Mogherini și Hahn critică schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova: „Provoacă îngrijorări serioase în contextul politic actual”

Imagine implicită

Comisia Europeană a emis o declarație cu privire la schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova, semnată de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini și Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Declarația spune că această schimbare „contravine direct recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului”.

Oficialii menționează că deși schimbarea sistemului este un drept suveran al unui stat, „UE crede cu tărie că orice schimbare a sistemului electoral trebuie să fortifice democrația, să fie bazată pe un larg consens între forțele politice și să urmărească o adevărată consolidare dintre societatea civilă și recomandările partenerilor externi”.

Atât Mogherini, cât și Hahn continuă să împărșească „viziunea Comisiei de la Veneția precum că schimbările propuse provoacă îngrijorări serioase cu privire la o democrație eficientă în contextul politic actual”, se arată în declarație.

Potrivit oficialilor, Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape schimbările legate de sistemul electoral și implementarea lui.

„UE, în mod repetat, în special în timpul procedurii planificare de asistență macro financiară, a solicitat necesitatea respectării mecanismelor democratice, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept. Implementarea acestor schimbări va fi evaluată și în lumina obligațiilor Republicii Moldova în baza Acordului de Asociere și ca membru al Consiliului Europei”, conchid oficialii europeni.

Sursa:independent.md