Mișcarea de Rezistență ACUM va înainta o petiție către UE, privind furtul miliardului, semnată de zeci de mii de cetățeni
Mișcarea de Rezistență ACUM, din care fac parte partidele politice PAS, Platforma DA, PLDM, precum și lideri de opinie din societatea civilă, a anunțat înaintarea unei petiții către instituțiile europene, prin care va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului.
Până acum, peste 6000 de persoane au semnat petiția, din cele 50.000 de semnături necesare. Anunțul a fost făcut prima dată la Adunarea Generală a Cetățenilor, care a avut loc pe 26 august 2018.
Mișcarea de Rezistență ACUM a decis să înainteze petiția reieșind din faptul că de la momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de 1 miliard de dolari SUA (12% din PIB), autoritățile Republicii Moldova împreună cu organele de drept ale țării nu au recuperat niciun bănuț, ba, dimpotrivă, protejează persoanele implicate în acest furt.
„Mulți dintre banii furați au fost cheltuiți pe teritoriul UE, astfel că există toate condițiile ca, odată sesizate, instituțiile europene să poată deschide o investigație și să înceapă urmărirea penală a cetățenilor moldoveni implicați în fraudă”, a declarat Maia Sandu, Președinta PAS. „Pentru ca petiția să aibă o greutate și putere cât mai mare, solidarizarea câtor mai mulți cetățeni în jurul acestei petiții este crucială”, a subliniat Andrei Năstase, Președintele Platformei DA.
Astfel, Mișcarea de Rezistență ACUM vine cu un îndemn de a semna petiția către toți cetățenii de bună credință din Republica Moldova și din diasporă, către toți cei care cred în justiție și democrație și care vor ca persoanele vinovate de furtul miliardului, protejate de justiția lui Plahotniuc, să fie trase la răspundere.
Petiția poate fi semnată online pe site-ul www.acum.md/petitie. De asemenea, petiția mai poate fi semnată la sediile PAS de pe str. A. Mateevici 31, Platforma DA, str. 31 August 15, și PLDM, str. București 90, of. 19.
Petiția este adresată Parlamentului European, Consiliului Europei, Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene, OLAF-ului, Europol-ului și urmează a fi înmânată instituțiilor UE în luna noiembrie.
Textul petiției poate fi accesat în limbile română, rusă și engleză pe www.acum.md/petitie.
Sursa:jurnal.md