soarecPartidele pro-europene (PLDM și PDM) care s-au angajat într-o alianță minoritară, sprijinită din umbră de Partidul Comuniștilor (pro-rus), și-au temperat rapid avântul european. Atât PLDM cât și PDM au anunțat că nu se vor grăbi să depună cerere de aderare a Moldovei la UE.

Anul trecut, premierul Iurie Leancă, președintele Nicolae Timofti, dar și ministrul de Externe, Natalia Gherman, au anunțat în repetate rânduri, inclusiv de la Bruxelles, că Republica Moldova va depune, în 2015, cerere de aderare la UE. Mai mult, premierul Iurie Leancă a declarat în luna decembrie 2014 că dacă va fi să aleagă între funcția de premier și investigația internațională în cazul Băncii de Economii (bancă acaparată, conform presei de la Chișinău, cu implicarea șefului său de partid Vlad Filat), va opta „pentru finalizarea investigației”.

PDM și PLDM la unison: „Aderarea la UE va mai aștepta”

Imediat după constituirea alianței minoritare PLDM-PDM, susținută tacit de PCRM, liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că „aderarea Moldovei la UE va mai aștepta”. Potrivit lui, înaintarea unei cereri de aderare nu are rost, pentru că, în opinia lui, „oricum va fi respinsă”. Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov a continuat ideea spunând că „o cerere de aderare la UE ar fi provincială, tipic moldovenească”. „Ea (cererea – n.n.) trebuie depusă atunci când cei de acolo (de la Bruxelles – n.n.) așteaptă această cerere și sunt gata să o examineze pozitiv”, a menționat Diacov.

Și-a schimbat mesajul și PLDM din conducerea căruia face parte și premierul în exercițiu, Iurie Leancă, simpatizat de UE. Unul din fruntașii acestui partid, Valeriu Streleț, a declarat marți, în cadrul unei emisiuni televizate că ”decizia de depunere a cererii de aderare la UE o vom lua mai încolo”. (…) „Firește că această decizie va fi coordonată și cu partenerii noștri europeni. Noi avem voința fermă de a merge ferm spre UE. Au fost niște semnale ca să nu ne grăbim cu cererea ca să nu apară discuții și să nu fie respinsă”, a declarat Streleț, fără a preciza din partea cui au venit „semnalele”.

Spălarea lui Voronin

În timp ce PLDM și PDM renunță lent la mesajul pro-european, presa care deservește aceste formațiuni politice încearcă să acrediteze ideea că Partidul Comuniștilor nu ar fi un partid bolșevic, iar liderul acestuia, Vladimir Voronin, nu ar fi chiar tare pro-rus. „Coaliția pro-europeană din Republica Moldova a obținut un vot majoritar la alegerile din noiembrie. Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal trebuie să respecte acest vot și să formeze Guvernul fără comuniști. Rusia nu trebuie să câștige”, susține europarlamentarul român, Monica Macovei. Potrivit ei, „toate țările din Uniunea Europeană, mai ales cele sceptice la extinderea Uniunii, vor avea motive să temporizeze sprijinul Republicii Moldova în parcursul european. Susținerea Guvernului de către PCRM frânează trenul Moldovei către Uniunea Europeană. (…) PCRM nu va vota legile necesare integrării europene, mai ales pe cele anticorupție și pentru reforma justiției”, consideră Macovei. Europarlamentarul român a precizat că singura garanție că Moldova va merge spre Europa, și nu spre Federația Rusă, este cooptarea Partidului Liberal (PL) în coaliția de guvernare.

Reacția României

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că este important ca autoritățile de la Chișinău să formeze cât mai rapid un guvern. „Suntem de părere că este important ca un guvern să fie creat cât mai curând posibil și credem că este nevoie de un program de guvernare pro-europeană în Republica Moldova. Este nevoie de un guvern care ar continua procesul de reforme, în conformitate cu standardele europene și ar merge pe calea care va duce țara în Uniunea Europeană”, a spus Aurescu.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că PL rămâne în continuare dispus să discute cu PLDM și PDM: „Majoritate parlamentară nu există, prin urmare Partidul Liberal nu este în opoziție și este dispus să poarte negocieri cu Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat în vederea formării unei coaliții majoritare pro-europene”, a menționat Ghimpu după consultările cu șeful statului privind desemnarea candidaturii la funcția de prim-ministru.

