Moldova va avea șanse doar când va scăpa de sistemul Plahotniuc, de Alex Cozer

Imagine implicită

Vlad Plahotniuc

Ieri am văzut că Artur Reșetnikov a spus că vrea să facă parte din majoritatea parlamentară. Omul a insistat că PCRM-ul nu poate reprezenta niciun fel de opoziție constructivă sau ceva asemănător. Că nu se mulțumește cu câteva funcții în schimbul votării președintelui în 2016. El vrea să „consolideze” țara cu o alianță largă.

Oricât de paradoxal ar părea, declarația fruntașului comunist n-a trezit prin presa moldavă niciun fel de încruntare, nicio reacție adversă, nicio condamnare. N-am văzut pe nimeni să spună că nu e loc de făcut alianțe cu comuniștii.

Declarația lui Reșetnikov vine după o alta de acum vreo săptămână a lui Reidman, făcuta la un post TV al lui Plahotniuc. Ăla afirma că e gata să facă alianță și cu dracul, și tot de dragul „consolidării societății”. Apoi a urmat plenara comuniștilor de sâmbătă, unde cică s-a votat pentru „colaborarea” cu partidele parlamentare. Tot la acea plenară din partid au fost eliminați toți cei care mai crâcneau împotriva lui Plahotniuc.

După toate aceste declarații, presa „proeuropeană” a lui Plahotniuc și puțina a lui Filat au exaltat. Prima pagină, litere de-o șchioapă, brațe deschise. Să facem alianțe, să consolidăm țara. Să ne integrăm în Europa.

Cu cine bă să vă integrați? Cu Voronin, Postoico, Reșetnikov, Vitiuk, Bannikov, Vlah, Reidman, Golovin, Panciuk?

Iaralov și Botnari negociază voturile proeuropene

Între timp, pe de altă parte, se negociază formarea unei alianțe de guvernare, cică „proeuropeană”. De la PL participă Chirtoacă, Munteanu și Fusu, de la PLDM Streleț, Palihovici și Țap, iar de la PD… De la PD Iaralov, Botnari și Filip. De ultimul ați mai auzit probabil, că e ministru al lui Plahotniuc.

De primii 2 nu știți mai nimic. Poate, poate ați auzit că lui Botnari i se spune „Borsetka”. „Borsetka” lui Plahotniuc, pentru că de când șeful său e deputat i-a tot purtat geanta prin Parlament. Celălalt e și mai obscur. Un fel de purtător secund de „borsetkă”.

De ce vă spun de ăștia? Pentru că ei vă decid viitorul. Ei vă integrează în Europa. Ei vă negociază voturile.

Iar dacă Ghimpu va crâcni prea tare în fața lui Iaralov și Botnari, Plahotniuc va decide că merită Reșetnikov să se regăsească în alianța proeuropeană. Reșetnikov, ăla care era șef la SIS în 2009, când copiii mureau în stradă sau penitenciare pentru libertate.

Când scriu aceste rânduri, la singurul post de știri din această țară se discută despre rubla rusească. În ziua în care Voronin pentru prima dată a declarat că e gata să facă alianțe proeuropene, se discuta despre cutremure. Când Ghimpu spunea că vrea transparență în negocieri, la singurul post de știri din Moldova se discuta despre scurgerile nucleare de la Zaporojie. La principalul talk-show al zilei.

Singura dată când s-a pus în discuție problema negocierilor, au venit câțiva flămânzi de-ai lui Plahotniuc, care-au spus că nu trebuie niciun fel de transparență, nicio societate civilă, niciun Tapiola sau Moser.

E nevoie de resuscitare

Moldova este o țară bolnavă. Bolnavă grav. Deși unii încearcă s-o salveze, umplând-o cu tot felul de medicamente, gen drumuri americane, granturi, regim liberalizat de vize cu Europa, Acorduri de Asociere, Moldova le înghite hrăpăreață pe toate, fără însă a prezenta semne de ameliorare a bolii. Totul e devorat de organele sale cancerigene.

Iar în ritmul în care decurg lucrurile, nicio infuzie europeană sau americană n-o mai pot salva. Poate doar o resuscitare, urmată de un regim strict, supravegheat de țări și instituții sănătoase.

Resuscitarea nu poate veni însă acum și în aceste condiții. Unii încă se mai amăgesc c-o pot însănătoși, umplând-o cu granturi. Când vor înțelege că-i fac doar rău, atunci poate se va ivi și șansa revenirii la viață.

Până atunci, dezmățul lui Plahotniuc și al celor din jurul său va continua. Doar când va scăpa de Plahotniuc și tot sistemul său, Moldova va avea șanse de însănătoșire. Dar pentru a scăpa de acest sistem, atât moldovenii cât și occidentalii trebuie să înțeleagă pe deplin cât e de periculos.

Sursa: independent.md