Minciuni pe bandă rulantă la Publika: Care a fost în realitate precizarea publicată de Forbes

Imagine implicită

plaha forbesDupă zguduitorul articol publicat de Forbes care anunţă că, în următoarele luni, SUA ar putea emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc pentru implicare în „jaful secolului”, holdingul de televiziune al oligarhului manipulează la greu, încercând cumva să-i repare imaginea.

„Prestigioasa revistă americană Forbes a recunoscut că a fost indusă în eroare de Mihail Gofman. Forbes a dat o dezminţire şi a publicat un nou articol, în care a clarificat situaţia”, se spune într-o ştire tirajată de Publika TV.

Şi asta după ce acum câteva zile, holdingul lui Plahotniuc a muncit la greu să convingă publicul că de fapt revista americană nu a publicat acest articol. Acum, fără să vrea, Publika recunoaşte că Plahotniuc a ajuns în atenţia prestigioasei reviste americane, dar minte publicul de îngheaţă apele.

plaha forbes 1În primul rând, nu este vorba de un nou articol, aşa cum spune televiziunea controlată de prim-vicepreşedintele PD. Este păstrat editorialul vechi, fiind adăugate câteva detalii. Totodată, Forbes nu spune că a fost dusă în eroare de Mihail Gofman.

„Acest articol a relatat că Vladimir Plahotniuc a deţinut un pachet de control în trei bănci care au făcut parte dintr-o schemă de fraudare de un miliard de dolari de la Banca Naţională a Moldovei. După o examinare suplimentară, nu am găsit nicio dovadă că Plahotniuc a avut un pachet major de acţiuni la Unibank, Banca Socială şi Banca de Economii”, este precizarea publicată ulterior de Forbes.

La finalul ştirii, Publika minte şi mai gogonat, titrând că revista Forbes a menţionat „eforturile autorităţilor moldoveneşti pentru a recupera miliardul sustras din sistemul bancar al ţării”

Asta în timp ce în articolul Forbes scrie negru pe alb: „Instituţiile de drept, şi anume Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie, par să se concentreze pe o singură sarcină. Încearcă să elimine toţi martorii care pot depune mărturie despre frauda care a avut loc între 2014 şi 2015”.

Precizăm că dezvăluirile lui Mihail Gofman despre jaful din sistemul bancar din Moldova au ajuns, la începutul acestei săptămâni, în atenţia prestigioasei reviste americane „Forbes”.

„Fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi combaterea spălării banilor din cadrul CNA şi l-a făcut duşman pe cel mai influent miliardar din ţara sa, Vladimir Plahotniuc. Acesta este suspectat că a orchestrat o fraudă care a falimentat trei bănci, dar şi furtul a jumătate din rezervele valutare ale BNM, iar cetăţenii simpli vor trebui să restituie banii furaţi”, se arată într-un editorial „Forbes”.

Sursa:jurnal.md