Monica Macovei: Republica Moldova nu este pregătită pentru sistemul mixt. UE ar putea anula prima transă din cele 100 milioane de euro
Republica Moldova nu este pregătită pentru trecerea la sistemul electoral mixt, țara fiind vulnerabilă în fața dezinformării, a manipulării și a altor probleme, care vor face ca cetățenii bogați, care reprezintă 5% din populația țării, să cumpere întreg Legislativul. De această părere este europarlamentara româncă Monica Macovei.
În opinia europarlamentarei, guvernarea trebuie să rezolve problemele vitale ale cetățenilor, iar ulterior să se gândească la schimbarea sistemului electoral. Totodată, aceasta mai spune că, în actualele condiții guvernarea, în frunte cu Partidul Democrat, încearcă să modifice cadrul legal, pentru a se menține la putere.
„Votul mixt este folosit în Marea Britanie, Germania, Franța și în țări cu o democrație stabilă. În multe țări însă acest sistem nu este folosit, deoarece democrația nu este stabilă, așa cum e în România și Republica Moldova. În Republica Moldova 5% din populație este foarte bogată, iar în baza acestui sistem, practic, cei bogați își vor cumpăra întreg Parlamentul. Propaganda, dezinformarea, presa controlată de politicieni, în principal de oligarhul Vladimir Plahotniuc – acestea sunt probleme reale. Societatea nu este pregătită pentru asta, cum nici societatea românească nu a fost pregătită și atunci când a fost introdus votul uninominal, acum câțiva ani, în Parlament au ajuns oameni din pușcărie”, a declarat Macovei în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
În opinia cesteia, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de câțiva ani pentru a conștientiza că parlamentarii trebuie să dea rapoarte în fața lor, iar dacă aceștia nu reușesc, să nu mai fie votați la alegerile următoare.
„Lumea încă nu e pregătită. Trebuie niște ani ca să înțelegi că parlamentarii trebuie trași la răspundere, că ei au responsabilități, să-i ceri socoteala și să-i spui că nu îi mai votezi a doua oară. Ce fac ei acum, îi va ajuta să câștige”, a mai spus Macovei.
În context, aceasta a vorbit și de sistarea finanțărilor europene pentru Republica Moldova. Potrivit Monicăi Macovei, dacă condițiile de respectare a statului de drept, sistemul multi-partid, lupta împotriva corupției și tot ceea ce scrie în Acordul de Asociere nu se va respecta, atunci Comisia Europeană va anula asistența financiară.
„O precondiție pentru a oferi asistența financiară și a da cele trei rate din cele 100 de milioane de euro către Republica Moldova este că trebuie să se respecte mecanismele democratice, inclusiv respectarea sistemului multi-partid la alegeri, respectarea legii, garanții pentru drepturile omului, lupta împotriva corupții și fraudei. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite și principiile din Acordul de Asociere nu sunt respecte și implementate de Guvern, Comisia ar trebui să suspendeze temporar sau să anuleze prima tranșă. Asta este doar o recomandare”, a punctat Monica Macovei în contextul în care, marți, parlamentarii europeni au amânat plata pentru asistența acordată Moldovei după ce mai multe grupuri politice și-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluțiile politice din țară. Decizia a fost luată marți, în prezența mai multor deputați ai Partidului Democrat din Moldova care s-au aflat la Parlamentul European încercând să-i convingă pe reprezentanții partidelor de centru-dreapta – PPE și ALDE – să renunțe la propunerea de amânare a ajutorului financiar pentru Moldova.
Sursa:independent.md