Monica Macovei: Nu lăsaţi Moldova pe mâna lui Plahotniuc!

Imagine implicită

Monica MacoveiNori negri sunt adunaţi deasupra Republicii Moldova.

De câteva zile, se duce o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru Republica Moldova: unii vor ca ţara să intre pe mâna oligarhilor, a mafiei, a ruşilor, alţii vor ca Republica Moldova să fie pe mâna unor politicieni care încă se uită spre Uniunea Europeană şi spre libertate.

Un oligarh, Vladimir Plahotniuc, vrea să-şi vadă visul cu ochii: acapararea totala a puterii în Republica Moldova. A încercat el însuşi să facă asta, dar nu i-a mers.

Preşedintele Nicolae Timofti l-a înfruntat şi a rezistat presiunilor, refuzând de două ori să îl desemneze candidat de premier, iar oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de oligarh.

Acum, Plahotniuc vrea să controleze ţara prin intermediul marionetei sale, Pavel Filip. Preşedintele Timofti l-a acceptat pe Filip, motivând că timpul nu mai are răbdare: 29 ianuarie este aproape, iar, fără un Guvern validat de Parlament, data aceasta va însemna declanşarea alegerilor anticipate.

Este ceea ce îşi doreşte şi mare parte a populaţiei – alegeri anticipate. Oamenii vor alte partide, un nou Parlament. Alegeri anticipate acum înseamnă însă ca partidele noi să nu aibă timp să se pregătească. Singurele care ar putea profita de o asemenea situaţie ar fi partidele socialiste şi comuniste, indiferent de denumirea lor, cele care sunt mult mai aproape de ruşi decât de Europa. Altfel spus, ar putea câştiga ruşii, prin interpuşii lor.

În strada, oamenii continua să protesteze, pentru că ştiu că Plahotniuc se află în spatele desemnării premierului Filip. Ştiu că pericolul este ca Republica Moldova să fie deturnată de la drumul european. Ştiu că vinovaţii pentru furtul miliardului de dolari nu ar fi aflaţi niciodată, cu adevărat. Ştiu că banii nu ar fi recuperaţi. Ştiu că o DNA în Republica Moldova nu ar fi posibilă.

Preşedintele Timofti a rezistat eroic şi a ţinut piept asaltului lui Plahotniuc. Singur, în timp ce în Parlament se făceau şi se desfăceau majorităţi, se cumpărau politicieni, iar alţii trădau de bunăvoie.

Ce face şi a făcut România în tot acest timp, pentru ca Republica Moldova să nu ajungă în mâinile oligarhilor şi ale ruşilor? Nu este foarte clar.

Nu ştim unde au fost marii bărbaţi politici ai neamului, atunci când preşedintele Nicolae Timofti a avut cea mai mare nevoie de susţinerea lor publica.

Nu ştim unde a fost Klaus Iohannis pe 13 ianuarie, când preşedintele Timofti s-a aflat sub o presiune teribila din partea oligarhului Plahotniuc. Nu ştim unde au fost ceilalţi.

Abia doua zile mai târziu, preşedintele Iohannis transmitea un mesaj anemic de susţinere a preşedintelui Republicii Moldova. Premierul Cioloş şi ministrul roman de Externe nu s-au remarcat prin nimic. Nici Dragnea, nici Gorghiu.

Am văzut, în schimb, un Victor Ponta furibund, ieşind din bârlogul chinezesc în care s-a ascuns, ca să îl apere pe oligarhul Plahotniuc. Care este interesul lui Ponta ca Republica Moldova să încapă pe mâna oligarhilor, a mafiei, a ruşilor?

PSD a contribuit la căderea Guvernului de la Chişinău, în octombrie 2015. Partidul Democrat, din care face parte şi oligarhul Plahotniuc, este în Partidul Socialist European, ca şi PSD, iar sfaturile primite de la socialişti au fost să dărâme Guvernul, ca să obţină şi mai multă putere în negocierile pentru un nou Cabinet. Au făcut astfel jocurile oligarhilor şi ale ruşilor.

În Republica Moldova sunt nori negri, pentru că nu se respectă rezultatul ultimului vot de la alegerile parlamentare. Partidele proeuropene au câştigat, dar PD, manevrat de Plahotniuc, a trădat, deşi făcea parte din aceasta coaliţie.

Republica Moldava este la răscruce: fie o ia pe drumul în care se lasă stăpânita de oligarhi precum Plahotniuc, de mafie, de ruşi, fie pe drumul democraţiei, adică pe drumul european.

Asta poate însemna eliminarea din coaliţia pro-europeana a impostorilor şi găsirea unor parlamentari şi a unor politicieni care doresc cu adevărat o Moldova europeana şi democratica, departe de Rusia întunecata.

Daca Guvernul Filip trece de Parlament, soluţia este ca forţele cu adevărat europene să se grupeze şi să limiteze mandatul la minimum. Este nevoie doar de câteva luni pentru ca noi forte politice, susţinute de oamenii din strada, cum este viitorul partid al Maiei Sandu, să se formeze şi să poată candida.

Nu lăsaţi Moldova pe mana lui Plahotniuc! Să oprim întoarcerea Republicii Moldova sub ruşi!

Sursa: ziare.com