Salvatorii falși

Sărmană Moldova… Cât de mulți salvatori ai! Unii văd salvarea ta în Rusia și te trag acolo. Alții o văd în România și te trag peste Prut. Te trag cu o putere ucigătoare în două direcții diametral opuse, riscând să te sugrume în brațele lor de “salvator”. Și ce e și mai interesant, “salvatorii” sunt cantonați într-un singur centru de coordonare, numit GBC!

Sărman popor…

Cât timp mai poți supraviețui în aceste condiții ? Cu spitale închise și școli distruse, cu satele tale pustii ca după ciumă…

Sărmană Țară…

Cum poți să supraviețuiești, când funcționarii corupți îți sug, nemilos, sângele?

Cum poți trăi tu, dragă Țară, dacă bogăția ta formată de-a lungul deceniilor prin munca generațiilor întregi de feciorii tăi este furată ani și ani la rând ?

Prea mulți nemernici și escroci politici ai tu, draga mea Țară! Prea mult timp crezi în minciunile lor, prea ușor crezi in lacrimile lor de crocodil.

Și iarăși alegerile parlamentare se apropie, și iarăși nemernicii salvatori vor ieși la suprafață. Și iarăși vom auzi cât de tare vor ei să te salveze !

Țara mea… Poporul meu …

Chiar nu vă este suficient cât acești salvatori falși, dintre cei cu ași în mânecă îți sfîșie trupul? Chiar nu doriți o viață decentă?

Chiar nu doriți ca măcar copiii noștri să aibă un trai decent? Chiar atât de naivi suntem încât să le credem minciunile din nou și din nou ?

Eu refuz să cred asta!

Între timp…

Până ce salvatorii falși își rup gâtul încercând să ne arate cine dintre ei este mai ”salvator”, niște băieți șmecheri au hotărât să pună stăpânire pe tară. Activând pur pragmatic, fără niciun fel de ezitări, ei au început un adevărat atac raider  împotriva instituțiilor constituționale, creând niște structuri paralele, corupând funcționarii instituțiilor de stat, plantând în ele exponenții mafiei. Mă miră ușurința cu care instituțiile de drept, menite să apere legalitatea – și care au jurat credință Moldovei și Poporului – au trecut de partea mafioților, transformându-se și ele în adevărate structuri criminale, care nu mai au nimic sfânt. Numai banul…

Biată Tară… Biet popor…

Voi ați ajuns trădați de propriii voștri feciori, care au ales să servească “vițelul de aur”… Puterea de stat a fost transformată în marfă și mecanism de generare a unor venituri fabuloase pentru cei corupți.

Corupția, din excepție, practic a devenit o regulă. Și dacă cândva mita se dădea pentru a obține unele avantaje necuvenite, acum mita se dă pentru ca drepturile tale legale să nu fie încălcate. A înflorit și fenomenul înainte foarte puțin cunoscut în tara noastră – corupția politică. Parlamentarii se vând și se cumpără ”en gros et en detail”.  Demnitatea umană în rândurile politicienilor a devenit un lucru abstract, aproape că inexistent . Nănașul всея Молдовы și Finul всея Молдовы au pus stăpânire pe tară. Banii se fură cu miliardele, averea statului se fură fără anume obstacole. Proprietatea cetățeanului și a business-ului este pusă în primejdie. Lumea devine tot mai săracă. Întunericul și deznădejdea au căzut peste întreaga Moldovă.

Stat polițienesc

Este lesne de înțeles că, în condițiile existenței unor organe de drept funcționale, acest gen de activitate criminală ar fi fost de neînchipuit. A doua zi după comiterea acestor acte criminale, protagoniștii lor ar fi fost puși la respect. Nu și în Moldova, care mai în glumă, mai în serios tot mai des este numită ”Fin-landa” – tara … finilor. La noi organele de drept s-au transformat în niște organe opresive, sarcina cărora este asigurarea securității criminalilor, care au pus laba pe tară, sarcina cărora este de a ține poporul în frâu scurt.

Dosare penale împotriva oponenților politici, bastoane de cauciuc, gaze lacrimogene, interceptarea masivă a convorbirilor telefonice ale liderilor Opoziției antioligarhice și reformatoare au devenit niște argumente ”politice” în mâinile uzurpatorilor. Arestarea oamenilor din excepție a devenit regulă. Libertățile fundamentale și drepturile omului în tara noastră au rămas doar pe hârtie. Nimeni, nicio singură persoană nu poate să se simtă în siguranță. S-a ajuns pînă acolo, încît legislația contravențională se folosește nu pentru curmarea și prevenirea actelor indezirabile, ci pentru suplinirea bugetului statului golit de guvernarea uzurpatoare și pentru îmbogățirea agenților organelor represive. În nebunia lor, ei sincer cred că prin aplicarea acestor metode dictatoriale vor rămâne veșnic la putere.

