Ieri seara am urmarit dezbaterile televizate dintre Andrei Nastase si Ion Ceban, candidati la functia de primar al municipiului Chisinau. Aprecierea generala a calitatii dezbaterilor a lasat de dorit din cauza ca Ceban nu a putut identifica sursele de finantare pentru proiectele sale pe care, de altfel, era obligat sa le realizeze pe parcurusl a patru ani cat a fost liderul consilierilor socialisti din consiliul municipal.

Ceban s-a ratacit in cifre, in parcari supraetajate, dar nu a fost capabil sa explice de ce si cu ce scop au creat mafia imobiliara.

Mai mult, el a incercat sa-l invinuiasca pe contracandidatul sau de faptul ca l-a propus procuror general interimar pe Dumitru Robu si ca acesta este finul cametrei sale, Vera Chiranda. In replica, Nastase  a declarat ca a plecat de la sedinta cu pricina, si ca cei care erau acolo, ei au decis. Deci, a conchis el, Ceban minte in spiritual traditiilor socialiste. Nastase a precizat ca el a optat atunci pentru un alt candidat. Este vorba despre procurorul care i-a cerut lui Igor Popa, ex-presedinte interimar al Procuraturii, sa intenteze dosar penal pe faptul uzurparii puterii in stat – Viorel Radetchi.

Aceasta a fost unica gaselnita a lui Ceban care mai nu si-a sucit gatul vrand sa afle ce mesaj telefonic a primit Nastase. Trucul e cunoscut inca din dezbaterile Dodon-Sandu cand acesta a invinuit-o ca citeste raspunsurile de pe tableta.

De data aceasta nu a mers, insa. Asta pentru ca Nastase a consolidat in mentalul colectiv convingerea ca Ceban ramane un pro-rus inveterat dat fiind faptul ca a declarat “ ca nici nu stie despre ce este vorba”, desi Dodon al carui secretar a fost s-a pronuntat deschis pentru lichidarea muzeului ocupatiei sovietice. In plus el, Ceban, s-a balbait atunci cand a fost intrebat de ce a mers in instanta, iar reprezentantul sau a cerut ca alegrile primarului de Chisinau, Andrei Nastase sa fie invalidate. Nastase a afirmat, fara putinta de tagada ca Ceban a fost complicele lui Plahotniuc.

Mai mult, Nastase a spus ca Ivan Ceban, impreuna cu partidul sau, poarta un razboi hibrid impotriva R.M. impreuna cu Plahotniuc, datorita institutiilor media pe care le detin. Si noi nu putem sa nu cadem de acord, fiind zilnic prizonierii unui imperilalism cultural rusesc care are menirea de a ne indeparta de frati, dar si de UE.

Ceban a  fost numit ipocrit, cand a incercat sa demonstreze ca Nastase nu are experienta manageriala. Nastase a fost cat se poate de concis – a convins ca orasul are nevoie de un proiect European romanesc. El s-a referit la spusele primarului Clujului, ex prim-ministrul Emil Bloc, caruia de asemenea i se aduceau asemenea obiectii, dar care a transformat orasul datorita proiectelor europene in unul-model pentru intreaga Romanie. In context, Nastase a estimat ca el, fiind ales primar general va beneficia de spriinul guvernului Sandu, dar si al partenerilor de dezvoltare din UE si SUA.

Ce am inteles din dezbatrile de ieri, totusi? Ideea de baza e urmatoarea: intre ACUM si socialisti nu exista niciun blat. Lupta se da pentru oamenii acestui pamant , pentru viitorul lor pe care Nastase il vede in Romania si UE, iar Ceban in Uniunea Eurasiatica.

Sursa:https://vasilegrozavu.wordpress.com/

(1974 accesari)