Moldova, tot mai aproape de abolirea regimului de vize
Raportul privind libera circulație fără vize a cetățenilor din Republica Moldova în spațiul UE a fost prezentat astăzi în cadrul Comisiei de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne.
Conform raportului prezentat astăzi de Tanja Fajon (grupul Socialiștilor) și Marian Jean Marinescu (Grupul PPE), propunerea Comisiei Europene de a ridica vizele pentru cetățenii R Moldova îsi are rădăcinile în progresul considerabil realizat de R Moldova în ultimii trei ani și jumătate, devenind singurul stat din Parteneriatul Estic ce îndeplinește toate condițiile pentru liberalizarea regimului de vize.
Potrivit autorilor raportului, Moldova are trebui să obțină regimul liberalizat de vize în mai 2014, înainte de alegerile europarlamentare.
„Fără a aduce atingere statutului și situației legate de regiunea separatistă Transnistria, de care raportorul este perfect conștient și prin urmare afirmând că soluționarea problemei Transnistrene nu este condiție pentru liberalizarea regimului de vize, acest proces va aduce beneficii cetățenilor R. Moldova posesori de pașapoarte biometrice, perspectiva europeană urmând a contribui la soluționarea pașnică a chestiunii Transnistriei. Raportorul nu consideră necesară modificarea actualului raport pentru a facilita procesul de adoptare în Parlament, așteptându-se ca toți pașii necesari să fie realizați în acest sens și sperând că Consiliul este dedicat aceluiași obiectiv. Propunerea comisiei ca atare ar trebui să fie astfel adoptată de către Parlamentul European și de către Consiliu înainte de alegerile europarlamentare din mai 2014″.
Vicepreședintele PPE Marian Jean Marinescu, raportor al acestui grup pentru R. Moldova și membru în comisie consideră că ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni este un pas important pentru integrarea țării în Uniunea Europeana precum și o recunoaștere a eforturilor depuse de Guvernul de la Chișinău.
Tot astăzi, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European a aprobat raportul eurodeputatului PDL Marian-Jean Marinescu privind introducerea unui instrument de sprijin financiar pentru frontiere externe și vize cu 36 de voturi pentru, 8 împotrivă și 4 abțineri. Sprijinul financiar a fost negociat de raportorul Marinescu la 2,76 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
„Securitatea internă a Uniunii este critică în această perioadă de conflicte și tensiuni ce se desfășoară nu foarte departe de noi. Pentru a facilita călătoriile legitime în Uniune și pentru a combate, în același timp, imigrația clandestină și riscurile conexe, trebuie să asigurăm un control uniform și de înaltă calitate la frontierele noastre externe”, a spus raportorul.
Amintim că o lună în urmă, Comisia Europeană a propus eliminarea vizelor de călătorie în ţările Schengen pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice.