MOTIVUL SURPRINZĂTOR care l-a DETERMINAT pe Ilie Năstase să îşi dorească UNIREA cu R. Moldova: „Am o legătură SPECIALĂ..”

Imagine implicită

Ilie nastaseMai mulţi senatori şi deputaţi de la majoritatea partidelor politice reprezentate în Parlamentul României au lansat grupul „Prietenii Unirii”. Aceştia îşi propun implementarea unor proiecte, asumându-şi ca, pe cale legislativă, de lobby, de reprezentare şi prin acţiuni de imagine, să lanseze proiecte pentru unirea României cu Republica Moldova.

Un deziderat de suflet al românilor de pe cele două maluri ale Prutului, reintegrarea Basarabiei în interiorul graniţelor istorice, i-a determinat pe parlamentari să demareze un proiect care să susţină acţiunile pentru reunificare. Astfel, 40 de deputaţi şi senatori, din mai multe partide, de la putere şi din opoziţie, vor începe, din această săptămână, lupta pentru unire. Ilie Năstase, unul dintre politicienii înscrişi în proiect, spune că implicarea sa în grupul „Prietenii Unirii” are o semnificaţie aparte. „M-am înscris în acest proiect ghidat de sentimentalism. Mama mea este din Republica Moldova, s-a născut în Basarabia, deci am o legătură specială cu această ţară, aşa că mi-am zis că trebuie să susţin şi eu proiectul”, ne-a declarat fostul mare tenismen, acum senator PC.

Educaţie, cultură şi sănătate

Grupul parlamentar îşi propune dezvoltarea infrastructurii comune, reintegrarea relaţiilor educaţionale, culturale şi medicale. Deputatul-medic Tudor Ciuhodaru, implicat şi el în proiect, spune că una dintre acţiuni vizează asistenţa medicală oferită basarabenilor. „Dezideratul unirii Moldovei cu «patria-mamă» este foarte vechi. Noi am găsit acum o formulă parlamentară prin care se pot face proiecte comune de ordin legislativ, astfel încât cele două ţări să nu mai fie unite doar de celebrele «poduri de flori». Am depus în parlament un proiect legislativ care vizează acordarea de facilităţi pentru tinerii care vor să studieze în România, pentru cei care vor să muncească sau să se trateze aici. Vom merge în Republica Moldova, în instituţiile de învăţământ, în cele culturale şi medicale, pentru a ne pune la punct cu situaţia de acolo”, a declarat, pentru „ring”, deputatul PP-DD.

Ameninţarea Rusiei

Având în vedere contextul geopolitic actual, dezideratul reunificării celor două ţări ridică semne de întrebare. Influenţa Rusiei în Republica Moldova poate pune probleme proiectului de unire demarat de parlamentari. Reprezentant al grupului „Prietenii Unirii”, deputatul Daniel Fenechiu spune că vecinii moldovenilor nu trebuie să intervină. „Având în vedere situaţia geopolitică din zonă, lucrurile stau cam aşa: în momentul în care fratele meu sau sora mea are o problemă, mă interesează mai puţin cum vede un vecin relaţia pe care o am eu cu fraţii mei. Vecinii nu trebuie să se amestece în astfel de relaţii. Totuşi, dacă urmăreşti un obiectiv, este normal să analizezi toate implicaţiile şi să iei cele mai bune decizii, neignorând pericolele, riscurile sau avantajele imediate. Trebuie să încercăm să punem cât mai multe punţi peste Prut, să punem în valoare toate lucrurile care ne unesc şi să ne gândim şi geopolitic pentru că, nu uitaţi, unirea Basarabiei cu România înseamnă o ţară mai mare, oameni mai mulţi, o economie şi o piaţă mai puternice, pe care toţi, în mod normal, le dorim”, explică deputatul.

Responsabilităţi precise

Fiecare politician implicat în proiect va avea responsabilităţi exacte, în funcţie de specializarea sa. Pe lângă acţiunile privind educaţia, cultura şi sănătatea, parlamentarii vor să dezvolte şi relaţiile turistice dintre cele două ţări. „Fiecare dintre colegii înscrişi în acest grup şi-a asumat un proiect punctual. Eu, spre exemplu, m-am angajat să promovez turismul românesc în Republica Moldova, dar şi pe cel de acolo la noi în ţară. În primul rând vom merge la Chişinău, unde am fost invitaţi de colegii noştri din parlamentul de peste Prut, să vedem punctual care sunt nevoile lor şi să încercăm să le rezolvăm. Sper că vom face o treabă cât mai bună, iar întregul proiect să fie un succes”, ne-a spus şi deputata Liliana Mincă.

Sursa: ziarulring.ro