Operațiunea „debarasarea de Leancă” gata să fie declanșată

Liberal-democrații au anunțat că rămân pe poziții și că Iurie Leancă va fi desemnat să formeze noul guvern. Mai mult, Valeriu Streleț a dat asigurări că acesta va fi votat. Nu este clar, însă, cum se va întâmpla aceasta având în vedere faptul că liberalii au anunțat că nu-l vor vota pe Leancă în condițiile alianței minoritare PLDM-PDM (+PCRM), iar comuniștii au condiționat votarea unui guvern alături de PLDM și PDM. Dintr-o declarație făcută marți de șefa deputaților comuniști, Violeta Ivanov, reiese că PCRM nu-l agreează pe Iurie Leancă: „Pe parcursul tuturor consultărilor pe care le-am avut cu colegii, partidul nostru a venit cu poziții clare în care noi am menționat câteva opțiuni, inclusiv am discutat despre nume concrete pe care noi le putem susține sau nu. În cadrul consultărilor de astăzi, noi am impus câteva condiții. PLDM și PD cunosc propunerile noastre”, a spus Ivanov.

Potrivit unor analiști politici, aripa pro-Filat din PLDM ar vrea ca procedura desemnării lui Iurie Leancă în vederea constituirii noului guvern să demareze cât mai curând posibil, fiind conștientă de faptul că PCRM nu-i va acorda acestuia vot de încredere. Astfel, pro-europeanul Leancă va fi anihilat politic de șeful său de partid Vlad Filat, iar Republica Moldova se va alege, în cele din urmă, cu un guvern fără Leancă, cu ajutorul comuniștilor.

În ultima vreme, presa de la Chișinău a scris în repetate rânduri despre neînțelegerile dintre Vlad Filat și Iurie Leancă, iar ex-premierul Ion Sturza, care îi cunoaște bine pe amândoi, a spus că relațiile dintre ei sunt atât de tensionate încât se miră că „încă locuiesc în același oraș”. După demararea negocierilor privind crearea noii coaliții de guvernare, Iurie Leancă nu s-a pronunțat încă în privința jocurilor de culise care au loc cu participarea comuniștilor. El a dat însă clar de înțeles partidului din care face parte (PLDM) că ar fi „prea iresponsabilă” renunțarea la ideea de a-l propune la funcția de premier.

Desertul oferit de PDM – O „gogoașă otrăvită”

Potrivit lui Ion Sturza, „Republica Moldova este condusă din umbră de un singur centru de putere, care se află în zona Partidului Democrat”. „Şi în sistemele politice ale altor state sunt organizate astfel de matrice, numai că acolo ele deservesc un interes politic, la noi însă este deservit scopul economic, iar beneficiile finale şi le asumă persoana care se află în vârful piramidei (finanțatorul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc – n.n.)”, a precizat Sturza. Fostul premier susţine că prin declaraţia privind formarea alianţei de guvernare dintre PLDM şi PDM „ni s-a servit o gogoaşă otrăvită” şi consideră că înţelegerea a fost făcută între PDM şi PCRM, iar PLDM s-a aflat pe post de observator.

De-a dreptul ciudat este, în acest context, sprijinul acordat de comuniști alianței minoritare PLDM-PDM. Deputatul comunist Violeta Ivanov nu în zadar a păstrat enigma în privința condițiilor înaintate de comuniști la negocieri. Ziarul „Timpul” scrie, într-un comentariu, despre poftele comuniștilor.

Deci, ce primeşte PCRM?

