valera_lazarDacă Valeriu Lazăr ar fi doar un ministru politic, protejat de Plahotniuc și prietenul său de la Moscova, Rogozin, ar fi o chestie, am înțelege de ce îi crește atît de mult și de lung nasul cînd deschide gura.

Valeriu Lazăr, însă, nu este un oareșcare măscărici pus să bată tobele propagandei pediste. De aproape două decenii acesta își roade coatele prin birourile Ministerului Econoimiei și ne fericește cu reforme și creșteri economice de nu mai știm ce să facem de atîta “horoșo” și bine! (În această ordine de idei, lauda lui Leancă, de deunăzi, cu privire la creșterea economică, chipurile una de top în Europa, este pe cît de mincinoasă, pe atît de ridicolă. Dacă o raportăm la mijloace financiare, la valori economice, această creștere e un simplu fîs, e o mărgică de găină. Realitatea e că economia lui Leancă, Filat, Lazăr și alți lăudăcioși și fanfaroni profesioniști nu a atins nici măcar nivelui anului 1990!)

Valeriu Lazăr nu este un parvenit politic, este unul de factură economică și afaceristă. Dacă există cineva care să știe cel mai bine coturile și serpantinele ministerului în cauză, opriți-vă la candidatura sa, nu treceți pe alături, nu căutați în altă parte. Spun asta pentru a înțelege cît mai bine răbufnirea sa propagandistică menită să-i aducă dividende politice și nu numai, dar și reticența neîntemeiată a eșecurilor de care se spală pe mîini, mai ceva ca Pilat din Pont.

Amintiți-vă cu ce “mutră tristă”, vorba maestrului Gică Petrescu, ne trata Valerică cînd Rusia a decis să ne tragă embargo la vinuri și fructe. De cîțiva ani buni monstruoasa coaliție a lui Plahotniuc și Filat nu este în stare să semneze un contract cu Gazpromul, iar eșecul era pus în totalitate pe situația politico-diplomatică, pe apucăturile imperialiste ale Rusiei, nu și pe impotența proverbială a așa-zișilor negociatori în frunte cu șmecherul de Lazăr.

Și cum numai Moscova a decis să facă cum vrea ea, adică să ne oblige să semnăm contractul de livrare a gazelor la un preț DOAR cu zece dolari mai mic decît cel actual, Valeriu Lazăr a sărit din ascunziș și a început a-și pune lauri pe capul său neted și viclean, adicătelea el este marele negociator care a îngenuncheat Rusia, a siluit-o, a pus-o în fața faptului împlinit! Scrîșnind din dinți, Putin, Rogozin, Miller și Medvedev au cedat, l-au chemat pe Valera la Moscova, cu avionul privat al țarului, și i-au spus: „Nu tî Valera daeși, nu tî nastoiașcii maldovan, ubedil!” Mai mult chiar, alde Putin și compania s-au milogit la Valera ca, la pachet cu contractul de gaz, Moldova să accepte necondiționat livrarea de vinuri, fructe și legume pe imensa piață rusă, cu desfacere direct în Piața Roșie, lîngă mausoleul lui Ilici! Rogozin chiar așa și i-a zis – Valera, drug, nikakovo ămbargo, pomilui, golubcik!

În realitate, rușii, în mod unilateral, fără a ține cont de bîiguielile unor umbre rătăcite de pe ambele maluri ale Bîcului, au decis să ne dea gazele la prețul stabilit de ei, unul excesiv, ținînd cont de faptul că prețul țițeiului și a derivatelor sale a scăzut semnificativ, iar prețul la gaze se formează tocmai în funcție de variațiile acestuia din ultimii trei ani. Mai mult decît atât, prețul “negociat” de nimeni și fixat de ruși este practic unul dintre cele mai mari din statele ceseiste și nu ține cont de ieftinirea gazelor pe plan internațional. A te lăuda, în aceste condiții, cu un contract atractiv!, este o simplă nerozie propagandistică, un fel de scărpinare și gîdilare a proștilor la subsuori. La fel de inspirat în a ne pune spaghete pe urechi este ministrul Economiei inexistente cînd ne declară că  exportul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă ar putea fi reluat în câteva săptămâni. Mă rog, personal, ca un simplu observator ce sînt, am anticipat acest lucru acum aproape două săptămîni în cadrul unei emisiuni moderate de Chiril Moțpan la TVC 21!