Scrumul unui stat de drept

 Țin minte foarte bine anii 90 când după căderea Uniunii Sovietice am fost martorii înfloririi drepturilor omului în Moldova. Apariția unor noțiuni necunoscute în timpurile sovietice… un proces judiciar echitabil, independența puterii judecătorești, controlul judecătoresc și multe, multe altele. Am fost și eu parte la acest profund proces de democratizare adevărată a societății moldovenești. Și o știu nu din spusele cuiva. O știu din propria mea experiența. În avangarda acestui proces se afla Curtea Supremă. Judecătorii Victor Pușcaș, Raisa Botezatu, Tudor Popovici merită să fie înscriși cu litere de aur în istoria democratizării tării noastre.

Am trăit o epocă de aur a înfloririi drepturilor omului în Moldova. Am trăit perioada apariției mai multor elemente ale statului de drept, care trebuiau să fie dezvoltate si consolidate. Această consolidare ar fi putut duce la crearea în Moldova a unui stat de drept adevărat, un stat în care drepturile și libertățile omului s-ar afla în capul mesei.

Nu a fost să fie.

Din păcate, după perioada respectivă toate guvernările  au pus mânuța la distrugerea acestui stat de drept embrionar.

Recordmanul absolut al acestui proces a devenit guvernarea actuală, pentru care libertatea si drepturile omului nu costă nici cât hârtia pe care ele sunt scrise. Din păcate, la procesul de distrugere a statului de drept în Moldova au contribuit și unii reprezentanți ai sistemului judecătoresc. Cei care cândva se aflau în fruntea democratizării tării, acum s-au transformat în frâna din calea progresului. Din păcate, oameni ca domnii Pușcaș, Popovici sau Botezatu nu se mai regăsesc în sistemul nostru judecătoresc. Independența judecătorului nu este salutată, sunt promovați cei care respectă regulile murdare de joc, și înainte de toate – obediența. Cazul doamnei Manole este foarte elocvent in acest sens.

În tara noastră, care ar fi trebuit să fie guvernată de lege, este guvernată de voința unui singur om – Nănașul всея Молдовы. Statul de drept în Moldova a fost făcut scrum.

Ce-i de făcut?

Este o întrebare firească ce anume trebuie de făcut în această situație? Care ar fi ieșirea din această situație disperată?

Convingerea mea e că unica soluție este deșteptarea întregului popor. Iar pentru asta, poporul trebuie educat. Unicul și adevăratul suveran al Moldovei trebuie, în sfârșit, să își spună cuvântul.

Trebuie să fim realiști. Este imposibil de rezolvat toate problemele Moldovei în 2-3 ani. Numai populiștii pot promite așa ceva.

Pe de alta parte, sunt câteva lucruri, care foarte ușor pot fi realizate și care foarte repede ar putea îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova.

În primul rând trebuie asigurată Libertatea și Justiția.

Trebuie să fie creată situația în care statul să lucreze pentru cetățean, în care statul să asigure cetățeanului libertatea. Toate restricțiile nejustificate trebuie abolite. Trebuie să fie creat un adevărat Stat de Drept. Statul polițienesc trebuie demontat fără ezitări. Dreptul la proprietate trebuie să fie absolut. Drepturile omului și libertăților fundamentale trebuie garantate prin crearea mecanismelor interne de apărare a acestora. Independența sistemului judecătoresc trebuie garantată.

Copiii Demnității și Adevărului    

Septembrie 2015.  Un grup de entuziaști organizează în centrul Chișinăului niște acțiuni de consolidare a societății la lupta legală pentru apărarea valorilor democrației veritabile. Numărul oamenilor, care au susținut această inițiativă, a fost atât de mare, încât întrunirii i-a fost atribuit statutul “Marea Adunare Națională“.

A fost absolut evident că poporul nu are încredere în partidele aflate la guvernare. A fost clar ca guvernarea coruptă și-a pierdut legitimitatea completamente.

Poporul Moldovei a manifestat deoarece avea o sete nestinsă pentru Demnitate și pentru Adevăr.

Lumea cerea crearea unei alternative politice, crearea unui adevărat partid a poporului.

Un asemenea partid a fost creat. Un asemenea partid există  – Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

Acest partid și-a pus sarcina întoarcerii țării la popor, transformarea Moldovei într-un paradis al libertății, drepturilor omului și a justiției, într-un loc unde demnitatea omului ar fi o valoare absolută, într-un loc în care statul activează în baza principiilor de echitate socială.

Iată, în așa stat am dori să trăim, de așa stat am fi mândri cu toții.

Și iată despre acest stat, aflându-ne în străinătate, am putea spune cu mândrie – noi suntem din Moldova!

Acum totul depinde de Suveranul nostru, Poporul Republicii Moldova!

STANISLAV PAVLOVSCHI

(344 accesari)