BrideVicepremierul în exerciţiu Stephane Bride, ministru al Economiei propus de PD, a pus beţe în roate Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a-şi majora pachetul de acţiuni la Victoriabank.

După ce în ianuarie, BERD a anunţat despre intenţia de a-şi majora pachetul în Victoriabank până la 50%, iar ulterior şi până la 100%, prin intermediul subsidiarei VB Investment Holding B.V., înregistrate în Olanda anume în acest scop şi a obţinut permisiunea Băncii Naţionale, tranzacţia a fost blocată printr-o modificare de urgenţă a Legii privind instituţiile financiare.

În consecinţă, BERD acuză Guvernul de la Chişinău de acţiuni cinice şi avertizează că şi-ar putea retrage complet capitalul de la Victoriabank. Despre aceasta se arată într-o scrisoare a prim-vicepreşedintelui BERD, Philip Bennett, adresată premierului interimar Natalia Gherman, şi publicată de NewsMaker.

Prim-vicepreşedintele BERD afirmă în scrisoare că autorităţile de la Chişinău au fost informate la 3 aprilie despre tranzacţia planificată iar, peste cinci zile, guvernul „a făcut o mişcare aparent deliberată şi cinică şi, prin acţiuni opace şi urgente, a modificat legislaţia”. Astfel, a fost interzisă depunerea acţiunilor instituţiilor financiare în calitate de aport la capitalul social al unei alte companii.

În consecinţă, BERD a pierdut orice posibilitate să cumpere acţiunile la Victoriabank. Amendamentul adoptat, subliniază Bennett, a blocat tranzacţia BERD şi pune sub semnul întrebării angajamentul autorităţilor moldovene pentru a rezolva criza în curs de desfăşurare privind supravegherea sectorului bancar şi criza guvernanţei corporative.

Potrivit prim-vicepreşedintelui BERD, totul s-a întâmplat în contextul în care Victoriabank activează „într-o lipsă de guvernanţă corporativă corespunzătoare” din cauza faptului că în septembrie 2014 a fost suspendat consiliul de administraţie al băncii.

scrisoare gherman„Într-un alt context nu ar fi fost o situaţie atât de gravă, dar după evenimentele recente din sectorul bancar al Republicii Moldova, există un risc crescut de activităţi imorale şi ilegale la bancă sau cu concursul băncii”, avertizează Bennett. Totodată, oficialul nu exclude că BERD şi-ar putea retrage capitalul de la Victoriabank, întrucât lipsa unei guvernanţe corporative la această bancă este un risc reputaţional prea mare pentru a rămâne aici acţionar.

Iniţiativa de a modifica legislaţia i-a aparţinut anume ministrului în exerciţiu al Economiei Stephane Bride, iar miniştrii democraţi au fost solidari. Pentru a fost şi ministrul Finanţelor, Anatol Arapu. Premierul de atunci Chiril Gaburici susţine că abia acum a înţeles scopul real al iniţiativei lui Bride. Singurul care s-a opus iniţiativei a fost vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Iurie Filip.

„Scopul BERD a fost de a proteja Victoriabank de abuzurile care au lovit puternic alte bănci din Moldova. Responsabilitatea autorităţilor moldoveneşti este de a restabili la normalitate guvernanţa corporativă la Victoriabank, care este o bancă sistemică şi un canal important pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Prin urmare, cerem Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri imediate pentru a rezolva acest impas”, conchide prim-vicepreşedinte BERD în scrisoarea adresată premierului interimar Natalia Gherman.

Precizăm că după mai multe preluări şi tranzacţii obscure, în noiembrie 2014 pachetul majoritar de 38,3% al băncii, despre care se presupune că ar aparţine controversatului on de afaceri Veaceslav Platon, a fost vândut unei companii off-shore din Cipru – Insidown Ltd. Acţionari la această companie sunt alte două firme cipriote: Belserve Consultants Limited şi Vaspaco Properties Limited, care ar fi implicate în două scheme de spălare de bani. Este vorba despre cazul Magnitsky şi scandalul Karouzos.

Anume între proprietarul/proprietarii acestui pachet de acţiuni şi o parte din acţionari, menţionaţi mai sus, pe parcursul ultimilor doi ani la Victoriabank se derulează un război corporativ în toată legea, care nu poate fi finalizat deoarece niciuna dintre părţi nu deţine ferm peste 50% din acţiuni, iar acţionarii mici nu s-au alăturat ferm uneia sau altei părţi.

Astfel, preluarea controlului Victoriabank de către BERD ar fi însemnat, pe lângă prestigiul pe care îl conferă instituţiei un astfel de proprietar, intrarea în normalitate a băncii, comentează Economist.

Amintim că după o serie de tranzacţii netransparente cu acţiuni ale băncilor, BERD – cu ceva timp în urmă unul din creditorii majori ai sistemului bancar din Moldova – a suspendat noi afaceri cu băncile deţinute de acţionari netransparenţi. Finanţarea BERD pentru sectorul bancar a scăzut de patru ori de la peste 40 de milioane de euro în 2010 la puţin peste 10 milioane de euro în 2014.

Din cauza tranzacţiilor dubioase din sistemul bancar şi-a blocat finanţările către Moldova şi Banca Mondială, iar FMI şi-a amânat vizita la Chişinău după demisia guvernului. Totodată, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a anunţat recent că Uniunea Europeană a suspendat finanţarea pentru Republica Moldova şi că banii europeni vor ajunge în buget atunci când autorităţile de la Chişinău vor forma un nou guvern, capabil să negocieze un acord de finanţare cu FMI, dar şi să soluţioneze criza din sectorul bancar.

Totodată, trebuie să precizăm că ministrul în exerciţiu al Economiei este vizat şi în scandalul de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Or, anume Stephane Bride a fost şef la compania de audit, Grant Thornton Moldova, care oferea servicii celor trei bănci exact în perioada când din aceste instituţii financiare a fost furat un miliard de dolari. Compania a fost acuzată de neglijenţă şi incompetenţă, după ce, chiar pe sub nasul ei, au avut loc tranzacţii financiare dubioase.

Sursa:jurnal.md

 

(106 accesari)