Misterioasa companie din Elveţia, căreia moldovenii îi plătesc pentru convorbirile internaţionale

Imagine implicită

Switchover moldtelecomO companie intermediară din Elveţia, ar fi principalul beneficiar de pe urma prestării serviciilor de trafic de voce internaţional prestate de Moldtelecom, a anunţat premierul desemnat Ion Sturza, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţi şi membri ai asociaţiilor oamenilor de afaceri din Moldova.

„Moldtelecom demonstrează cum se utilizează monopolurile de stat şi cum se fură ţara. Cel mai dulce la Moldtelecom a fost traficul internaţional… La import sunetele vin din exterior în exclusivitate prin Moldtelecom, pentru că majoritatea operatorilor din extern doresc un singur punct de intrare. Este vorba despre un business de aproximativ 12 milioane de dolari anual, care a fost perla coroanei. Acesta a fost transmis de vreo doi ani la o companie elveţiană, care face integrarea pe plan internaţional şi care ar fi intermediară cu alte companii, inclusiv France Telecom, Deutsche Telecom etc. În această perioadă tarifele de intrare au crescut de la 10 cenţi pentru un minut, când Moldtelecom le făcea de unul singur, la 25 de cenţi. Deci toţi cetăţenii Republicii Moldova dau bani unei companii „prokladcă” (intermediare). Grosul veniturilor rămân la această companie elveţiană. Aceste cifre sunt verificate şi prezentate de oameni patrioţi”, a declarat Ion Sturza.

11 milioane de dolari rămân în Elveţia

Omul de afaceri a sugerat că firma elveţiană ar obţine un profit anual de circa 11 milioane de dolari de la prestarea acestor servicii.
Misteriosul intermediar este firma Switchover AG din Elveţia, care deţine firma Switchover SRL din Moldova, scrie Mold-street.

Compania a fost fondată în anul 2010, şi avea iniţial denumirea de Switchward Services SRL şi avea licenţă de activitate pe piaţa de terminare a apelurilor voce în reţeaua individuală de telefonie fixă, eliberată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Stefano Iannucci, care se prezintă ca membru al administraţiei grupului Switchward, susţinea în anul 2011 în presă că acesta ar avea o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari şi afaceri în mai multe state europene. În 2013 însă compania şi-a schimbat denumirea în Switchover AG.
Ultimele date oficiale arată că Switchover SRL are un capital social de 1000 de euro şi a avut în anul 2012 o cifră de afaceri de doar 705.200 de lei, iar în 2014 de circa 4,3 milioane de lei.

Pe pagina web a Switchover AG lipseşte informaţia despre rezultatele financiare, iar datele privind adresa sunt învechite de trei ani. În schimb sunt plasate apariţiile în presa de la Chişinău a lui Stefano Iannucci, inclusiv din revista specializată Rabotay.

Venituri de 15 ori mai mari decât costurile

Totodată pe pagina WEB a Moldtelecom lipseşte informaţia despre cine a câştigat „licitaţia pentru externalizarea serviciilor de voce ridicată” care a permis firmei Switchover să devină prestator de servicii voce la nivel internaţional pentru Moldtelecom.

Despre faptul că aceste tip de servicii este extrem de profitabil arată datele din raportul financiar al Moldtelecom. Astfel în anul 2014, întreprinderea a obţinut un venit operaţional de 330,5 milioane de lei de la prestarea de „Servicii de terminarea a apelului – International”, ceea ce este de 15 ori mai mare decât costurile operaţionale pentru acest serviciu.

Veniturile de la acest serviciu au fost stabile în perioada 2012-2014. În acelaşi timp în anul 2011 Moldtelecom a încasat de la prestarea acestui serviciu peste 381 de milioane de lei, iar în anul 2010 au fost de circa 500 de milioane de lei, iar costurile operaţionale de 38 de milioane de lei.

Sursa:jurnal.md