Natalia Morari: „Plahotniuc a instituit control asupra tuturor fluxurilor financiare din ţară; Domnilor Filat, Ghimpu, măcar recunoaşteţi că l-aţi ajutat”

Imagine implicită

ghimpu plaha si filatOligarhul Vladimir Plahotniuc a instituit control asupra tuturor fluxurilor financiare din ţară şi, ajutat de partenerii de alianţă, Vladimir Filat şi Mihai Ghimpu, a făcut din Republica Moldova un stat captiv, controlat din sediul de pe bd. Cantemir. Declaraţia a fost făcută de jurnalista Natalia Morari, în cadrul Forumului public organizat astăzi de conducerea statului.

„Am venit la acest dialog social nu pentru a semna vreun pact cu reprezentanţii puterii, pentru că tot ce am eu de semnat cu această putere sunt impozitele, pe care noi, cetăţenii, vi le plătim lunar şi pentru care puterea trebuie să ne garanteze servicii calitative. Se pare însă că nu toţi cei din sală conştientizează acest lucru. Dacă noi astăzi asistăm la un dialog adevărat între putere şi societate, am o singură întrebare: de ce în această sală nu este prezent vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc? Sau acesta nu mai are nicio tangenţă cu puterea din Moldova?”, a menţionat jurnalista.

Natalia Morari a mai spus că cei care au adus la starea actuală de lucruri nu au nici capacitatea, dar nici dreptul moral de a propune soluţii de ieşire din actuala criză. „Dvs ştiţi mai bine decât noi că alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost câştigate printr-o mare minciună despre furtul din sectorul bancar, prin multe şmecherii promovate la posturile de televiziune controlate de dvs şi prin alte încălcări ale legislaţiei. Republica Moldova a ajuns sa fie guvernată cel mai prost în ultimii 24 de ani. E o stagnare aproape totală la toate nivelurile. Profesionaliştii au fost înlocuiţi cu oamenii care vă sunt loiali”, susţine Morari.

„O singură persoană în stat, care nici nu a binevenit să participe la acest dialog, mă refer la Vladimir Plahotniuc, a instituit control asupra tuturor fluxurilor financiare din ţară – în sistemul bancar, în sistemul energetic, metal-feros, telecomunicaţii şi multe alte domenii. Având la îndemână Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie şi justiţia, acesta vă controlează şi pe dvs, domnilor Filat şi Ghimpu. El vă şantajează nu ştiu cu ce, cu dosare, cu alte informaţii, noi nu ştim acest lucru. Dar inclusiv din cauza dvs Moldova a ajuns de la o poveste de succes la un stat capturat. Măcar recunoaşteţi asta – că l-aţi ajutat să facă acest lucru şi RM este controlată acum dintr-un singur sediu, de pe bd. Cantemir”, a mai declarat jurnalista.

Totodată, Natalia Morari a menţionat câţiva paşi pe care trebuie să-i întreprindă guvernarea pentru a scoate Republica Moldova din criză:
1. CNA, PG, SIS, BNM, CNI, CCA , Curtea de Conturi, CEC, ANRE, Consiliul Concurenţei şi alte structuri de drept să fie imediat depolitizate. Schimbarea conducerii e doar un prim-pas. Procedura de numire trebuie să fie garantată de mediile specializate, societatea civilă, structuri europene şi fără participarea guvernanţilor.
2. Crearea imediată a unui guvern tehnocrat din care nu va face parte niciun reprezentant al partidelor de la guvernare. Varianta tehnocratului Bride nu mai merge. Un guvern tehnocrat, mandatat să adopte un pachet de reforme până la finele acestui an.
3. Codul Electoral şi legea privind finanţarea partidelor politice să fie modificate astfel ca să fie distrus actualul sistem de privatizare a eşichierului politic de către sacii cu bani, aşa încât scena politică să fie deschisă pentru noi mişcări politice, inclusiv cele de dreapta. Ca să nu mai fim şantajaţi cu scenarii apocaliptice, aşa cum face actuala guvernare.
4. Trecerea la alegerea directă a şefului statului.
În cadrul Forumlui, şi fostul premier Valeriu Muravschi a avut un discurs dur la adresa conducerii ţării.

„Eu consider că la noi toate relele încep de la clasa politică, sistemul politic şi liderii politici. Cineva acum câţiva ani a lansat o teză – „principii şi valori”. Nu-mi place să critic, dar liderii noştri politici n-au nici principii şi nici valori. De aici pornesc toate lucrurile rele, de aici porneşte degradarea. Iată noi discutăm aici, discutăm, dar mie mi se creează impresia că puterea reală nu e aici în sală. Aici e aşa, un club de discuţii. Eu nu accept metode din astea… Eu sunt adeptul dialogului, chiar şi al compromisului, dar vreau să spun, să declar, că eu susţin revendicările Platformei DA”, a menţionat fostul prim-ministru.

Sursa;jurnal.md