Moldova ar putea pierde regimul liberalizat de vize cu UE
Moldova a primit regim liberalizat de vize cu UE nu ireversibil. La un an de când Moldova a obţinut acest regim, Victoria Bucătaru, director de programe la Asociaţia de Politică Externă, a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că, la fel cum am fost scoşi din lista statelor care au nevoie de vize, putem fi trecuţi înapoi.
Moldova trebuie să demonstreze un angajament continuu şi acest lucru înseamnă perfecţionare, urmărirea cadrului legal al Uniunii Europene şi adaptarea lui permanentă, transmite IPN. Potrivit expertei, una dintre problemele cu care se confruntă acum Uniunea Europeană este problema migraţiei ilegale şi, cu siguranţă, va înăspri politicile sale migraţionale, iar acest lucru ar putea să aibă un impact şi asupra Republicii Moldova. „În afară de aceasta, noi ne confruntăm cu o criză regională în Ucraina care, de asemenea, ar putea să aibă un anumit impact asupra Republicii Moldova.
Moldova, comparativ cu statele din Balcani care au beneficiat de regim liberalizat de vize, a fost nevoită să elaboreze şi o analiză a impactului migraţional. Conform rezultatelor pe care le avem în prezent, observăm că Moldova nu este un pericol în ceea ce priveşte migraţia în Uniunea Europeană, însă Uniunea Europeană probabil, ţinând cont şi de situaţia din regiune, ar putea să vadă alte pericol”, a opinat directorul de programe APE. Victoria Bucătaru nu crede că acest privilegiu va fi retras în timpul apropiat, dar cu siguranţă acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care Republica Moldova nu va demonstra angajament faţă de parcursul european. „Şi aici mă refer anume la angajamentul de a continua implementarea reformelor.
Din păcate, în momentul de faţă reformele bat pasul pe loc. Şi în cazul în care Uniunea Europeană va considera că Republica Moldova nu este aptă să-şi asigure securitatea şi, în acelaşi timp, va pune în pericol securitatea ei şi a cetăţenilor Uniunii Europene, cu siguranţă acest regim de mişcare liberă în spaţiul Schengen ar putea fi retras”, a remarcat directorul de programe APE. Expertul consideră că Republica Moldova trebuie să continue reformele care au fost începute în domeniul justiţiei, în ceea ce priveşte lupta cu corupţia, în asigurarea securităţii, atât informaţionale, cât şi a securităţii frontierelor, aşa cum a fost prevăzut conform planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, dar şi să lupte cu cele mai mari cazuri de corupţie pe care le avem din punct de vedere financiar.
Victoria Bucătaru e de părere că reformele sunt necesare în sistemul financiar pentru că UE a contribuit cu sume foarte mari de bani pentru implementarea acestor reforme şi contribuie în continuare. În cazul în care nici securitatea financiară nu va fi asigurată, acest lucru va pune în pericol relaţiile pe care le are Republica Moldova cu Uniunea Europeană şi UE îşi va schimba atitudinea faţă de ţară.
Sursa:adevarul.ro