Monica MacoveiCeea ce se întâmplă în Republica Moldova, ceea ce face oligarhul Vladimir Plahotniuc este foarte grav. Orice instituţie media, orice jurnalist, orice ziar, televiziune care îl critică pe Plahotniuc, într-un fel sau altul, este în pericol.

Acesta nu este deloc un comportament democratic. Deci, Republica Moldova trebuie să continue drumul proeuropean, pentru că e singurul drum care aduce democraţie şi justiţie independentă. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă de către deputatul european Monica Macovei.

„Noi vrem ca Republica Moldova, noi, adică Uniunea Europeană, să continue parcursul european. Ştim că viaţa politică a fiecărei ţări, şi istoria, au şi momente de poticneală, dar aceasta nu înseamnă că ne oprim din drum, pentru că preşedintele Dodon acum a făcut anumite declaraţii. Dimpotrivă, noi vrem ca populaţia Republicii Moldova să continue pe drumul proeuropean, pentru că e singurul drum care aduce democraţie, justiţie independentă, economie de piaţă, libertate economică, joburi, bunăstare, educaţie ş.a.m.d. Nu există justiţie independentă în Federaţia Rusă, de exemplu. Şi toată lumea vrea dreptate. Deci, i se vor spune lucruri, probabil, neplăcute, dar i se vor spune nişte condiţionalităţi. Ştiţi cum e, politicienii sunt vremelnici, vin şi pleacă, popoarele rămân”, a afirmat eurodeputatul român Monica Macovei.

„Eu vreau să vă spun că noi nu vrem să pierdem Republica Moldova, la fel nici Ucraina, la fel nici ţările din Balcanii de Vest, chiar dacă la putere, din când în când, vin astfel de politicieni, care îndreaptă ţările către Federaţia Rusă sau către regimuri totalitare sau care încalcă democraţia”, a adăugat deputatul european.

În aceste condiţii, Monica Macovei a declarat că va urma o reacţie din partea Comisiei Europene pe libertatea presei, care este clar şi puternic încălcată în Republica Moldova.

„Moldova nu mai este astăzi cu coroniţă, aşa cum a fost ani de zile. Dar poate revin acele timpuri. Repet, totul e pentru populaţie. Politicienii sunt vremelnici. Acum e foarte grav ce se întâmplă, ce face Plahotniuc. Orice instituţie media, orice jurnalist, orice ziar, televiziune care îl critică pe oligarhul Plahotniuc, într-un fel sau altul, este în pericol.

Cu „Jurnal TV” s-a întâmplat ce s-a întâmplat, practic nu mai există. Înţeleg că sunt şi alţi jurnalişti în pericol. Acesta nu este deloc un comportament democratic şi sunt convinsă că vom avea o reacţie din partea Comisiei Europene pe libertatea presei, care este clar şi puternic încălcată în Republica Moldova în acest moment. Chiar mă voi adresa Comisiei Europene în acest sens, dând exemple şi arătând ce se întâmplă acolo. Presupun că este informată de reprezentanţa Uniunii Europene la Chişinău, dar cu cât mai multe voci, cu atât mai bine”, a mai menţionat Monica Macovei.

Sursa:jurnal.md

(23 accesari)