Moscova a început să elibereze pașapoarte rusești cetățenilor din Crimeea

Imagine postare

download (1)Administraţia rusă a început să elibereze paşapoarte ruseşti în Crimeea după aplipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia, a anunţat agenţia de presă publică RIA Novosti, citat de Mediafax.

„Procesul a început. Am livrat deja o parte din paşapoarte astăzi (miercuri) şi activitatea se va intensifica de la zi la zi”, a declarat şeful Serviciului rus pentru migraţie, Konstantin Romodanovski.

Proiectul de lege transmis miercuri Camerei inferioare a Parlamentului rus de către preşedintele Vladimir Putin prevede ca, imediat după alipirea Crimeei la Federaţia Rusă, cetăţenii ucraineni ai acestei peninsule şi persoanele apatride care locuiesc acolo permanent să fie consideraţi cetăţeni ruşi, precizează RIA Novosti.

Romodanovski nu a ştiut să spună cum vor trăi şi vor lucra în Crimeea persoanele care nu vor să adopte naţionalitatea rusă. „Avem misiuni prioritare de îndeplinit”, a răspuns el, explicând că acest caz al Crimeei este unic şi alipirea recentă, a precizat RIA Novosti.

Totodată, Agerpres transmite că la Kiev s-a decis aseară să fie intruduse vize pentru cetățenii ruși.

„O serie de măsuri au fost luate ca reacție la acțiunile Rusiei. Ministerul de Externe a fost însărcinat să introducă un regim de vize cu Federația Rusă”, a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, Andrii Parubii.

Acesta a mai adăugat că că perspectivele unei confruntări militare între Rusia și Ucraina au crescut și că Moscova intenționează să ocupe teritoriul ucrainean și să submineze alegerile prezidențiale din 25 mai. Parubii a cerut Națiunilor Unite să declare Crimeea zonă demilitarizată și să ia măsuri pentru ca forțele ruse să părăsească peninsula.