Moldova curată: Latifundiarii din CSM

Imagine postare
Casa lui Teodor Cârnaț

Casa lui Teodor Cârnaț

Consiliul Superior al Magistraturii s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri

Între business și justiție

Juristul Teo Cârnaț a devenit cunoscut opiniei publice acum câțiva ani, când deținea funcția de vicepreședinte al Comitetului Helsinki din Moldova, a fost avocat, profesor universitar, iar apoi consilier municipal. Despre afacerile imobiliare ale proaspătului membru al CSM se știe însă foarte puțin. Potrivit declarației de avere, Teo Cârnaț deține opt case pe care le-a construit în special în ultimii trei ani. Astfel, în 2011, juristul și-a ridicat trei locuințe în Chișinău, una de 130 m.p., alta de 640 m.p. și a treia de 250 m.p. Chiar dacă sunt impunătoare prin suprafață, clădirile au fost evaluate la prețul de 565 mii de lei, 220 de mii de lei și, respectiv, 100 de mii de lei. Anul trecut, Teo Cârnaț a mai ridicat trei case tot în capitală: una de o mie de metri pătrați, alta de 240 m.p. și o casă de 70 m.p. , care încă se află în construcție.

Afaceri cu bani obținuți în străinătate

Aproape toate aceste imobile au fost construite pe terenuri donate. „Le-am primit prin donație de la sora mea care a muncit mai mulți ani în Irlanda. Ea mi-a transmis banii ca să cumpăr aceste terenuri, iar eu am construit pe ele case pe care le dau în chirie. Clădirea de 640 m.p. este un fel de cămin și se află în preajma unui mall din capitală. Aici au trăit cu chirie turcii care au construit mall-ul. Am câștigat atunci doar din chirie vreo 80 de mii de euro timp de 20 de luni. Acei bani i-am investit în construcția unui alt imobil de tip cămin, cel de o mie de metri pătrați”, ne-a explicat Teo Cârnaț, precizând că ulterior a răscumpărat de la sora sa aceste terenuri.

Casa în care locuiește familia juristului se află în prestigiosul cartier Valea Morilor și a fost ridicată în 2005.  Imobilul de 180 m.p. este estimat la prețul de 143 de mii de lei, adică nici zece mii de euro.

Întrebat din ce bani și-a construit aceste case, Teo Cârnaț a precizat că a investit banii câștigați încă în 2001, atunci când a revenit din SUA, unde a muncit mai mult timp. Chiar dacă afirmă că afacerile îi merg bine, în 2013 juristul a câștigat puțin peste o sută de mii de lei din activitatea de la Comitetul Helsinki, activitatea didactică, onorariul de consilier municipal. Iar afacerea cu darea în locațiune a spațiului locativ i-a mai adus vreo 75 de mii de lei.

Avornic, un alt milionar

Casa lui Gheorghe Avornic

Casa lui Gheorghe Avornic

Proprietăți nu mai puțin modeste deține și juristul Gheorghe Avornic, un alt membru al CSM. Acesta indică în declarația de avere pentru 2013 mai multe terenuri agricole și pentru construcții și patru case dintre care două în Bălți, una în Chișinău și una în Călărași. Locuința din Chișinău, amplasată în același cartier prestigios ca și cea a lui Teo Cârnaț, este estimată de proprietar la prețul de 2,5 milioane de lei. Casa de 176 de m.p. a fost construită încă în 2001. Aproape un milion de lei costă una dintre casele din Bălți ale membrului CSM. Tot atât costă un teren agricol de 95 ha pe care Avornic îl deține la Anenii Noi. Membrul CSM mai indică în declarația de avere un teren în România. Presa a scris anterior că juristul are și o vilă cu două etaje în Buzău. Avornic însă nu o indică în declarația de avere. Anterior acesta a precizat că a transmis casa în proprietatea fiicei sale.

Afaceri cu dosare și datorii

Anul trecut, Gheorghe Avornic a renunțat și la una dintre afacerile sale. Avocatul a vândut instituția privată de învățământ Institutul Baltic de Ecologie, Politică și Drept cu 1,135 milioane de lei. Și a rămas doar cu acțiunile în compania „Miledi”, foștii proprietari ai căreia îl acuză pe avocat că și le-ar fi însușit prin abuz de încredere și înșelăciune. Pe acest caz, la 24 decembrie 2013, Direcția Poliție Chișinău a înregistrat un proces penal în privința lui Avornic, care este acuzat de escrocherie.

