Moldova, stat miliţienesc: De la colaborarea securiştilor cu televiziunile oligarhului Plahotniuc, până la intimidarea protestatarilor cu arestări, percheziţii şi mitraliere
Republica Moldova se transformă de la o zi la alta într-un stat miliţienesc, iar dovadă sunt atât acţiunile poliţiei în timpul şi după protestele care au loc în societate, cât şi readucerea în sistem a oamenilor „consacraţi”, în sensul rău al cuvântului, în metodele de intimidare şi înfricoşare a oamenilor. Declaraţiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.
Activistul civic Valeriu Paşa a vorbit la rece despre acţiunile poliţiei în timpul protestului din 24 aprilie, dând de înţeles că au existat provocatori pe care poliţia s-a făcut a nu-i vedea. Or, în loc să le reţină imediat pe cele câteva persoane care au aruncat cu pietre, oamenii legii au preferat să stropească toată mulţimea cu gaze lacrimogene, deşi majoritatea protestatarilor erau paşnici şi mulţi dintre ei vârstnici. Potrivit lui Valeriu Paşa, este interesant cum pietrele aruncate le-au venit poliţiştilor ca mănuşa.
„Erau, într-adevăr, oameni rău intenţionaţi, pentru că la rugămintea cuiva „nu mai arunca cu pietre” să sari la bătaie la un alt protestatar este foarte dubios. S-a vorbit din prima că este posibil că în mulţime au fost infiltraţi provocatori meniţi să destabilizeze situaţia. Dar să luăm pe rând acţiunile poliţiei în acea zi, atât la Global Business Centre, cât şi pe strada Bulgară, pentru ambele locaţii fiind depuse din timp declaraţii prealabile că vor avea loc proteste. Menirea poliţiei era să asigure accesul protestatarilor în aceste locaţii şi să securizeze spaţiul. Ce a făcut poliţia? A lăsat ca la GBC, între protestatari şi poliţişti să fie nişte autobuze abandonate, o provocare absolută, doar ca cineva să ia şi să le răstoarne, din moment ce ele stau între protestatari şi cordonul de poliţişti. Doi: poliţia a blocat accesul pe strada Bulgară, o locaţie care avea declaraţie prealabilă că va fi protest”, a menţionat activistul.
„În momentul în care au fost nişte intervenţii în forţă, nişte aruncări cu pietre şi cu sticle, poliţiştii, în loc să imobilizeze acele persoane care încălcau legea, să le reţină, ei bine mersi i-au lăsat în pace şi au intervenit cu gaze împotriva tuturor, printre care erau şi persoane în vârstă şi poate cu sănătate şubredă. Persoanele ieşeau de acolo îndoite. Este foarte dubios că acele câteva pietre au fost foarte „utile” pentru a motiva intervenţia cu aceste gaze. Deci acţiunile şi aplicarea forţei din partea poliţiei au fost disproporţionate. Nu au avut niciun interes de a izola pe loc persoanele violente. Atunci când obiectivul este să faci oamenii să se teamă, vii cu metode staliniste. Mai nou, în sistem sunt aceiaşi oameni care au experimentat aceste metode bine-mersi în perioada 8-11 aprilie 2009, pentru că e acelaşi Jizdan, acelaşi Pânzari şi alţii, care ridicau cu zecile studenţii din cămine, îi duceau şi cu zilele nu se ştia nimic de ei”, a adăugat Valeriu Paşa.
În context, moderatorul Val Butnaru a ţinut să atragă atenţia asupra unui detaliu şi anume că postul de televiziune Publika TV, care îi aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc, a difuzat şi continuă să difuzeze imagini filmate de un securist, şi nu de echipa de filmare care se afla la protest şi care, pe durata acestuia, se afla în spatele poliţiştilor, nu în mulţime.
„Am văzut la televiziunea „independentă” Publika imagini cu aceşti protestatari care aruncau pietre. Aceste imagini nu sunt la nicio televiziune, pentru că nicio televiziune n-a vânat persoane concrete. Televiziunile filmau evenimentul. Imaginile difuzate de Publika aparţin unui securist, pe reţelele de socializare au şi apărut poze cu el. De ce acestea nu sunt imaginile Publika? Pentru că reporterii Publika se aflau, dacă aţi urmărit atent, în spatele cordoanelor de poliţişti. Deci trebuie să ai imagini luate de o persoană care anume asta viza”, a menţionat jurnalistul Val Butnaru.
În continuare, jurnalistul Ion Terguţă a declarat că RM se tranformă în stat poliţienesc şi asta este grav, pentru că ceea ce se întâmplă acum se încadrează exact în tiparul unui astfel de stat.
„Spuneaţi despre imaginile video. Experienţa din 7 aprilie mie, ca jurnalist, îmi zice că aceste imagini fac parte din dosarul instrumentat de poliţie. Şi atunci de unde această televiziune are imagini din dosarul poliţiei? Şi la 7 aprilie anumite posturi TV aveau imagini din dosarele penale instrumentate de poliţie. Statul poliţienesc a revenit în RM şi anumite instituţii media sunt parte a acestui sistem. Noi avem aceleaşi persoane care au gestionat procesele în perioada 7 aprilie 2009 şi au revenit la Ministerul de Interne cu aceleaşi mecanisme şi modalităţi de operare. Dacă în RM mai există democraţie, cel puţin Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar trebui să-şi pună întrebarea: De unde un post de televiziune a luat imagini dintr-un dosar penal?”, crede jurnalistul Ion Terguţă.
La rândul său, analistul politic Anatol Ţăranu a adăugat că evenimentele recente, cu percheziţii la casele protestatarilor şi chiar arestarea acestora, dovedesc intimidare crasă.
„De ce oamenii au fost arestaţi, percheziţionaţi la domiciliu la 6 dimineaţa? Dacă persoanele au fost identificate că au încălcat ordinea publică, ei de ce n-au fost citaţi? Aşa se face într-o societate democratică – ai fost citat, ai mers cu avocatul la anchetator, ţi s-au prezentat capetele de acuzaţie şi mai departe începe o procedură democratică. Stimaţi reprezentanţi ai puterii, aceasta este democraţia, dar ceea ce se întâmplă acum putem califica printr-un singur cuvânt – intimidare. Cel mai grav este că persoanele vizate nu au fost citate, ci arestate”, susţine analistul politic.
„Mai grav este că acolo au venit persoane înarmate, cu pistoale, mitraliere, care au înlănţuit casa, perimetrul. Deci cât de periculoase erau aceste persoane şi de ce noi, ca societate, sau vecinii acestor oameni, au trebuit să locuiască 10 zile în vecinătatea acestor oameni, dacă era atât de periculos? Dacă a fost nevoie de percheziţii cu mitraliere, de ce timp de 10 zile oamenii din vecinătate au fost supuşi unui pericol atât de mare?”, a continuat jurnalistul Ion Terguţă.
În concluzie, Valeriu Paşa a declarat: „Cu siguranţă va fi un proces lung care dacă nu se termină în judecăţile noastre, cu eliberarea acestor oameni, cu siguranţă se va termina cu nişte condamnări dureroase la CEDO”.
Sursa:jurnal.md