Potrivit ziarului citat, „în primul rând PCRM va primi bani”. „Încă de anul trecut, deputaţii PLDM au promovat un proiect prin care firma de construcţii „Glorinal” apropiată de clanul Voronin să primească o scutire de impozite de 25 milioane lei moldoveneşti, cam 2 milioane dolari la vremea respectivă. Liberalii lui Ghimpu au sesizat Curtea Constituţională şi au obţinut anularea amendamentului respectiv, votat de majoritatea parlamentară. (…) Bineînţeles că „europenii” de la Chişinău care veniseră la putere cu lozinca „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti!”, au îngropat dosarul penal deschis beizadelei comuniste pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. La 24 martie 2014, compania azeră „EVRASCON” a câştigat licitaţia de la ministerul Transporturilor pentru reabilitarea a 17,6 km de drum. Valoarea contractului este de 23,1 milioane de euro. Numai că Ecaterina Voronina, fiica lui Oleg Voronin, respectiv nepoata liderului comunist Vladimir Voronin, este căsătorită cu fiul lui Mussa Panahov, ministrul adjunct al Transporturilor din Azerbaidjan.

Refuzul PLDM-PDM de a ceda liberalilor lui Mihai Ghimpu conducerea Ministerului Transporturilor a fost unul dintre motivele principale ale eşecului tentativei de creare a unei alianţe europene PLDM-PDM-PL. Un ministru al Transporturilor provenit din PL ar fi refuzat să finanţeze firmele clanului Voronin din banii ministerului şi ar fi dinamitat astfel posibilele înţelegeri oculte încheiate de Filat şi Plahotniuc cu liderul comunist Voronin.

PCRM are însă şi un program politic pe care vrea să îl impună partenerilor săi „europeni” din alianța minoritară proaspăt creată. În primul rând „consolidarea societăţii”, termen însuşit deja şi de PLDM şi PDM. Dar în jargonul politic de la Chişinău „consolidarea societăţii” este o denumire de cod pentru reprimarea identităţii româneşti din Basarabia. (…) PCRM mai vrea ca în actuala legislatură să consolideze şi „neutralitatea” Republicii Moldova, adică să împiedice orice apropiere de NATO. (…) Este exclus ca PCRM să se fi înţeles cu PLDM şi PDM fără să aibă garanţii, iar acestea nu puteau fi acordate decât de Rusia. (…) Garantul nu poate fi decât Vladimir Putin. PLDM şi PDM au trimis constant semnale de dragoste către Moscova în timpul ultimei campanii electorale, dar şi după alegeri. Adrian Candu, proaspăt preşedinte al parlamentului, a declarat pentru RIA Novosti chiar înainte de alegeri că va da ruşilor Căile Ferate ale Moldovei. Pentru realizarea planului, prezenţa unui liberal la Transporturi ar fi fost inacceptabilă. Premierul Iurie Leancă, singur şi nesilit de nimeni a declarat pentru agenţia publică de ştiri că Republica Moldova nu va adera la NATO. Leancă a folosit canalul potrivit pentru a fi sigur că informaţia ajunge acolo unde trebuie. Declaraţia a fost făcută vineri, 27 noiembrie 2014, cu numai două zile înaintea alegerilor din 30 noiembrie 2014”, mai scrie ziarul „Timpul”.

Voronin răstoarnă combinația

Potrivit unei ştiri de ultimă oră, comuniștii nu vor susține candidatura lui Iurie Leancă la funcția de prim-ministru. Declarația tranșantă a fost făcută de liderul PCRM, Vladimir Voronin cu puțin timp în urmă. „Guvernul, în formula cu Iurie Leancă în funcția de prim-ministru de noi nu va fi susținută”, a declarat Voronin. Potrivit lui, comuniștii nu pot vota pentru Leancă după ce au înaintat împotriva Guvernului condus de el tocmai 8 moțiuni. Mai mult, Voronin a menționat că deputații PCRM nu vor vota nici pentru ca Vald Filat, Marian Lupu sau Vlad Plahotniuc să obțină funcții de conducere. Voronin a declarat că ar agrea un prim-ministru neafiliat politic.
Sursa:dw.de

(107 accesari)