eap vilniusÎn prima zi a Summit-ului de la Vilnius, Moldova și Georgia au început procedurile de parafare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Este vorba despre partea tehnică a parafării, cele peste 900 de pagini ale acordului pe care își pun semnătura negociatorii de la Bruxelles şi Chişinău, respectiv Tbilisi. Din partea Republicii Moldova, la parafare participă negociatorii şefi – ministrul de externe, Natalia Gherman şi viceministrul economiei, Octavian Calmâc. Din partea UE semnează şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, şi negociatorul şef pentru crearea Zonei de Comerţ Liber, Luc Devigne.

Potrivit surselor oficiale, ultimele parafe urmează să fie puse de premierul Iurie Leancă şi de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton.

Amintim că la Summit-ul de la Vilnius, Moldova va fi reprezentată de premierul Iurie Leancă. De asemenea, în capitala Lituaniei a plecat și președintele Parlamentului, Igor Corman, dar și liderii coaliției de guvernare.

Nicolae_Timofti,_March_2012-1Șeful statului Nicolae Timofti a adresat ieri seara un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova. “Acest eveniment marchează o cotitură în destinul țării noastre și înseamnă că nu mai suntem singuri în năzuințele noastre, în dorința de a trăi mai bine într-o societate civilizată și prosperă. Ne alăturăm unui spațiu al păcii, siguranței și prosperității, în care oamenii sunt solidari unii cu alții, iar statele comunitare își ajută partenerii să facă față celor mai dificile provocări”,  a spus președintele. Timofti a mai ținut să precizeze că rămân încă multe de făcut. “Nu am iluzia că binele va veni peste noapte, că mâine ne vom trezi în altă țară. Avem încă multe de făcut: să stârpim corupția, să punem pe baze solide instituțiile publice, să dezvoltăm producerea și comerțul. Dar cu efortul nostru și cu sprijinul prietenilor europeni, aceste sarcini vor fi îndeplinite, poate mai repede decât ni se pare acum. Important este că avem o viziune și că ni se întinde o mână”, a spus șeful statului.

Cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic se va desfășura astăzi și mâine la Vilnius, capitala Lituaniei.

(156 accesari)