NATO: Rusia se comportă ca un adversar; Riscă izolare internațională

Imagine postare

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din estul Ucrainei, criticând Rusia că se comportă ca un adversar, nu ca un partener.

„În contextul în care zeci de mii de militari ruşi sunt staţionaţi la frontierele Ucrainei, Rusia poartă un război de propagandă de genul celui din timpul Războiului Rece. Obiectivul este denaturarea adevărului, deturnarea atenţiei de la acţiunile ilegale ale Rusiei şi supunerea autorităţilor din Ucraina”, a declarat Rasmussen.

„Rusia are de ales. Poate să înceteze să îi mai acuze pe alţii pentru acţiunile sale, să revină la respectarea obligaţiilor internaţionale şi să înceapă reconstruirea încrederii. Altfel, riscă izolarea pe plan internaţional. Acest lucru nu este în interesul nimănui, făcând lumea mai periculoasă şi mai imprevizibilă”, a adăugat secretarul general al NATO.

„Sunt extrem de îngrijorat de noua escaladare a tensiunilor şi de violenţele din estul Ucrainei”, a continuat Rasmussen, denunţând „reapariţia oamenilor cu cagule şi arme ruseşti, cu uniforme militare ruse neinscripţionate, aşa cum a fost înainte de anexarea Crimeii”.

„Cer Rusiei să atenueze tensiunile şi să retragă trupele, inclusiv forţele speciale prezente în apropierea frontierei ucrainene. Orice nouă ingerinţă militară, sub orice pretext, va duce la izolarea Rusiei pe plan internaţional”, a insistat Rasmussen.

sursa: jurnal.md