Membrul CSM nu indică în declarația de avere nimic despre Universitatea de Studii Europene, al cărei cofondator este. În schimb, precizează că în 2012 SRL „Miledi” s-a înglodat în datorii la bancă, împrumutând 968 de mii de lei de la o bancă, 420 de mii de dolari de la a doua și 250 de mii de euro de la a treia. Firma, specializată în comercializarea produselor din carne, își desfășoară activitatea în or. Bălți. Am încercat să aflăm dacă aceasta mai activează, dar pe parcursul ultimelor două zile nu a răspuns nimeni la telefoanele companiei.

„M-am săturat de scandaluri”

Pe lângă case și firme, Avornic mai deține trei mașini luxoase. O Toyota Land Cruiser, cumpărată cu 50 de mii de euro, un Mercedes C 180, pentru care a plătit 15 mii de euro și o Toyota Camry, cumpărată cu 12 mii de euro. Deși nu indică nici un depozit bancar, Avornic precizează că a obținut în 2013 venituri de 173 de mii de euro dintr-un depozit, iar soția sa – 150 de mii de lei dintr-un alt depozit. Veniturile obținute din activitatea didactică și cea de avocat sunt de circa 250 de mii de lei.

Contactat de Moldova Curată Avornic a explicat că a introdus în declarația sa de avere și proprietățile copiilor săi, iar terenul din România pe care îl indică aparține deja fiicei sale.Cât privește Universitatea de Studii Europene, avocatul susține că nu mai are nimic cu aceasta și nici datoriile SRL „Miledi” nu au fost acumulate de el. „Creditele pe care le-am contractat eu, mi le-am asumat personal. E vorba despre 550 de mii de lei. I-am propus doamnei care este cofondatoare a firmei să încheiem o tranzacție de împăcare, dar dumneaei refuză. M-am săturat de aceste scandaluri”, a menționat Avornic.

Magistrați cu case de milioane

Și judecătorul Anatolie Țurcanu, un alt membru al CSM, indică în declarația de avere o casă construită la Stăuceni și estimată la 1,5 milioane de lei. Casa a fost construită încă în 2004. În schimb în 2013, Acesta ți-a cumpărat un Mercedes de lux pentru care a plătit 200 de mii de lei. Banii de pe care și-a luat magistratul mașina par însă a fi împrumutați. Or, Țurcanu precizează în declarație că are datorii  de 200 de mii de lei.

Judecătoarea Curții Supreme de Justiție Tatiana Răducanu a intrat în funcția de membru al CSM cu o casă în Chișinău de 231 m.p., estimată la 1,180 milioane de lei, un apartament de 40 m.p. de 400 mii de lei și o mașină Toyota produsă în 2010 și cumpărată în 2011 cu 150 de mii de lei.  Magistratul mai deține un depozit bancar de 30 de mii de euro, deschis încă în 2010, în perioada în care își construia casa. Răducanu are și datorii de peste 400 de mii de lei.

Visternicean e cel mai modest

Magistratul de la Judecătoria Râșcani Victor Micu, membru al CSM, declară că are în proprietate un apartament de 109 m.p., cumpărat în 2009 cu 729 de mii de lei și o mașină Volvo S 80 cumpărată în 2011 cu 80 de mii de lei. Asta în condițiile în care salariul de anul trecut al judecătorului a fost de 83 de mii de lei. Judecătoarea Curții de Apel Bălți Vera Toma indică în declarația de avere că deține o casă de 153,9 m.p., obținută în 2005 cu jumătate de milion de lei și un garaj de 22,6 m.p, dar și mai multe hectare de teren agricol cumpărate la Drochia. De asemenea, membrul CSM are în proprietate două mașini, dintre care una de 184 de mii de lei.

Membrul CSM Violeta Cojocaru declară că deține un apartament cumpărat în 2010 cu 567 de mii de lei și o mașină cumpărată în 2012 cu 299 de mii de lei. Salariul acesteia a fost anul trecut de 130 de mii de lei.

Cele mai modeste proprietăți le deține președintele interimar al CSM, Dumitru Visternicean. Magistratul indică doar un apartament de 118 m.p., cumpărat în 2007, fără a preciza valoarea acestuia. Anul trecut, Visternicean a cumulat venituri de aproape 300 de mii de lei.

sursa: moldovacurata.md