Primarul din Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman, a tinut sa ii ofere presedintelui Klaus Iohannis steagul Tinutului Secuiesc, subliniind ca acest gest este o dovada a „parteneriatului strategic” dintre Presedintie si maghiari. Presedintele a avut o reactie care nu da posibilitate altor interpretari: i-a oferit in schimb primarului maghiar un drapel tricolor.

„In strategia noastra de dezvoltare, un punct insemnat este Tinutul Secuiesc.  Permiteti-mi sa va ofer un cadou asortat la cravata dvs. Este un steag pe care am trecut doua date: data la care ati fost ales si procentele obtinute in Tinutul Secuiesc”, a declarat Kalman.

Presedintele s-a ridicat in picioare, s-a indreptat spre unul dintre aghiotantii sai, si i-a cerut un pachet. In pachet se afla un drapel tricolor romanesc, pe care presedintele l-a oferit apoi primarului din Miercurea-Ciuc.

„Cred ca este potrivit, daca este sa avem un parteneriat strategic, eu sa va las in amintire tricolorul nostru, al tuturor”, a spus presedintele.

Anterior, primarul din Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, s-a plans ca „maghiarii nu sunt respectati in aceasta tara”.

„Maghiarii nu sunt respectati in aceasta tara. Vrem ca limba maghiara sa fie a doua limba oficiala in Tinutul Secuiesc. Primim amenintari cu moartea pe Facebook, suntem considerati teroristi la Bucuresti”, a declarat Arpad.

„Descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de dorit, dar numai daca duce la modernizarea administratiei, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindca ar inhiba dezvoltarea”, a declarat anterior presedintele Klaus Iohannis.

„Exista trei teme politice la care cred ca va asteptati sa ma refer — descentralizarea, regionalizarea si autonomia. Romania are mare nevoie de crestere economica si de modernizarea administratiei. In lumina acestor obiective cred ca descentralizarea este obligatorie, fiindca alesii locali stiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea si trebuie sa dispuna de instrumentele necesare pentru a actiona in interesul local. Regionalizarea este de dorit, dar numai daca se face in asa fel incat sa duca la modernizarea administratiei, pentru a fi mai eficienta in interesul cetateanului si daca duce la crearea de noi locuri de munca prin crestere economica. Autonomia locala si regionala, asa cum tocmai le-am deschis, ajuta. Dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomanda, in cazul unei regionalizari, sa nu se realizeze delimitarea regionala de linia de limitare etnica”, a declarat seful statului, la Consiliul Judetean Harghita.

Seful statului a fost asteptat in fata sediului Consiliului Judetean Harghita din Miercurea Ciuc de un grup de aproximativ 30 de persoane, care purtau steaguri secuiesti si pancarte in limbile maghiara, romana si germana prin care isi exprimau o serie de doleante, cum ar fi autonomia teritoriala pe criterii etnice, dupa modelul Tirolului de Sud.

Presedintele Klaus Iohannis, care a fost intampinat de presedintii Consiliilor Judetene Covasna si Harghita, Tamas Sandor si Borboly Csaba, a declarat presei ca a venit in cele doua judete pentru a afla care sunt problemele cu care se confrunta oamenii de aici.

Seful statului va participa la dezbaterea „Coerenta si transparenta — exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna”, la care sunt prezenti aproximativ 300 de reprezentanti ai administratiei publice locale din cele doua judete. Inaintea acestei dezbateri au fost intonate imnul Romaniei si imnul secuiesc.

Potrivit programului oficial, Klaus Iohannis va vizita in jurul orei 11,50 Catedrala Episcopala Ortodoxa „Sfantul Nicolae” din Miercurea Ciuc, Complexul monahal Sumuleu-Ciuc si Bazilica „Sfanta Maria”, Caminul „Sfantul Stefan”, precum si o fabrica de imbuteliere a apei minerale din comuna Sancraieni.

In jurul orei 14,00 presedintele Klaus Iohannis va ajunge la Sfantu Gheorghe, in judetul Covasna, unde va avea o intalnire cu reprezentanti ai clusterelor si asociatiilor de dezvoltare intercomunitara.

Sursa:aktual24.ro

 

blob:http://www.privesc.eu/e001a498-469b-47cc-9aac-95d41232a092

(431 accesari)