Năstase, apel către partidele antioligarhice: „Să purcedem neîntârziat la discuţii privind consolidarea eforturilor împotriva regimului Plahotniuc şi desemnarea unui candidat unic la prezidenţiale”
Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr face apel către toate partidele de opoziţie pentru a începe discuţiile privind desemnarea unui candidat unic pentru alegerile prezidenţiale, dar şi pentru elaborarea unei strategii privind declanşarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale.
Preşedintele PPDA, Andrei Năstase, a menţionat că un termen rezonabil în acest sens ar fi 20 iunie 2016.
Totodată, Năstase a îndemnat cetăţenii să se implice în discuţii şi să plaseze postări publice despre caracteristicile şi capacităţile pe care ar vrea să le aibă următorul lor preşedinte, incluzând în text eticheta #PresedinteleMeuEste.
„Scopul acestei acţiuni este de a facilita identificarea, în cel mai obiectiv şi transparent mod posibil, a profilului candidatului pe care şi l-ar dori electoratul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, evitând astfel eventuale înţelegeri din umbră, interese personale sau politice de grup, optând în schimb pentru mecanisme ale democraţiei participative, în conformitate cu rezoluţiile populare adoptate în cadrul acţiunilor de protest”, a declarat Andrei Năstase.
Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a lansat şi o declaraţie:
Ultimele acţiuni ale guvernării ilegitime, în special capturarea definitivă a Ministerului de Interne, dovedesc o dată în plus că Republica Moldova se află în faţa instaurării unei dictaturi fără precedent. Doar în câteva luni în viaţa politică a ţării s-au produs câteva lucruri extrem de grave şi anume:
1. Au fost încălcate flagrant drepturile fundamentale ale oamenilor la liberă circulaţie şi la întruniri;
2. A fost pornit procesul intimidării fizice a opoziţiei politice şi mişcării protestatare, inclusiv prin arestarea criminală a celor patru protestatari paşnici;
3. Prin şantaj şi corupere, primarii din diferite partide, alţi funcţionari publici incomozi sunt forţaţi să se înscrie în Partidul Democrat;
4. Utilizând pârghii economice ilegale, inclusiv rabatul comercial de circa 80 la sută pe piaţa publicitară din audiovizual, măsluirea datelor cu privire la audienţă, controlând total Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul Concurenţei, puterea criminală elimină ultimele instituţii mass-media libere şi independente;
5. Toată justiţia şi toate organele de forţă sunt controlate în totalitate de către beneficiarul atacurilor raider, al spălărilor de miliarde de dolari, al furtului miliardelor din rezervele naţionale, uzurpatorul puterii de stat din Republica Moldova, individul cu dublă identitate şi cel puţin triplă cetăţenie, Vladimir Plahotniuc.
Ţinând cont de intenţia clară a puterii ilegitime de a frauda masiv alegerile, considerăm absolut necesară depolitizarea şi scoaterea din captivitate a Comisiei Electorale Centrale, CCA şi a Televiziunii publice.
Scrutinul prezidenţial nu va fi unul suficient în ce priveşte demolarea regimului oligarhic, de aceea, pentru prevenirea consolidării regimului autoritar, unica soluţie sunt alegerile parlamentare anticipate desfăşurate concomitent cu cele preşedinţiale.
În asemenea condiţii, ţinând cont de agravarea zilnică a situaţiei social-politice şi economice, de consolidarea fără precedent a regimului dictatorial, Platforma Demnitate şi Adevăr face apel către toate partidele reformatoare şi antioligarhice, care se bucură de încredere populară, să purcedem neîntârziat la discuţii publice privind consolidarea eforturilor împotriva regimului Plahotniuc, inclusiv prin desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte şi elaborarea strategiilor privind declanşarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale. Un termen rezonabil în acest sens ar fi 20 iunie 2016.
Totodată, pentru a ţine cont de voinţa reală a electoratului, facem apel către toţi cetăţenii ţării ca, prin intermediul reţelelor de socializare să se implice în discuţii şi să plaseze postări publice în spaţiul online, incluzând în text eticheta #PresedinteleMeuEste, formulând care anume sunt, în opinia lor, caracteristicile şi capacităţile pe care ar vrea să le aibă următorul lor preşedinte. Scopul acestei acţiuni este de a facilita identificarea, în cel mai obiectiv şi transparent mod posibil, a profilului candidatului pe care şi l-ar dori electoratul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, evitând astfel eventuale înţelegeri din umbră, interese personale sau politice de grup, optând în schimb pentru mecanisme ale democraţiei participative, în conformitate cu rezoluţiile populare adoptate în cadrul acţiunilor de protest.
Sursa:jurnal.md