Năstase, către instituțiile internaționale: „Atacurile regimului la adresa democrației pot declanșa proteste fără precedent”
Apropiata campania electorală din Moldova și atacurile raider ale puterii de la Chișinău la adresa democrației, completate de geografia politică a întregii regiuni, vecinătatea imediată a Moldovei cu România, țară membră a Uniunii Europene, interesele politice de etapă ale țărilor vecine, precum Ucraina, și contextul electoral fierbinte din zonă conturează un echilibru social instabil în Republica Moldova, aspect care poate declanșa abordări noi de exprimare publică, foarte probabil proteste de o intensitate fără precedent. Este declarația liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care a adresat o scrisoare publică instituțiilor internaționale.
Apropiatele alegeri parlamentare din 24 februarie 2019 vor reprezenta, pentru Republica Moldova, țară aflată la granița estică a Uniunii Europene, un nou moment de inflexiune al relației tensionate dintre actuala putere, reprezentată de un regim clasificat hibryd potrivit “The Economist Intelligence Unit’s Democracy Index” și opoziția democratică reprezentată de blocul electoral ACUM format din Platforma DA și PAS, cu participarea societății civile.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova se vor desfășura, potrivit celor mai recente evenimente, sub aceleași coordonate ale manipulării, războiului hibryd și dezinformării. Actuala putere, formulată politic de o complicitate evidentă între Partidul Socialiștilor, apropiat intereselor Kremlinului, și Partidul Democrat, o organizație oligarhică condusă, la vedere, de liderul de facto al Guvernului, Vladimir Plahotniuc, supune la presiuni inimaginabile reprezentanții opoziției înscriși în cursa electorală, jurnaliști și activiști civici, intelectuali, artiști, judecători și procurori, funcționarii de stat aflați în desăvârșită captivitate și păturile sociale vulnerabile.
Represiunea anti-democratică a puterii oligarhice de la Chișinău a căpătat, în ultimul an, conotații specifice spațiului ex-sovietic, iar modulul formelor standardizate ale manipulării, războiului informațional hibryd și ale dezinformării în masă a fost completat cu decizia de a-mi invalida mandatul de primar ales, oferit prin vot de cetățenii capitalei Moldovei, Chișinău.
În anul 2018, Parlamentul European, prin rezoluțiile votate în plenul său de la Strasbourg, în 7 iulie și 14 noiembrie, a sancționat cu severitate regimul anti-democratic de la Chișinău. A suspendat, sub condiționalitatea aplicării imediate a corecțiilor necesare consolidării democrației și statului de drept în Republica Moldova și în mod obligatoriu a validării mandatului primarului ales, o finanțare de 100 milioane de euro, acordată de Uniunea Europeană în baza Rezoluției sale legislative din 4 iulie 2017.
La doar două săptămâni de la adoptarea rezoluției, la 20 iulie 2017, regimul de la Chișinău, cu votul partidelor lui Plahotniuc și Dodon, a modificat sistemul electoral în beneficiul acestora, în detrimentul democrației, așa încât a compromis complet gradul de reprezentativitate a voinței populare în Parlamentul Republicii Moldova.
Toate acestea s-au întâmplat în pofida faptului că, în repetate rânduri, atât misiunile diplomatice ale țărilor membre ale Uniunii Europene, ale Statelor Unite ale Americii și ale instituțiilor europene au atras atenția regimului hibryd de la Chișinău că se impune asumarea integrală a recomandărilor Comisiei de la Veneția.
Mai mult decât atât, la finalul mandatului actualului Parlament, în regim de urgență, în mod obscur, fără dezbateri publice, o majoritate parlamentară controlată de oligarhul Plahotniuc a modificat legislația electorală, promulgată imediat de președintele Dodon, prin care s-a permis și dispus organizarea, în ziua alegerilor parlamentare, a unui referendum consultativ, manipulatoriu și populist, unul dintre subiecte fiind anti-constituțional și anti-european.
Recent, resursele mediatice controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc și de președintele Igor Dodon, cel care în 2018 a fost vizitatorul permanent al Moscovei, au declanșat un infernal război mediatic, folosind fake news-ul, manipularea și dezinfomarea drept arme principale în competiția electorală declanșată deja de către cei care nu concep să piardă controlul oligarhic asupra Moldovei.
Regimul Plahotniuc – Dodon este responsabil de degradarea continuă și accelerată a nivelului de trai, de operațiuni ilegale de spălare a banilor mafiei rusești prin băncile moldovenești, cu sprijinul justiției controlate de Plahotniuc, de sustragerea și spălarea ilegală a peste 1 miliard de dolari, circa 13% din PIB, de presiuni constante, adesea violente, la adresa celor care nu vor să se alinieze regulilor anti-democratice ale Guvernului.
Același regim folosește la vedere, pentru intimidarea opoziției și menținerea unui climat de teamă și teroare în toată țara, structurile de forță ale statului, Procuratura, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul de Interne, urmăresc, înscenează dosare penale, fac arestări decise arbitrar, fabrică probe împotriva celor incomozi, supraveghează tehnic orice formă de comunicare, iar discuțiile telefonice înregistrate sunt furnizate mass media controlate pentru linșarea mediatică a opoziției și candidaților săi.
Regimul hibrid Plahotniuc-Dodon aduce Rusia la frontiera României, a UE și a NATO.
