Ministerul Economiei, acţionat în judecată de Centrul de Politici şi Reforme pentru tăinuirea informaţiilor despre implicarea lui Dodon în privatizarea hotelului „Codru”

Imagine implicită

Centrul de Politici şi Reforme, care încearcă de câteva luni de zile să obţină informaţii despre rolul pe care l-a avut Igor Dodon în privatizarea hotelului Codru, în perioada în care era ministru al Economiei, a decis să meargă în instanţă.

Asta după ce solicitările CPR către instituţiile statului s-au soldat cu nişte răspunsuri formale referitor la privatizarea care a prejudiciat bugetul statului cu 16 milioane de euro.

„Implicarea lui Igor Dodon în procesul de privatizare a Hotelului „Codru” rămâne un mister chiar şi după aproape zece ani. Limbajul birocratic în care răspund instituţiile noastre celor mai incomode solicitări de informaţii devine intolerabil şi este o dovadă în sine cum instituţiile statului depun toate eforturile pentru a îngrădi accesul la informaţie”, afirmă CPR.

În această situaţie, CPR a decis să atace în judecată instituţia direct implicată – Ministerul Economiei. O cerere de chemare în judecată a fost depusă în acest sens în instanţă.

Iniţial, Centrul de Politici şi Refirme a expediat o solicitare către Preşedinţie, după care a făcut adresări similare către Ministerul Economiei şi către Guvern, solicitând:

– informaţia referitor la indicaţiile date de Igor Dodon, în calitate de Ministru al Economiei, subalternilor săi, inclusiv şefului Agenţiei Proprietăţii Publice, aflat în subordinea sa directă, instituţie responsabilă de administrarea proprietăţii statului,
– informaţia privind instituţiile de drept sesizate şi solicitările propriu-zise, unde au fost expuse suspiciunile concrete despre neregularităţile din procesul de privatizare a Hotelului „Codru”,
– publicarea scrisorii semnate de către Ministrul Economiei şi Primul ministru de atunci, către Preşedintele Voronin,
– o explicaţie a motivului din care scrisoarea sus-menţionată a fost secretizată, ţinând cont de legislaţia privind secretul de stat,
– informaţia despre răspunsul la scrisoarea adresată Preşedintelui Voronin. În cazul în care şi această informaţie este secretizată, să se dispună desecretizarea acesteia.

„Nici Preşedinţia Republicii Moldova, nici Guvernul şi nici Ministerul Economiei nu ne-au oferit claritate la niciuna dintre solicitările de mai sus. Considerăm că avem tot dreptul la această informaţie, drept, ce ne-a fost încălcat”, se spune într-o declaraţie a Centrului de Politici şi Reforme.

Totodată, CPR a făcut public şi textul răspunsului semnat de Ministerul Economiei. „Reiterăm convingerea noastră acest stil de comunicare nu este unul demn de o instituţie ce se vrea deschisă şi transparentă”, susţine CPR.

„Prin prezenta, Ministerul Economiei şi Infrastructurii informează, că a examinat demersul (nr 7317 din 07 iulie 2017) priving privatizarea Întreprinderii de Stat Complexul hotelier ”Codru” şi, în limita competenţei funcţionale deţinute, comunică următoarele.

Întreprinderea de Stat complexul hotelier ”Codru” a fost privatizată în condiţiile Legii nr 121-XVI din 02 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, Hotărârilor Guvernului nr. 945 din 20 august 2007 şi nr 919 din 30 iulie 2008, urmare a expunerii la concurs comercial în perioada 21 noiembrie – 22 decembrie 2008, conform comunicatului informativ publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr 208-209 din 21 noiembrie 2007.

Viceprim ministru,
Ministru al Economiei,
Octavian Calmâc”