Ca să vezi, cu cîtă mîndrie orgolioasă de tip pedist se apleacă Valeriu Lazăr pentru a-l – cum să zic – descheia de șireturi pe Dima Rogozin.

„Pot să citez, dacă vreţi. Vrem, cum să nu vrem să auzim ce a spus un clasic în viață. „Prieteni, uitaţi cuvântul embargou”. Există anumite probleme de ordin tehnic şi disponibilitatea autorităţilor centrale ruse este ca în timpul cel mai apropiat această problemă să fie clarificată. Dumnealui a utilizat noţiunea de câteva săptămâni”, a declarat Lazăr.
Citez din presă: „Totodată, ministrul Economiei susţine că a convenit cu autorităţile ruse asupra instituirii unui sistem de certificare a originii mărfurilor. Şi asta pentru că unele produse sunt exportate ca fiind moldoveneşti însă au o provenienţă neclară.
„Pe cei de la Moscova trebuie să-i convingem că noi suntem în stare că avem un sistem credibil şi onest de certificare a originii. Problema care este valabilă şi pentru vinuri, dar şi pentru fructe şi legume, este că există un sistem foarte opac, intransparent şi cred că pe undeva mafiotizat, de ambele părţi în reglementarea acestor fluxuri. Atunci când apare un loc îngust acolo apar şi băieţii şmecheri”, a adăugat Lazăr.

Întrebarea pe care trebuie să i-o punem lui Lazăr și să ne-o adresăm nouă, este următoarea – dar cine a născut, crescut și întreținut acest sistem mafiotizat și foarte opac? Cine eliberează licențele, cine ține umbrela de tip crîșă, cine adună cheta de tip obșceak? Cine e hoțul hoților în țara Moldovei, cine controlează sistemul de drept, cine dă “fas” lui Chetraru și Zumbreanu, celorlalți lachei ai sistemului în cazul în care cineva ar îndrăzni să se bage în tortul Păpușarului?!

Prin urmare, acest sistem mafiotizat, dacă încă nu s-a prins domnul Lazăr, este născut, crescut și condus de către capii lumii interlope politice din Moldova, Plahotniuc și Filat. Aluzia la capra din grădina vecinului nu are sorți de izbîndă, mafioții sunt peste tot, căpeteniile însă îi guvernează cu măiestrie exact ca în cazul cu BEM și Aeroportul Internațional Chișinău, exact ca în celelalte multe și foarte multe jafuri puse la cale și “implementate” de cei doi tîlhari de lux ai Moldovei captive. Cine și-ar permite, din afară, să care produse vinicole sau pomicole în Federația Rusă cu etichete și certificate moldovenești, dacă nu ar exista băieții șmecheri ai lui Filat și Plahotniuc, membri ai monstruoasei coaliții, care să le elibereze, în schimbul unor valize doldoroșite cu valută, actele necesare?! Întrebarea nici măcar retorică nu e.

În concluzie, trebuie să spunem că Rusia a negociat unipersonal și unilateral cu Putin prețul la gaze, pentru Republica Moldova și restul lumii, acesta fiind, în condițiile actuale, unul favorabil Rusiei, ținînd cont de faptul că pe teritoriul Republicii Moldova trece gazoductul rusesc către Europa de Sud-Vest, și, mai ales, că, în realitate, Republica Moldova este un SRL în care Gazpromul deține 51 la sută din acțiuni!

Referitor la embargoul asupra vinurilor, Rusia a conștientizat că a dat în bară, a înrăit electoratul, inclusiv cel de stînga, și-a tăiat craca de sub fund pentru că, asemeni sectorului energetic, cel al vinului este majoritar în mîinile investitorilor și stăpînilor ruși.

Vasile Năstase

 

(393 accesari)