Recentul caz al fostului ofițer de poliție, locotenent-colonelul în rezervă Gheorghe Petic, acum arestat în baza unor acuzații false și denunțuri mincinoase, este unul de notorietate, a bulversat întreaga societate și va fi trimis către evaluare CEDO și tuturor organismelor internaționale care apară drepturilor omului.
Alegerile din 24 februarie sunt considerate esențiale și istorice de către analiștii europeni! Aceștia au prezentat în repetate rânduri, cu argumente, ipoteza federalizării Republicii Moldova în cazul în care PSRM și PD vor forma viitoarea majoritate parlamentară, în urma unui scrutin fraudat și a unei campanii electorale care se va derula sub spectrul cenușiu al manipulării și dezinformării generalizate.
Așa zisa soluționare a conflictului transnistrean prin acordarea unui „statut special” (federalizare) pentru regiunea separatistă, înaintea retragerii complete a trupelor ruse și a evacuării munițiilor din regiune, ar însemna o victorie strategică a Moscovei și – prin crearea unui precedent – un cuțit înfipt în spatele Ucrainei.
Probabilitatea activării acestui scenariu crește de la zi la zi, pe măsură ce reacțiile ferme ale actorilor internaționali, asumați ca principali promotori și susținători ai democrației, întârzie.
Tema transnistreană nu este nici astăzi epuizată, la mai bine de 27 de ani de la războiul din stânga Nistrului, iar federalizarea nu este acceptată, potrivit celei mai recente evaluări sociologice, de peste 70% din populația Moldovei.
Interesele financiare și de securitate ale grupului oligarhic controlat de către Vladimir Plahotniuc și cele geostrategice ale Federației Ruse, reprezentate la Chișinău de președintele Igor Dodon și PSRM, sunt congruente în direcția păstrării actualului status politic și social al Republicii Moldova.
Oligarhii și socialiștii își doresc să țină Moldova captivă într-o zonă gri, aflată într-un cronic deficit de transparență, cu instituții de drept și de reglementare slabe și subordonate politic. PD și PSRM își doresc o Moldovă guvernată discreționar, în favoarea unui grup restrâns de privilegiați ai puterii, în dauna majorității, a poporului.
Cel mai probabil, tensiunile sociale vor escalada în măsura în care opoziția va fi în continuare hărțuită și obstrucționată, decredibilizată prin manipulare, dezinformare și demonizată programatic cu ajutorul fake news. Republica Moldova a fost transformată într-un poligon emoțional experimental, este spațiul unde sunt testate cele mai noi arme ale războiului informațional hibryd.
Știri false despre liderii opoziției inundă zinic canale media din Republica Moldova. Mass media sunt controlate în proporție de peste 90% de oligarhul Vladimir Plahotniuc, în vreme ce rețelele sociale sunt sufocate de armatele de trolli organizate, coordonate și finanțate de către același om.
Apropiata campania electorală din Moldova și atacurile raider ale puterii de la Chișinău la adresa democrației, completate de geografia politică a întregii regiuni, vecinătatea imediată a Moldovei cu România, țară membră a Uniunii Europene, interesele politice de etapă ale țărilor vecine, precum Ucraina, și contextul electoral fierbinte din zonă conturează un echilibru social instabil în Republica Moldova, aspect care poate declanșa abordări noi de exprimare publică, foarte probabil proteste de o intensitate fără precedent.
Republica Moldova își va susține pe 24 februarie testul de maturitate, ca țară istoric racordată spațiului european. Problematica complexă care va fi generată de modul în care vor fi organizate alegerile parlamentare și de viitorul status post-electoral al Moldovei ar trebui să se regăsească, ca subiecte strategice, în toate mapele care conțin analize și proiecții ale viitoarei configurări politice a spațiului aflat la granița de Est a Uniunii Europene.
Atenția acordată de analiștii în comunicare amenințărilor reale ale războiului informațional hibryd la adresa democrației ar trebui să se îndrepte, cu prioritate în această perioadă, asupra campaniei electorale din Republica Moldova, mai ales dacă se dorește o evaluare didactică și exhaustivă a efectelor dezinformării, manipulării și fake news.
Specific Republicii Moldova este faptul că tocmai beneficiarii miliardului furat și ai operațiunilor de spălare a peste 30 miliarde dolari ai mafiei rusești, pe care personal le-am desconspirat încă din 2013-2014, sunt tocmai cei care finanțează manipularea și dezinformarea cetățenilor. Tot ei sunt cei care se opun publicării raportului Kroll 2, raport care conține informații de o gravitate excepțională privind frauda, mecanismele și beneficiarii acesteia.
Pe lângă excesele anti-democratice și persecuțiile la adresa Opoziție pro-europene, regimul hibryd de la Chișinău folosește toate resursele posibile pentru a nu permite majorității cetățenilor din Republica Moldova, de acasă, dar mai ales celor din diaspora, să-și manifeste liber și democratic opțiunea cu privire la viitorul țării lor. Probabilitatea apariției unui moment, în perioada imediat următoare, în care tensiunile sociale să se elibereze sub forma unor energii mult mai dificil de administrat crește exponențial.
Facem apel către toate instituțiile internaționale care monitorizează respectarea drepturilor omului și către mass media europeană și americană să acorde atenția cuvenită evenimentelor care se petrec astăzi la Chișinău, să evalueze obiectiv și să prezinte realitățile sociale, politice, economice din Republica Moldova și să sprijine eforturile unui popor aflat astăzi în reală dificultate.
Vă mulțumesc.
Primar ales al Municipiului Chișinău