Stat a Ministerului de Interne.
Una din casele academicianului, este situată pe un teren de 0,06 ha, şi are o suprafață totală de 133 de metri pătraţi. În curte, mai sunt încă 6 construcţii auxiliare, dintre care una are o suprafaţă de 107,7 metri pătraţi.
Datele cadastrale mai arată că imobilul i-a fost donat fiului academicianului, Dragoş Duca, în 1992, iar în anul 2002, au fost finisate lucrările de construcţie. În anul 2005, când Dragoş avea doar 21 de ani, donează imobilul şi toate acareturile mamei sale, Maria Duca.
Vecinii spun că, cel mai probabil, acum în casa respectivă locuieşte Dragoş cu familia sa. Dragoş Duca, care a fost funcţionar public în aparatul prezidenţial al Președintelui Timofti, declară în proprietate un apartament de 120 de metri pătraţi, ajuns în posesia sa în anul 2010 în urma unui contract de investiţii.
Pe terenul de 0,06 ari, se mai află un garaj de 36,6 metri pătraţi şi o piscină acoperită.
Imobilele din Chişinău, atribuite familiei Duca
În afară de cele două case de lux de pe strada Valea Dicescu, familia Duca ar deţine mai multe imobile în municipiul Chişinău, unele din ele fiind înregistrate pe persoane interpuse. Cu ajutorul unor surse din anturajul familiei am identificat câteva din potenţialele proprietăţi ale academicianului.
Astfel, familia ar deţine un apartament cu 4 odăi și suprafaţa totală de 179 de metri pătraţi, la parterul blocului nr.11 de pe strada Bănulecu Bodoni, puţin mai jos de sediul central al Curţii Supreme de Justiţie. Gheorghe Duca ar fi intrat în posesia imobilului în anii 1989 -1990, în timp ce deţinea funcţia de şef al Catedrei de Chimie Fizică a Universității de Stat din Moldova.
Familia Duca ar mai avea o casă pe strada Bernardazzi, 73. Construcţia imobilului cu 2 nivele a început în primăvara anului 2010 şi a fost finisată în 2014.
Un alt imobil, care ar aparţine familiei Duca, se află pe strada Armenească, vis-a-vis de restaurantul „El Paso”. Este o clădire cu 2 nivele, care are o suprafaţă mai mare decât cele de pe strada Valea Dicescu şi a fost dată în locaţiune unei firme farmaceutice.
Familia ar mai deţine 4 terenuri a câte 6 ari, lângă satul Truşeni din apropierea Capitalei, unde şi-ar fi construit o vilă cu 3 nivele.
Tot în proprietatea lui Duca s-ar afla şi un teren de aproape 1 ha de pe strada Sergiu Rădăuţanu, lângă casa ex-ministrului de Interne, Victor Catan. Terenul, care este îngrădit, este estimat pe piaţa imobiliară la cca 2 milioane de dolari.
În anul 2005, soţii Duca au cumpărat o casă cu 3 apartamente, suprafaţa 233 de metri pătraţi, pe adresa str. Mateevici, 73, vis-a-vis de Universitatea de Stat din Moldova. Blocul respectiv este declarat monument de arhitectură şi este înregistrat în lista clădirilor fără drept de demolare, adică se află sub protecţia statului. În 2007, preşedintele Academiei de Ştiinţe a vândut imobilul, al cărei preţ de piaţă, împreună cu teritoriul adiacent, era în acea perioadă de cca 1 million de dolari.
Deşi imobilul se află sub protecţia specială a statului, el a început să fie demolat.
Pe clădirea, gata să se prăbuşească, este instalat un afiş privind vânzarea imobilului.
Potrivit Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate, în 2013, familia Duca a intrat în posesia unui teren cu o construcţie nefinisată, iar în 2015, în posesia unei case de vacanţă cu suprafaţa de 658 de metri pătraţi, care i-ar fi costat 12 mii 500 de euro.
Este vorba despre vila din localitatea Borsec, judeţul Harghita din România.
Preţul real nu corespunde cu cel indicat în Declaraţia de venit. Potrivit agenţiilor imobiliare din România, preţul vilei ar fi de cel puţin 50 de mii de euro.
În 2015, familia Duca a vândut 4 terenuri, dintre care 4 în orăşelul Codru din Chişinău, unde preţul de piață pentru un ar porneşte de la 14 mii de euro.
Proprietăţile din Spania şi Italia
Familia Duca ar mai deţine proprietăţi în Italia şi Spania, susţin surse din anturajul familiei. Una din proprietăţi se află în sudul Italiei, regiunea Calabria. Este vorba de o vilă de 380 metri, cu grădină şi parc, la preţ de 1,5 milioane euro. Pentru întreţinerea imobilului din Italia, familia ar fi angajat 3 moldoveni din Străşeni, un bărbat şi două femei. În garajele vilei s-ar afla şi două automobile de lux.
În vara anului 2010, familia Duca ar fi procurat în oraşul spaniol Barcelona un apartament cu 2 nivele, cu o suprafaţă de 320 metri pătraţi. Tranzacţia, care ar fi costat 450 de mii de euro, ar fi fost asistată de şeful finanţelor de la Academia de Ştiinţe, Vitalie Boian. De imobil au grijă 2 angajate din Republica Moldova.
O altă presupusă proprietate a familiei Duca se află în orăşelul Pedrafigueira, o localitate din nord-vestul Spaniei, situată la 4 km de la ocean. Este vorba de de o vilă cu o suprafaţă de 590 metri, cu lac cu peşte şi livadă cu diferiţi pomi fructiferi tropici. Proprietatea ar fi fost procurată în martie 2012 cu 2,1 milioane de euro. Duca ar deţine acolo şi un parc impresionant din 7 automobile vechi şi o maşină de munte. De gospodărie au grijă 3 angajaţi din România şi unul din oraşul Rovno, Ucraina.
Averea familiei Duca, 32 de milioane de euro?
În primăvara anului 2014, redacţia cotidianului „ Moldova Suverană” a adresat organelor de drept un demers, în care solicita verificarea unor informaţii parvenite de la o persoană care a condus timp de mai mulţi ani o structură din cadrul Academiei de Ştiinţe. În demers se arată, cu referinţă la sursa care a solicitat anonimatul, că familia Duca ar deţine mai multe conturi în băncile din Statele Unite, Rusia, Olanda, Marea Britanie şi Cipru. Potrivit sursei anonime, averea familiei Duca ar constitui în jur de 32 de milioane de euro.
Sursa:crimemoldova.com