post_39211000Chișinăul se arată tot mai îngrijorat de acțiunile Tiraspolului. Mai multe opinii constată că este amenințată securitatea statului, iar într-o zi ne-am putea trezi cu război.

„Analizînd comportamentul separatiștilor și a unor oameni de înalte structuri din alte state și pe mine mă îndreaptă acest gînd că cineva urmărește destabilizarea situației în Republica Moldova. Este necesar să discutăm aceasta mai profund”, a declarat președintele Nicolae Timofti.

Șeful SIS consideră că ceea ce se întîmplă la Varnița este o provocare, însă noi trebuie să fim mai vigilenți.

Experții în domeniu au declarat, la o conferință de presă, că putem să ne trezim pe tot teritoriul republicii cu niște acțiuni ostile din partea transnistrenilor. „Acum lucrurile ar putea fi foarte rapide. Am slăbit capabilitatea de apărare a Republicii Moldova aproximativ în două. Am schimbat profilul Armatei Naționale. Ea nu este capabilă de a ataca și de a se apăra”, susține expertul în probleme de securitate, Viorel Cibotaru.

Directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroșie menționează că pe măsură ce ne apropiem de Summit-ul de la Vilnius sporește riscul de provocări intenționate a confruntărilor armate în zona de securitate în scopul compromiterii perspectivei europene, însă Rusia n-ar trebui să se implice în traseul nostru european.

Europarlamentarul Vytautas Landsbergis constată într-un interviu pentru Europa Liberă că soluționarea problemei transnistrene  este imposibilă atîta timp cît acest lucru depinde de Rusia. Acesta sugerează țării să adere la Uniunea Europeană fără Transnistria.

Amintim că pe 27 aprilie 2013, forțele separatiste au încercat să instaleze puncte de control la Varnița. Locuitorii de la Varnița au reușit să demonteze câteva, însă săptămâna trecută, pe 10 iunie, liderul autoproclamat de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk a semnat un așa-zis proiect de lege cu referire la „granița de stat a Transnistriei”. În limitele graniței a fost inclus orașul Bender și trei sate, printre care și Varnița, acțiune care a trezit îngrijorări majore la Chișinău.

(243 accesari)