Moldova trebuie să respecte prevederile Acordului de Asociere, chiar dacă Ucraina nu va semna la Vilnius

Imagine postare

TapiolaAcordul de Asociere este un răspuns la o aspirație politică a Republicii Moldova și nu înseamnă că Uniunea Europeană vrea să se extindă, ci să ne ofere posibilitate de a spori competitivitatea economică și societală. Precizarea a fost făcută de Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

„În cadrul acestui proces nu vorbim despre extinderea Uniunii Europene, dar despre o asociere politică şi economică. UE va deschide piaţa pentru produsele moldoveneşti, va oferi asistenţă pentru modernizare, însă totul depinde de Moldova. Acordul de Asociere nu vorbeşte despre calitatea de membru al UE, dar nu spune că acest lucru nu se poate întâmpla pe viitor. Depinde de capacitatea de absorbţie a Moldovei”, a declarat diplomatul european.

Potrivit oficialului, modernizarea societății, implementarea reformelor, asigurarea transparenței sistemului judiciar sunt eforturi depuse de guvernare și nu pentru Uniunea Europeană.

Totodată, a menționat că Republica Moldova trebuie să se axeze pe reformele proprii, să implementeze prevederile Acordului de Asociere, chiar dacă Ucraina nu va semna la Vilnius. Situația țării vecine reprezintă un motiv de îngrijorare pentru UE. În această săptămînă, Kievul și Bruxelles-ul vor purta mai multe discuții în acest sens.